Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Θ. Κασσίμης: Ο Ελληνισμός πρέπει να στηριχθεί στις εστίες του!


Το μήνυμα ότι η Ελληνική Μειονότητα είναι ανάγκη να στηριχθεί στις εστίες της, έστειλε χθες από την Βόρειο Ήπειρο ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης.
Επιθεώρησε και εγκαινίασε τρεις δρόμους και ένα υδραγωγείο, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα όχι μόνο βρίσκεται κοντά στους Βορειοηπειρώτες, αλλά επιδιώκει την ανάπτυξη του χώρου τους.

Συγκεκριμένα επιθεώρησε και εγκαινίασε δρόμους στα χωριά Κακαβιά, Βοδίνο και Φράστανη, όπως και υδραγωγείο στο χωριό Γορίτσα.Όπως δήλωσε ο κ. Κασίμης πέρυσι επενδύθηκαν για υποδομές στην Αλβανία 48 εκ. ευρώ, ενώ τα τελευταία έξι χρόνια έχουν επενδυθεί 210 εκ. ευρώ.
Ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορα έργα, όπως, γέφυρες, συντήρηση σχολείων, παιδικοί σταθμοί, ενώ σχεδιάζονται και νέα προγράμματα «με στόχο να διατηρηθεί η Ελληνική Μειονότητα στην πατρώα γη». Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η ημίωρη συνάντηση του κ. Κασσίμη με τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο. Συζήτησαν θέματα που αφορούν στο ποιμαντικό έργο της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου, αλλά και στα προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει.
Ο υφυπουργός άκουσε με προσοχή τον Μητροπολίτη, ο οποίος με ηρεμία και αποφεύγοντας την παραμικρή λεκτική ακρότητα ανέλυσε στον κ. Κασσίμη το θρησκευτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι στη Νότια Αλβανία.Να σημειωθεί ότι ο κ. Κασσίμης επέλεξε να φωτογραφηθεί με τους μαθητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου Αργυροκάστρου «Τίμιος Σταυρός». Πρόκειται για μια συμβολική ενέργεια, που φανερώνει ότι η Ελλάδα προσβλέπει για ακόμη καλύτερες σχέσεις στους νέους της Αλβανίας, ανεξάρτητα από την καταγωγή και την γλώσσα τους.
Ο υφυπουργός της Ελλάδας επισκέφθηκε και χωριά της Λιντζουριάς, μιας περιοχής όπου ζουν Ελληνόβλαχοι, οι οποίοι υπερηφανεύονται ότι είναι Έλληνες.Συναντήθηκε με τον έπαρχο Σπύρο Μεντή και δεσμεύθηκε ότι θα συνεχιστούν τα κοινωφελή έργα στην Λιντζουριά από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών.
Πήγε και στο Προξενείο Αργυροκάστρου, όπου ενημερώθηκε για διάφορα θέματα από τον Πρόξενο κ. Ριζόπουλο.
Το βράδυ είχε επαφή με τους επάρχους της Νότιας Αλβανίας στους Αγίους Σαράντα, οι οποίοι του εξήγησαν τα αιτήματά τους.
Σήμερα θα μεταβεί στην Χειμάρρα, όπου θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο της κωμόπολης και Πρόεδρο της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Βασίλη Μπολάνο. Στην επικοινωνία αυτή ενδέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες να συζητηθούν και οι αναταράξεις στους κόλπους της «Ομόνοιας» και του ΚΕΑΔ.

http://www.proinoslogos.gr/pn/index.php?module=pagesetter&func=viewpub&tid=11&pid=4334