Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Ομιλία Αντώνη Μπέζα κατά την τελετή ονοματοδοσίας Αντιλαθρεμπορικών Σκαφών.


.

.
Κυρίες και Κύριοι,
Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου, να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω για τη παρουσία σας στη σημερινή εκδήλωση, η οποία γίνεται για την ένταξη των δύο αντιλαθρεμπορικών σκαφών στον εξοπλισμό της Τελωνειακής Υπηρεσίας.
Εδώ και αρκετούς μήνες βιώνουμε μια οικονομική κρίση, η οποία δεν έχει προηγούμενο. Μια κρίση για την οποία κανείς δεν μπορεί να κάνει βέβαιες προβλέψεις, αφού τα δεδομένα διαρκώς αλλάζουν και οι εκτιμήσεις ανατρέπονται.
Στις κρίσιμες αυτές συνθήκες έχει ιδιαίτερη σημασία η διασφάλιση των δημοσίων εσόδων μέσω της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Αυτό που είναι υποχρέωση κάθε ευνομούμενης πολιτείας απέναντι στους συνεπείς φορολογούμενους πολίτες της, γίνεται τώρα πιο επιτακτική ανάγκη.
Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο και η σημερινή τελετή έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Σηματοδοτεί ξεκάθαρα τη βούλησή μας για ένταση της προσπάθειας σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Κυρίες και Κύριοι,
Η Τελωνειακή Υπηρεσία απέκτησε το 1931 τα πρώτα αντιλαθρεμπορικά της σκάφη, τα οποία εντάχθηκαν σε ειδικό τελωνειακό σώμα, την Θαλάσσια Οικονομική Αστυνομία (Θ.Ο.Α.). Η αποστολή της ήταν ο τελωνειακός έλεγχος πλοίων και θαλασσίως διακινούμενων φορτίων, καθώς και η δίωξη του θαλάσσιου λαθρεμπορίου.
Το 2002 η χρήση των Πλοίων Δίωξης του Υπ. Οικονομίας & Οικονομικών εκχωρήθηκε στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, λόγω της ανάγκης ενίσχυσης του Λιμενικού Σώματος με πλωτά μέσα, εν όψει των αυξημένων αναγκών ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η έλλειψη αυτή έπρεπε οπωσδήποτε να αναπληρωθεί, γιατί δεν νοείται τελωνειακή επιτήρηση και έλεγχος σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, με πάνω από δύο χιλιάδες νησιά και τόσο εκτεταμένη ακτογραμμή, χωρίς πλωτά μέσα δίωξης. Όλες οι Τελωνειακές Διοικήσεις των χωρών της Ε.Ε. και όχι μόνο, διαθέτουν πλωτά και εναέρια μέσα για την αποτελεσματική άσκηση του έργου τους.
Η απόφαση μας να προχωρήσουμε στον εξοπλισμό εκ νέου με πλωτά μεταφορικά μέσα και μάλιστα τύπου περιπολικών, ανταποκρίνεται ακριβώς στην ανάγκη για αποτελεσματικότερη άσκηση του έργου μας.
Στόχος των νέων αντι – λαθρεμπορικών πλοίων είναι η δίωξη του οικονομικού εγκλήματος, που διαπιστώνεται και διαπράττεται στο θαλάσσιο χώρο, όπως της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, της παράνομης διακίνησης και κατοχής ναρκωτικών, όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών, καθώς και αρχαιοτήτων και άλλων ειδών ή θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δίνεται στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών προϊόντων.
Τα νέα πλοία είναι κατασκευασμένα με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές, με βάση τις επιχειρησιακές απαιτήσεις που έθεσε το Υπουργείο, και στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω τα Ναυπηγεία Ελευσίνας (διοίκηση και προσωπικό), και για το αποτέλεσμα, αλλά και για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε σε όλη τη διάρκεια της ναυπήγησής τους.
Θέλω επίσης να διαβεβαιώσω, και εσένα κ. Πρόεδρε αλλά και τους εργαζομένους, ότι ως Κυβέρνηση, στο πλαίσιο βέβαια της κοινοτικής νομοθεσίας για τις κρατικές ενισχύσεις, στηρίζουμε τη ναυπηγική βιομηχανία, εμείς στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών το αποδεικνύουμε άλλωστε στην πράξη, και ότι όποια διαδικαστικά προβλήματα προκύπτουν, μπορούμε να τα επιλύουμε άμεσα μετά από συνεννόηση.
Τα πληρώματα των σκαφών, θα προέρχονται σε πρώτη φάση από τελωνειακούς υπαλλήλους που υπηρετούσαν στην πρώην Θαλάσσια Οικονομική Αστυνομία (Θ.Ο.Α.) Στα πλοία θα επιβαίνουν επιπρόσθετα, εξειδικευμένοι τελωνειακοί υπάλληλοι, οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι με τη διενέργεια των ελέγχων. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα να μετέχουν στις αποστολές που αναλαμβάνουν τα σκάφη, και υπάλληλοι άλλων Ελεγκτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου , όπως για παράδειγμα της ΥΠΕΕ.
Για τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες των πλοίων θα χρησιμοποιείται τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, με τη συνδρομή του Τμήματος Τηλεπικοινωνιών και Τηλεπικοινωνιακής Υποστήριξης της ΥΠΕΕ.
Την ευθύνη για τις δράσεις και τις ενέργειες, που συνδέονται με το επιχειρησιακό έργο των αντιλαθρεμπορικών σκαφών όπως και για τη συντήρηση τους, έχει η 33η Διεύθυνση Τελωνειακών Ελέγχων.
Χώρος περιπολίας εντός του οποίου θα κινούνται τα πλοία, θα είναι η ευρύτερη περιοχή των λιμανιών του Πειραιά, της Ελευσίνας και του Λαυρίου, καθώς και τα νησιά του Αργοσαρωνικού.
Όπως γνωρίζετε, βρισκόμαστε ήδη σε φάση υλοποίησης του συστήματος ελέγχου διακίνησης του πετρελαίου ναυτιλίας με την ονομασία «ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ». Το σύστημα αυτό θα παρακολουθεί τη μετακίνηση κάθε πλωτού εφοδιαστικού μέσου, θα εξετάζει την αναγκαιότητα της χορηγούμενης ποσότητας καυσίμου και θα καταχωρεί σε ηλεκτρονικό βιβλίο τις ποσότητες που παραδόθηκαν. Πρόκειται για ένα σύστημα που αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία και αντικειμενικοποιεί τις διαδικασίες ελέγχου, ελαχιστοποιώντας την ανθρώπινη παρέμβαση και την υποκειμενική κρίση.
Τα νέα λοιπόν σκάφη που παραδίδονται σήμερα, θα είναι τα βασικά εργαλεία του συστήματος «ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ». Κάθε φορά που θα διαπιστώνεται παρεκτροπή δρομολογίου ή οποιαδήποτε «ύποπτη» ενέργεια από εφοδιαστικό πλοίο, το κέντρο ελέγχου – θάλαμος επιχειρήσεων, θα το εντοπίζει μέσω του συστήματος A.I.S και θα δίνεται αμέσως εντολή στα αντιλαθρεμπορικά σκάφη για επιτόπιο έλεγχο.
Θέλω επίσης να επισημάνω ότι για την αρτιότητα του αντιλαθρεμπορικού τελωνειακού στόλου, προβλέπεται η αγορά πέντε (5) επιπλέον σκαφών. Τα τρία (3) από αυτά θα είναι ανοιχτής θαλάσσης και θα περιπολούν στο Αιγαίο, το Ιόνιο και το Κρητικό πέλαγος, ενώ τα άλλα δύο (2) θα είναι όμοια με αυτά που παραδίδονται σήμερα, δηλαδή πλοία περιπολίας εντός και πέριξ των λιμένων.
Έχουν ήδη συνταχθεί οι τεχνικές προδιαγραφές και έχουν αποσταλεί στη αρμόδια Διεύθυνση (Δ5 Οικονομικού), ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προκήρυξης διαγωνισμού για την προμήθειά τους. Επίσης, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες της προκήρυξης για τη πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ των υπαλλήλων που θα τα στελεχώσουν.
Με τα δύο σκάφη που βρίσκονται μπροστά μας και με την επικείμενη προμήθεια των πέντε επιπλέον σκαφών, καλύπτεται πλήρως μια βασική λειτουργική ανάγκη των ελληνικών Τελωνείων.

