Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

«Ξήλωσε» το υπηρεσιακό συμβούλιο των τελωνειακών υπαλλήλων ο Μπέζας διότι είχε «αθωώσει» 19 τελωνειακούς

Έχει ιδιαίτερη σημασία (ουσιαστική και σημειολογική) η προχθεσινή ενέργεια του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Αντώνη Μπέζα: Μια ημέρα πριν από την πρώτη συνεδρίαση της εθνικής επιτροπής κατά της φοροδιαφυγής – τη σύσταση της οποίας προώθησε ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης- ο Υφυπουργός Οικονομικών «ξήλωσε» το υπηρεσιακό συμβούλιο των τελωνειακών υπαλλήλων (τυπικά, ζήτησε την παραίτησή τους), αμέσως μόλις πληροφορήθηκε ότι αυτό είχε «αθωώσει» 19 τελωνειακούς – μη θέτοντάς τους σε αργία- εναντίον των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη. Πρόκειται για 19 τελωνειακούς που φέρεται να εμπλέκονται σε υπόθεση λαθρεμπορίας (με κινεζικά προϊόντα) και φοροδιαφυγής στη Βόρεια Ελλάδα.
Με απλά λόγια, ο κ. Μπέζας έβαλε φραγμό σε μια «αρρώστια» της δημόσιας διοίκησης , της κρατικής γραφειοκρατίας, τη λεγόμενη «συναδελφική αλληλεγγύη». Έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις όπου δημόσιοι υπάλληλοι παραμένουν στην ενεργό υπηρεσία, ασκούν τα καθήκοντά τους, αν και εις βάρος του εκκρεμούν σοβαρές κατηγορίες.
Η ενέργεια του Υφυπουργού Οικονομικών, όμως δείχνει και την έλλειψη αυστηρής, συγκεκριμένης νομοθεσίας. Αν υπήρχαν ρητές διατάξεις , δε θα χρειαζόταν η παρέμβαση του κ. Μπέζα…
Όπως άλλωστε, ο ίδιος είπε χθες, «για να είναι τα μέτρα που λαμβάνονται αποτελεσματικά, θα πρέπει να είναι δίκαιο και ταυτόχρονα αποδεκτά. Δεν αρκεί να θεσπίζονται διατάξεις και στην πράξη αυτές να μην εφαρμόζονται».
Οι «μηχανισμοί» που κυριαρχούν στη δημόσια διοίκηση υπονομεύουν , συνήθως, τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα όποια θετικά βήματα έγιναν στη δημόσια διοίκηση «εκπροσωπούνται» στα ΚΕΠ. Όπως είχε πει στην κυβέρνηση κορυφαίο στέλεχος του ΟΟΣΑ, «για να αλλάξετε τη δημόσια διοίκηση , κάντε βήματα από την πλευρά του πολίτη , υποχρεώστε τους υπαλλήλους να τρέχουν αυτοί γι’ αυτόν».
Στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό οι δυσκολίες ήταν και είναι πολύ μεγάλες, καθώς είναι μεγάλες και οι … ευκαιρίες διαφθοράς. Είναι, λοιπόν, σημαντικές οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο κ. Αλογοσκούφης, παρά τις αντιστάσεις που συνάντησε από τους μηχανισμούς του Υπουργείου στην Καραγιώργη Σερβίας.
Προχώρησε σε πιο αντικειμενικό σύστημα των φορολογικών ελέγχων. «Έχουμε καθιερώσει αντικειμενικό τρόπο για την επιλογή των υποθέσεων για τη διενέργεια των τακτικών ελέγχων, ώστε να μην υπάρχει αυθαιρεσία. Θέσαμε προϋποθέσεις για μια σειρά από διοικητικά ζητήματα αναφορικά με τη θητεία τους στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Βάλαμε περιορισμούς. Δε μπορεί να είναι κάποιος ελεγκτής επ’ άπειρον. Πρέπει να είναι για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να υπάρχει ανανέωση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομίας μιλώντας χθες στα μέλη του εθνικού συμβουλίου κατά της φοροδιαφυγής. Και στο πνεύμα των καταθέσεων που μας έχει συστήσει ο ΟΟΣΑ (λογική ΚΕΠ), ο Υπουργός συμπλήρωσε: «Πρέπει συνεχώς να κοιτάζουμε πως θα βελτιώσουμε το σύστημα. Και από την πλευρά των φορολογουμένων, με την αλλαγή νοοτροπίας που πρέπει σταδιακά να επέλθει, και από την πλευρά των υπηρεσιών».


Ημερησία