Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Τη νέα ΔΟΥ στο Δήμο Φαναρίου Πρεβέζης εγκαινίασε ο Αντώνης Μπέζας

Εγκαινιάστηκε χθες από τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνη Μπέζα, η νέα Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία στο Δήμο Φαναρίου. Λίγη ώρα νωρίτερα ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Φαναρίου, αναγνωρίζοντας την συμβολή του κ. Μπέζα στην ίδρυση της νέας Δ.Ο.Υ. στο Καναλάκι, τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη του Δήμου Φαναρίου.

Η νέα ΔΟΥ θα εξυπηρετεί 22 Δημοτικά Διαμερίσματα με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων.Ο Υφυπουργός τόνισε ότι, τα τελευταία χρόνια εγκαινιάστηκαν τα νέα κτίρια των Α΄ και Β΄ ΔΟΥ Ιωαννίνων, πραγματοποιήθηκε η μεταστέγαση της ΔΟΥ Πρέβεζας και της ΔΟΥ Άρτας. Επίσης λειτούργησαν τα δύο νέα Τελωνεία Μαυροματίου και Αμπελώνα στη Θεσπρωτία, καθώς και η Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων στην Ηγουμενίτσα.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Μπέζας μεταξύ άλλων ανέφερε:
« Σήμερα είναι μία σημαντική στιγμή για μας στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών γιατί εγκαινιάζουμε μία καινούργια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία και μάλιστα στην Ήπειρο. Η ΔΟΥ Φαναρίου θα εξυπηρετεί 22 δημοτικά διαμερίσματα, με πληθυσμό πάνω από 10.000 κατοίκους, προσφέροντας καλύτερες συνθήκες εξυπηρέτησης.
Στην Ήπειρο τα τελευταία χρόνια προχωρούμε στην κατεύθυνση της συνεχούς αναβάθμισης των Υπηρεσιών μας. Στο πλαίσιο αυτό εγκαινιάσαμε τα νέα κτίρια των Α΄ και Β΄ΔΟΥ Ιωαννίνων, τη μεταστέγαση της ΔΟΥ Πρέβεζας και της ΔΟΥ Άρτας, ενώ λειτούργησαν τα νέα Τελωνεία Μαυροματίου και Αμπελώνα στη Θεσπρωτία, Δρυμάδων στα Ιωάννινα, καθώς και η Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων στην Ηγουμενίτσα ».
« Η Κυβέρνηση σχεδίασε και εφαρμόζει ένα συγκροτημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ένα σχέδιο που οι λεπτομέρειές του προσαρμόζονται ανάλογα με το πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα, το οποίο όμως βασίζεται σε συγκεκριμένους άξονες.
Πρώτος άξονας του σχεδίου μας είναι η διατήρηση της ανάπτυξης, έστω και με μειωμένους ρυθμούς, κατά τη δύσκολη αυτή χρονιά. Δεύτερος άξονας του σχεδίου μας είναι η δημοσιονομική σταθερότητα, λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους. Τρίτος άξονας είναι η στήριξη στους οικονομικά ασθενέστερους και στους κλάδους που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, καθώς και η θωράκιση της απασχόλησης ».
« Μία απ’ τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει υλοποιήσει η Κυβέρνησή μας, είναι η φορολογική μεταρρύθμιση.
Η προσπάθειά μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα πιο δίκαιο, πιο αντικειμενικό, πιο διαφανές φορολογικό σύστημα, που να μειώνει τα φορολογικά βάρη στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και στις επιχειρήσεις.
Ένα φορολογικό σύστημα που ταυτόχρονα να είναι πιο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου και στη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων.
Πιστεύω ότι σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα. Το φορολογικό μας σύστημα σήμερα είναι εντελώς διαφορετικό απ’ αυτό που παραλάβαμε το 2004 ».
« Παράλληλα, πέρα απ’ τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και τη μείωση των φορολογικών βαρών, διότι παρά τα όσα αντίθετα λέγονται, στην πραγματικότητα έχουμε μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης τα τελευταία χρόνια, προσπαθήσαμε να προσανατολίσουμε το φορολογικό μηχανισμό σε συμπεριφορές πιο φιλικές προς τους πολίτες.
Δημιουργήσαμε νέες εφαρμογές στο Taxisnet για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Σήμερα οι φορολογούμενοι, σε συνδυασμό με την πολιτική μας για τη διάδοση της ευρυζωνικότητας, μπορούν να πραγματοποιούν την πλειοψηφία των φορολογικών τους συναλλαγών ηλεκτρονικά ».

Νωρίτερα σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, ο Δήμος Φαναρίου με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανακήρυξε τον Υφυπουργό επίτιμο Δημότη, προκειμένου να τον τιμήσει για την προσφορά του στην περιοχή.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Μπέζας μεταξύ άλλων ανέφερε:
« Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα η απόφασή σας να με ανακηρύξετε επίτιμο δημότη σ’ αυτό τον ιστορικό και πανέμορφο Δήμο. Στο πρόσωπό μου επιβραβεύεται συνολικά η προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια, και όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτήν, για να δημιουργήσουμε μια νέα αναπτυξιακή προοπτική στην Πρέβεζα, τη Θεσπρωτία, την Ήπειρο γενικότερα.
Ο Δήμος Φαναρίου, είναι ένα ζωντανό κομμάτι του νομού Πρέβεζας, είναι ένας Δήμος όμορος με εμάς στη Θεσπρωτία, που έχει δυνατότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα. Το έργο της νέας γέφυρας που κατασκευάζεται στη Γλυκή και που ενώνει τους δύο Νομούς μας, συμβολίζει την κοινή μας προσπάθεια ».
« Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε ως Κυβέρνηση δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στην Αυτοδιοίκηση και την ενισχύσαμε θεσμικά και οικονομικά. Το κάναμε αυτό για τρεις λόγους. Γιατί η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης περνάει πρώτιστα από την Αυτοδιοίκηση. Γιατί η Αυτοδιοίκηση. Γιατί η Αυτοδιοίκηση αποτελεί βασικό μοχλό στην Εθνική Στρατηγική Περιφερειακής Ανάπτυξης και γιατί ταυτόχρονα είναι κύτταρο της Δημοκρατίας. Ισχυρή Αυτοδιοίκηση σημαίνει ισχυρή Δημοκρατία.
Οφείλουμε επομένως όλοι μας να στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες στην προσπάθειά τους για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό εξάλλου είναι και το καθήκον του πολιτικού. Ο πολιτικός πρέπει να βρίσκεται κοντά στους πολίτες. Ο πολιτικός πρέπει να αφουγκράζεται τα προβλήματα.
Ο πολιτικός μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να δώσει λύσεις σε όλα τα προβλήματα, οφείλει όμως να βρίσκεται πάντα κοντά στα προβλήματα. Και για να το πετύχει αυτό χρειάζεται πέρα απ’ όλα τα άλλα, και μεγάλη εσωτερική δύναμη. Πρωτοβουλίες όπως η δική σας, μας δίνουν αυτή τη δύναμη ».