Είναι εφικτή η ενεργής συμμετοχή των σχολείων της Ηπείρου σε ερευνητικά σχέδια ή προγράμματα της διαστημικής επιστήμης, για τα οποία απαιτούνται γνώσεις Λυκείου, αλλά ακόμη και σε αστρονομικές διαστημικές αποστολές.
Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της ημερίδας που οργάνωσε το Σάββατο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με την συμμετοχή δεκάδων μαθητών από τους Νομούς Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου.
Στην ημερίδα ήταν «παρών» και μίλησε για την εκπαίδευση που παρέχει το Ευγενίδειο Πλανητάριο ο Διευθυντής του Διονύσιος Σιμόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι ουσιαστικό να αντιληφθούμε ότι είμαστε ένα μέρος του σύμπαντος. Η επιλογή του θέματος της ημερίδας «διαστημική εξερεύνηση και δευτεροβάθμια εκπαίδευση», δεν υπήρξε τυχαία, αλλά προήλθε από αρνητική συγκυρία.
Όπως εξήγησε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου Νίκος Πετρόπουλος την συγκεκριμένη ημερίδα προκάλεσαν:«Τα απογοητευτικά αποτελέσματα από την συμμετοχή των σχολικών μονάδων μας σε διεθνή διαγωνισμό, που μαρτυρούν την αδυναμία των μαθητών να αποκτούν γνώσεις και να τις χρησιμοποιήσουν για την καθημερινότητά τους. Η μείωση του αριθμού των μαθητών που επιλέγουν γνωστικά αντικείμενα άμεσα συνυφασμένα με το μέλλον, όπως η αστρονομία, η αστροφυσική κ.λπ. Και βέβαια η αδυναμία προσέλκυσης του ενδιαφέροντος των μαθητών, οι οποίοι πολλές φορές βιώνουν μια διδασκαλία στείρα».
Εισηγήσεις με σχετικά θέματα ανέπτυξαν η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας Hartevelt Shamim, η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διαστημικών Εκπαιδευτικών Πόρων Delvoye Elke, o καθηγητής του Τομέα Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χαράλαμπος Βάρβογλης, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Τηλεπισκόπησης και Διαστημικών Εφαρμογών Ιωάννης Δαγκλής, ο Αστρονόμος του Αστεροσκοπείου Αθηνών και Διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών Νικόλαος Ματσόπουλος κ.ά. Από τις παρατηρήσεις που έγιναν το βράδυ με τα τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου Ζαγορίου, αν και δεν ήταν εύκολες λόγω του συννεφιασμένου ουρανού, διαπιστώθηκε ότι το διάστημα δεν είναι απρόσιτο και μακρινό, αλλά γοητεύει όσους αποπειρώνται να ανιχνεύσουν τα μυστήριά του.