Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

Το εστιατόριο ενός Ηπειρώτη από τα καλύτερα στον κόσμο!

Όταν έφευγε το 1970 από το Μεσοπόταμο Πρεβέζης για να εργαστεί στη Γερμανία, αναζητώντας μία καλύτερη μοίρα, ούτε που φανταζόταν ότι μία ημέρα θα ασχοληθεί με τη γαστρονομία και μάλιστα θα διακριθεί. Η βαριά δουλειά στο εργοστάσιο μεταλλουργίας στο Μπίλεφελντ της Βεστφαλίας ήταν που τον έκανε, μετά από δέκα χρόνια, να πάει τρία χρόνια σε σχολή γαστρονομίας και να ανοίξει το 1991 το δικό του εστιατόριο.
Ο λόγος για τον Σπύρο Χριστοδούλου, που αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση από το γεγονός ότι το εστιατόριο του, «Παλλάς Αθηνά», φιγουράρει στη λίστα του παγκοσμίως γνωστού οδηγού γευσιγνωσίας Gault Millau, στην οποία παρουσιάζονται τα 1120 τοπ εστιατόρια της χώρας. Το «Παλλάς Αθηνά» διακρίνεται μεταξύ των περίπου 10.000 ελληνικών εστιατορίων.
Στο «Παλλάς Αθηνά» όλα είναι ελληνικά, δηλώνει ο κ. Χριστοδούλου με ιδιαίτερη ικανοποίηση. Από το βασιλικό, που έχει στη γλάστρα στην είσοδο του καταστήματος, μέχρι το καλό κρασί, τους εκπληκτικούς μεζέδες και τα διάφορα ήδη ζυμωτό ψωμί, όλα θυμίζουν Ελλάδα και προσελκύουν πελάτες, που τώρα πια έρχονται και από μακριά. Αρκεί να αναφέρουμε ότι για να κλείσει κανείς τραπέζι χρειάζεται μέχρι και τρεις εβδομάδες.
Αν είναι κάτι για το οποίο ξεχωρίζει πραγματικά, όπως λένε οι ειδικοί, είναι το νοστιμότατο αρνάκι, και όχι μόνο, αλλά και η μεγάλη ποικιλία μεζέδων απ΄ όλη την Ελλάδα που προσφέρει με ελληνικό τσίπουρο ή ούζο. Τους μεζέδες αυτούς ο κ. Σπύρος τους ονόμασε «Μεζέδες, η νέα ESS-class» σε παράφραση του πολυτελούς μοντέλου «S» της αυτοκινητοβιομηχανίας Μερσέντες και της λέξεως «ess» που προέρχεται από το ρήμα «essen» και σημαίνει τρώγω. Τώρα ποια που έχει γίνει γνωστό το εστιατόριο οι πελάτες λένε πως όποιος θέλει να ζήσει πραγματικά την κουλτούρα του ελληνικού γεύματος και της ελληνικής παρέας πρέπει να επισκεφθεί το «Παλλάς Αθηνά».«Για να αντεπεξέλθει κανείς στον ανταγωνισμό, που είναι μεγάλος, πρέπει να έχει ποιότητα, και αυτό προσπαθήσαμε με τη σύζυγό μου, Παναγιώτα, να τηρήσουμε από την πρώτη μέρα, όπως και να έχουμε μόνο ελληνικά προϊόντα. Τελικά δικαιωθήκαμε. Τώρα έρχονται γαστρονόμοι απ' όλη τη Γερμανία να δούνε τι κάνουμε».
Πέρα από την ενασχόλησή του με το «Παλλάς Αθηνά» ο κ. Χριστοδούλου δραστηριοποιείται σε θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ενώ προσπαθεί με κάθε τρόπο να συμβάλλει στην αναβάθμιση της ελληνικής γαστρονομίας στην Γερμανία. Ήταν δε ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των σεμιναρίων ΚΕΡΑΣΜΑ στην Γερμανία, μίας κοινής διοργάνωσης του ΟΠΕ, του DHW και του γερμανικού Συνδέσμου Ξενοδόχων και Εστιατόρων DEHOGA, γιατί όπως λέει, «εμείς ζούμε την εδώ αγορά και ξέρουμε πώς να προσελκύσουμε τους ξένους να μάθουν την ελληνική κουζίνα».
ΑΠΕ - ΜΠΕ