Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

«Η Εγνατία Οδός και οι προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού στην Ηγουμενίτσα και στο Νομό Θεσπρωτίας»

.
Μια πολύ σημαντική ημερίδα με θέμα: «Η Εγνατία Οδός και οι προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού στην Ηγουμενίτσα και στο Νομό Θεσπρωτίας», διοργάνωσε ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας.
.
Κοινή συνισταμένη όσων τοποθετήθηκαν για το θέμα, υπήρξε η αναγκαιότητα για ενεργοποίηση όλων εκείνων των μηχανισμών που σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, αλλά και της ανάπτυξης που γνωρίζει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, μπορούν να οδηγήσουν στην Τουριστική Ανάπτυξη όχι μόνο του Δήμου της Ηγουμενίτσας, αλλά και του υπόλοιπου Νομού Θεσπρωτίας.
Διότι οι προϋποθέσεις υπάρχουν, αλλά το ζητούμενο είναι η συνεργασία όλων των φορέων για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.
Συνεργασία και αξιοποίηση υποδομών
Ο Δήμαρχος της Ηγουμενίτσας μίλησε για σημαντικά πλεονεκτήματα τα οποία δίνει στην Ήπειρο αλλά και στη Θεσπρωτία η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, αφού λόγο της έλλειψης υποδομών έμοιαζε αποκομμένη από την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ τώρα σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό και του λιμένα της Ηγουμενίτσας, παρουσιάζονται σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις.
Έκανε λόγο για τους πανέμορφους ορεινούς όγκους της Θεσπρωτίας και της Ηγουμενίτσας, αλλά και τις παραλίες μοναδικής ομορφιάς, που πρέπει να αξιοποιηθούν για να αποτελέσουν πόλο έλξης για τον τουρισμό.
Όσον αφορά τη διέξοδο από την κρίση, ζήτησε συνεργασία όλων των φορέων, αλλά και των αρμόδιων Επιμελητηρίων για να υπάρξει ενιαία προσέγγιση, αφού σύμφωνα με τον κ. Πιτούλη, η συνεργασία και ο καλύτερος συντονισμός είναι αναγκαιότητα, ενώ απαιτείται κοινή στρατηγική για την καλύτερη τουριστική προβολή, αλλά και το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για τις απαιτήσεις που υπάρχουν στη σημερινή εποχή.
Αναφερόμενος στο Δήμο της Ηγουμενίτσας, τόνισε πως υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα και η γνώση πως χωρίς υποδομές, όπως είναι και η Εγνατία, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ανάπτυξη στον τομέα του τουρισμού.
Οι βασικές υποδομές της Ηγουμενίτσας
Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στις υποδομές εκείνες με τις οποίες ο Δήμος της Ηγουμενίτσας προσδοκά στην προσέλκυση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού τουριστών.
Αυτές είναι:
- Λειτουργία του Μουσείου της πόλης.
- Έναρξη κατασκευής του υπαιθρίου θεάτρου
- Το κάστρο της Ηγουμενίτσας
- Ενίσχυση συλλόγων που προάγουν τον αθλητικό τουρισμό
- Η Μαρίνα που είναι στις πρώτες προτεραιότητες
- Το Camping
Κλείνοντας, επεσήμανε ότι η Εγνατία Οδός θα αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή όλων των περιοχών και ζήτησε για μία ακόμη φορά εγρήγορση όλων, ώστε η νέα εποχή να βρει το σύνολο των φορέων προετοιμασμένο.
Να ολοκληρωθούν οι σημαντικοί οδικοί άξονες
Το δικό του χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Πανοζάχος, ο οποίος έκανε λόγο για τις πρώτες θετικές επιδράσεις οι οποίες διαφαίνονται μετά την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού στη Θεσπρωτία και όχι μόνο και χαρακτήρισε αναγκαιότητα το σπάσιμο των ολιγοπωλιακών καταστάσεων που επικρατούσαν μέχρι σήμερα.
Μίλησε για τα πλεονεκτήματα που επιφέρει στην περιοχή η συνύπαρξη του λιμένα και της Εγνατίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του περιβόητου πλέον άξονα Καρτέρι- Μεσοβούνι, καθώς και του δρόμου Ηγουμενίτσας-Σαγιάδας, που θα συντελέσουν στην επιπλέον «ανακούφιση» των περιοχών, ενώ η δυνατότητα για σύνδεση με την Αλβανία θα επιφέρει και σημαντικά οικονομικά οφέλη.
Τουρισμός 12 μηνών
Σχετικά με τον τομέα του τουρισμού, συνέστησε μεγάλη προσοχή στο αντίτιμο, ενώ τόνισε πως οι τοπικές επιχειρήσεις πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό, τόσο με την υπόλοιπη χώρα, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ειδική μνεία έκανε για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αφού σύμφωνα με τον ίδιο η επίτευξη του στόχου για τουρισμό μεγάλης χρονικής διάρκειας μπορεί να συντελεστεί μόνο αν εκείνο που προσφέρουμε είναι μοναδικό και διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα.
