Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Κολυμβητήριου... «ολισθήματα»


Γράφει ο «Παρατηρητής»

Την προηγούμενη εβδομάδα διαβάσαμε ανακοινώσεις και σχόλια σχετικά με την κατασκευή του πολυπόθητου για τους Θεσπρωτούς μα κυρίως για τα παιδιά, κολυμβητήριου και χαιρόμαστε που επί τέλους τα πράγματα προχωρούν θετικά.
Με θλίψη όμως διαπιστώνουμε ότι το σημαντικό αυτό έργο δεν άφησε ασυγκίνητους ορισμένους «κύκλους» οι οποίοι έσπευσαν αμέσως να το «αξιοποιήσουν» πολιτικά.
Κατανοούμε πλήρως την ανάγκη κάθε δημάρχου να «σφετερισθεί» το έργο που γίνεται στο δήμο του, ακόμα και όταν αυτός δεν έχει απολύτως καμία συμμετοχή σε αυτό. Δεν μηδενίζουμε τα έργο κανενός, όμως όταν μιλάμε για το κλειστό κολυμβητήριο Ηγουμενίτσας, αυτή είναι η πραγματικότητα.
Ο δήμος δεν καλείτε να έχει κάποια συμμετοχή στη κατασκευή, μιας και εκείνη θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα)

Οστόσο, στην «αρένα» της πολιτικής και εκείνη η «πολιτική εκμετάλλευση» ενός έργου, θεωρείται «θεμιτή».

Αδυνατούμε όμως να κατανοήσουμε την απουσία, έστω, ενός «ευχαριστώ» σε εκείνους που πραγματικά συνέβαλλαν να μπει το έργο σε «τροχιά υλοποίησης» και θα συνεχίσουν βέβαια να συμβάλουν.
Συχνά, τέτοιου είδους «παραλήψεις» μετατρέπουν τη θεμιτή «πολιτική εκμετάλλευση» σε αθέμιτο «πολιτικό καιροσκοπισμό».
Παρ ,όλα αυτά, στη συγκεκριμένη περίπτωση θέλουμε να πιστεύομε ότι η παράληψη δεν έγινε σκοπίμως.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με κάποια σχόλια που σκοπίμως διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα με στόχο να «μειώσουν» το έργο και τον ρόλο του υφυπουργού στο τόπο μας.
Πέρα από τις πολιτικές και τις προσωπικές σκοπιμότητες, είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε την πραγματικότητα και να αναγνωρίσουμε την αλήθεια.
Οφείλουν λοιπόν κάποιοι να γνωρίζουν ότι στο θεσμό των ΣΔΙΤ μέσω του οποίου θα υλοποιηθεί η κατασκευή του Κλειστού Κολυμβητηρίου Ηγουμενίτσας, δεν εμπλέκεται πουθενά κανένας Δήμος, όχι μόνο ο δικός μας, κανένας. Στα ΣΔΙΤ εμπλέκεται αποκλειστικά το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και η ΚΕΔ που είναι ο Τεχνικός Σύμβουλος του Κράτους.
Επιπλέον επειδή εμείς οι Θεσπρωτοί τυχαίνει να έχουμε μπάρμπα που συνεχίζει να κατοικοεδρεύει στο Υπουργείο Οικονομικών, φρόντισε εγκαίρως το πρώην στρατιωτικό ακίνητο των ΚΑΑΥ που ανήκε στο ΥΠΟΙΟ, να παραχωρηθεί στο Δήμο Ηγουμενίτσας για την κατασκευή Κολυμβητηρίου.
Ο ίδιος μπάρμπας επίσης, έβαλε το χεράκι του ώστε στη Θεσπρωτία να μετράμε ήδη την ένταξη πέντε έργων, τη στιγμή που η Πρέβεζα έχει δύο και η Άρτα κανένα, με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται για τον δικό μας μπάρμπα και την προτίμηση που μας δείχνει…
Και επειδή φυσικά οι παραπάνω ενέργειες δεν αποτελούν εξαίρεση, την ίδια ακριβώς τακτική ακολούθησε και σε πλείστες ακόμα φορές.

Με την ένταξη του ορεινού όγκου της Μουργκάνας στο Πρόγραμμα Πίνδος, με τα 40 εκατ. ευρώ που ήρθαν πρόσφατα ως μάνα εξ’ ουρανού για τους αγρότες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών του Υπαίθριου Θεάτρου Ηγουμενίτσας ή του γηπέδου ποδοσφαίρου της Πέρδικας (αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια έργα που εντάχθηκαν στο ΠΔΕ ), την ίδρυση Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στους Φιλιάτες, για να μη θυμηθούμε το νοσοκομείο Φιλιατών που κάποιοι έσπευσαν ακόμα και να διαμαρτυρηθούν για το ότι αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του από τα 10 εκατ. ευρώ σε 13 εκατ. ευρώ και επιτέλους φτάσαμε στη δημοπράτησή του. Ή μήπως μπορούμε να ξεχάσουμε τα έργα της Β΄Φάσης του λιμανιού που κατασκευάζονται;

Σίγουρα, ο υφυπουργός δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το καθήκον του. Γι’ αυτό άλλωστε εμείς οι Θεσπρωτοί τον στείλαμε στη Βουλή. Για να προασπίζεται τα συμφέροντά μας και να βοηθά στην ανάπτυξη του τόπου.
Και απ’ ότι φαίνεται, έως τώρα, το κάνει με τον καλύτερο τρόπο.