Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Με το «Πίνδος Β’» θα διευρυνθεί η αξιοποίηση του ορεινού όγκου



Θετικά εξετάζει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών το αίτημα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Ηπείρου που είναι ενταγμένες στο «Πίνδος» να συνεχιστεί και σε δεύτερη φάση το πρόγραμμα. Μάλιστα έχει υπολογισθεί και ο προϋπολογισμός του «Πίνδος Β΄» που ανέρχεται σε 150 εκ. ευρώ.


Προς το παρόν, όμως, δεν εντάσσονται νέα έργα στο «Πίνδος» ούτε νέοι Νομοί. Αυτό θα αποτελέσει μια πολύ θετική εξέλιξη για την περιοχή αφού θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη του όγκου και θα δημιουργηθούν ευνοϊκότερες προϋποθέσεις συγκράτησης του πληθυσμού και προσέλκυσης νέων ανθρώπων. Εξάλλου θα διευρυνθούν οι προϋποθέσεις για οποιαδήποτε προσπάθεια αξιοποίησης της περιοχής, στο πλαίσιο επέκτασης του συγκεκριμένου προγράμματος, όπως είναι η γνώση, η διάχυση και η ανανέωσή της.
Η δημιουργία νέων δυνατοτήτων, με στόχο την αύξηση της επιχειρηματικότητας. Η εισαγωγή της σύγχρονης τεχνολογίας και προϊόντων της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Η εφαρμογή νεωτερισμών που θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στην τοπική παραγωγή και στα έργα που υλοποιούνται στους υπόλοιπους άξονες. Οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις του «Πίνδος» έχουν στόχο την ολόπλευρη και μακροχρόνια ανάπτυξη της περιοχής και την εξάλειψη των συνθηκών απομόνωσης και εγκατάλειψης. Και αυτό, μέσω της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, των φυσικών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού του ορεινού όγκου. Της προώθησης του αγροτοτουρισμού και της ενίσχυσης της τοπικής παραγωγής με την δημιουργία σύγχρονων μονάδων τυποποίησης και συσκευασίας και την ανάπτυξη ποιοτικών καλλιεργειών και πρωτότυπων μεθόδων κτηνοτροφίας.
Της στήριξης της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, δίνοντας κίνητρα για τη λειτουργία νέων επιχειρήσεων.
Από κάποιους όμως Δήμους της Βόρειας και Κεντρικής Πίνδου έχουν αρχίσει να ακούγονται και παράπονα.
Όχι, φυσικά, για την ουσία του προγράμματος, αλλά για μερικά από τα έργα που έχουν ενταχθεί ή αυτά που πρόκειται να ενταχθούν, αν εξακολουθήσει το «Πίνδος». Σύμφωνα, λοιπόν, με εκπροσώπους Ο.Τ.Α. επιδίωξη του προγράμματος είναι να σταματήσει η ερήμωση των ορεινών οικισμών της Πίνδου, που έχει πληγεί πολλαπλώς από την αστυφιλία, να διατηρηθεί η πολυμορφία του τοπίου και να προστατευθούν τα ευαίσθητα οικοσυστήματα που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της αναπτυξιακής διαδικασίας.
Αναρωτιούνται λοιπόν, γιατί εντάχθηκαν στο πρόγραμμα έργα, π.χ. στην Πρέβεζα, που δεν έχουν καμία σχέση με την Πίνδο. Υποστηρίζουν ότι ακόμη και έργα της Λάκκας Σουλίου, αλλά και αναστηλώσεις εκκλησιών και μοναστηριών, εκτός του ορεινού όγκου της Πίνδου έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Εκφράζουν έτσι την ανησυχία τους ότι θα κοπούν έργα από χωριά των ορεινών όγκων, για τα οποία έγινε και το πρόγραμμα και θα δοθούν σε εύφορες πεδινές περιοχές, όπως η Πρέβεζα ή για μοναστήρια που για τη συντήρηση ή αναστήλωσή τους τον πρώτο λόγο θα έπρεπε να έχουν οι Μητροπόλεις, γενικά η Εκκλησία, που τα ταμεία τους είναι πάντα γεμάτα.
Μήπως έχουν άδικο;


proinoslogos