Εναλλακτικές μορφές τουρισμού
Ο Γενικός Γραμματέας, δεν παρέλειψε να επισημάνει πως απαιτείται η εκμετάλλευση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αλλά και την ανάδειξη της υπαίθρου της Θεσπρωτίας, αναφέροντας ενδεικτικά, την περιοχή του Σουλίου, τη Μουργκάνα, τη Γλυκή και τις ομορφιές που έχουν αυτές οι περιοχές να προσφέρουν.
«Ο τουρισμός της υπαίθρου αναδεικνύεται με τα τοπικά προϊόντα . Για να αποκτήσουμε τουρισμό μεγαλύτερης διάρκειας πρέπει να αναδείξουμε την ύπαιθρο της Θεσπρωτίας».
Όσον αφορά τον κίνδυνο η Εγνατία να γίνει δρόμος απομόνωσης και όχι ανάπτυξης, είπε πως πρέπει να γίνει σωστή εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της μεγάλης αυτής υποδομής, ενώ κλείνοντας σημείωσε πως οι υποδομές δεν επαρκούν από μόνες τους για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ευκαιρία για επενδύσεις
Ο Σύμβουλος του Παρατηρητηρίου της Εγνατίας Οδού Α.Ε, κ. Σειτανίδης, ο οποίος έλαβε και τελευταίος το λόγο χαρακτήρισε την Εγνατία ως ένα από τα μεγαλύτερα οδικά έργα στην Ευρώπη, η οποία μπορεί να δώσει την ευκαιρία για επενδύσεις στις μεταφορές, τη βιομηχανία και φυσικά τον τουρισμό.
Μιλώντας για την Ηγουμενίτσα, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που αυτή διαδραματίζει, όντας ο μοναδικός πόλος εισόδου στην Εγνατία από τη Δύση, ενώ επανέφερε και το θέμα της κατασκευής εμπορευματικών κέντρων, που πλέον αναλαμβάνουν ιδιαίτερο ρόλο στις συνδυασμένες και σύγχρονες υποδομές.
Αύξηση της κυκλοφορίας
Σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου της Εγνατίας Οδού, όπως ανέφερε ο κ. Σειτανίδης, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή στην προσπελασιμότητα έχει εμφανίσει η Ηγουμενίτσα τον τελευταίο διάστημα, λόγω των ουσιαστικών μειώσεων στην χρονοαπόσταση, με την ολοκλήρωση σχεδόν όλων των τμημάτων του οδικού άξονα για την Ήπειρο.
Το γεγονός αυτό δίνει την δυνατότητα για προσέλκυση επισκεπτών από τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία.
Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Ηγουμενίτσας έχει παρουσιαστεί μια αύξηση μετακινήσεων της τάξεως του 152%, ενώ στο κομμάτι Ηγουμενίτσα-Ιωάννινα, η αύξηση φτάνει το 45% - 50%.
Οι στόχοι του ΗELITA
Αξίζει όμως να δούμε και ποιοι είναι οι στρατηγικοί στόχοι του προγράμματος Helita, στο οποίο όπως είπαμε εντάσσεται και η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα.
Αυτοί αφορούν:
Bελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των Περιφερειών μέσω της ενίσχυσης της προσβασιμότητας και της ασφάλειας των μεταφορών.
Eνίσχυση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών
Ανάδειξη διατήρηση κοινών ή όμοιων περιβαλλοντικών και πολιτιστικών πόρων
Γενικός στόχος είναι η υποστήριξη της επιχειρηματικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Περιοχών που συνεργάζονται στο πλαίσιο του Προγράμματος, με έμφαση στις τουριστικές επιχειρήσεις, κυρίως αυτές που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αλλά και σε αυτές που δραστηριοποιούνται σε παραδοσιακούς τομείς και σε χειροτεχνία.
Οι ειδικοί στόχοι του προγράμματος είναι:
Στήριξη χαρακτηριστικών/παραδοσιακών τοπικών προϊόντων
Ενίσχυση και επέκταση των δικτύων συνεργασίας επιχειρηματικών-αντιπροσωπευτικών φορέων.
Ενίσχυση της παραδοσιακής βιοτεχνίας/χειροτεχνίας και ανάπτυξη ΜΜΕ με χρήση/εφαρμογή νέων τεχνολογιών.
Δημιουργία δικτύου για ανταλλαγή πληροφοριών, προώθηση ολοκληρωμένων τουριστικών πακέτων και υπηρεσιών και λειτουργία συστημάτων κράτησης εξ’ αποστάσεως.
Ανάπτυξη και ενίσχυση δραστηριοτήτων και υπηρεσιών ειδικών/εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Βελτίωση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού στη χρήση τεχνολογιών κατά την παραγωγική διαδικασία.
Παρόντες στην εκδήλωση εκτός του Δημάρχου της Ηγουμενίτσας κ. Πιτούλη, της επικεφαλούς της Αντιπολίτευσης κ. Ιωάννου και άλλων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, που ουσιαστικά διοργάνωσαν την εκδήλωση, ήταν ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Πανοζάχος, ο Δήμαρχος Μαργαριτίου κ. Λώλος, ο Δήμαρχος Αχέροντα κ. Παππάς, ο Δήμαρχος Πάργας κ. Πηγής, καθώς και άλλοι φορείς της περιοχής