Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Εγκαινιάσθηκε από τον Υπουργό Πολιτισμού η επανέκθεση των συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων



Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης εγκαινίασε χθες, την επανέκθεση των συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων.
Κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Λιάπης ανέφερε:
Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου να βρίσκομαι σήμερα στην πρωτεύουσα της Ηπείρου. Έναν τόπο που ανέθρεψε και ανέδειξε μεγάλους ευεργέτες, σπουδαίους δασκάλους και άξιους πολιτικούς άνδρες, όπως τον αείμνηστο Ευάγγελο Αβέρωφ, όπως τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Βρίσκομαι, λοιπόν εδώ με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης ενός εξαιρετικά σημαντικού για την περιοχή έργου: αυτό της επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη, σε όλη την Ελλάδα, ένα μεγάλο πρόγραμμα παρεμβάσεων για την ανάδειξη των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, με στόχο να λειτουργήσει ως μοχλός στην περιφερειακή ανάπτυξη. Με την ολοκλήρωση του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, το Υπουργείο Πολιτισμού και οι υπηρεσίες του, αναλαμβάνοντας και ολοκληρώνοντας μεγάλα και μικρότερα έργα, έχουν δώσει ανανεωτική πνοή στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας.
Η πολιτιστική μας κληρονομιά όχι μόνο βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες, αλλά είναι σε θέση να λειτουργήσει ως αιχμή του δόρατος για τους στρατηγικούς και αναπτυξιακούς στόχους της χώρας, ιδιαίτερα στο νέο τοπίο υψηλού διεθνούς ανταγωνισμού που δημιουργείται. Χειροπιαστή απόδειξη αυτής της πολιτικής για τον πολιτισμό αποτελεί η ίδρυση πολλών νέων και η ανακαίνιση υφιστάμενων μουσείων, από τα μεγάλα αστικά κέντρα ως τις εσχατιές της Επικράτειας. Το έργο ανακαίνισης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, του κεντρικού, δηλαδή, αρχαιολογικού μουσείου της Ηπείρου, σηματοδοτεί με τον πιο παραδειγματικό τρόπο το νέο αυτό περιβάλλον. Η αναγκαιότητα του έργου υπήρξε αυτονόητη λόγω της σημασίας του για την ιστορία και το μέλλον της πόλης και ευρύτερα της Ηπείρου, στον αναβαθμισμένο ρόλο που αυτή καλείται να διαδραματίσει στο νοτιοανατολικό ευρωπαϊκό χώρο. Η πολυπλοκότητα του εγχειρήματος, ωστόσο, ήταν λιγότερο εμφανής από πρώτη ματιά. Είναι αλήθεια, ότι για τον συντονισμό και την εκτέλεση των απαιτούμενων οικοδομικών και μουσειολογικών μελετών και εργασιών, η πόλη και οι επισκέπτες της στερήθηκαν το μουσείο για λίγα χρόνια. Από σήμερα, όμως, τόσο το ανακαινισμένο αρχιτεκτόνημα, έργο του μεγάλου έλληνα μοντερινιστή Άρη Κωνσταντινίδη, όσο και η νέα έκθεση, με το περιεχόμενο, το ύφος και την ιδιαίτερη αισθητική της, συγκροτούν πάλι ένα δυναμικό και κομβικό σημείο αναφοράς για την παιδεία και τον πολιτισμό. Στις αίθουσες του μουσείου ξεδιπλώνονται με προσιτό και ευρηματικό τρόπο, αλλά και με την αξιοποίηση πλήθους σύγχρονων μέσων, οι πολιτισμικές εκφάνσεις και η ιστορία της αρχαίας Ηπείρου. Μέσα από μουσειολογικές ιστορίες – αφηγήσεις, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν, θα απολαύσουν, αλλά και θα προβληματιστούν τόσο για σημαντικά οικιστικά σύνολα και μνημεία της αρχαιότητας όσο και για την καθημερινή ζωή και τις ποικίλες δραστηριότητες των κατοίκων αυτής της γης από την προϊστορία μέχρι και τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Θέλω στο σημείο αυτό να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους συντελεστές αυτού του έργου και συγκεκριμένα την ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που ολοκλήρωσε επιτυχώς και παρέδωσε στο κοινό ένα καθόλα σύγχρονο και ριζικά ανανεωμένο μουσείο.