Κυρίες και Κύριοι,
Η Τελωνειακή Υπηρεσία λόγω της φύσεως των αρμοδιοτήτων της, είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των εμπορευμάτων με στόχο την είσπραξη των τελωνειακών εσόδων και την ορθή τήρηση των διατάξεων που θεσπίζουν περιορισμούς και απαγορεύσεις στη διακίνηση ορισμένων ειδών.
Η διωκτική συνισταμένη που χαρακτηρίζει την Τελωνειακή Υπηρεσία, αν και δεν αποτελεί αυτοτελή σκοπό της, ωστόσο συμβάλλει καθοριστικά στο εισπρακτικό της έργο και υλοποιεί την κοινωνική της αποστολή που είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας.
Ο ρόλος της Τελωνειακής Υπηρεσίας, όπως αυτός διαμορφώνεται στο σύγχρονο περιβάλλον, γίνεται όλο και πιο σύνθετος και περιλαμβάνει μια σειρά από νέες παραμέτρους όπως:
● Το νέο ενιαίο οικονομικό πλαίσιο, χωρίς εσωτερικά σύνορα και την παράλληλη απελευθέρωση της Ευρωπαϊκής αγοράς, οι οποίες δεν αποτελούν μόνο ευκαιρίες για την άνθιση του νόμιμου εμπορίου αλλά και πεδίο δράσης σε οργανωμένες εγκληματικές ομάδες.
● Η αναμενόμενη αύξηση της χρήσης θαλάσσιων μέσων και οδών από τις οργανωμένες εγκληματικές οργανώσεις (το λαθρεμπόριο καυσίμων διεθνώς λαμβάνει χώρα κυρίως στη θάλασσα).
● Η ανάγκη συμμετοχής της Τελωνειακής Υπηρεσίας σε κοινές δράσεις, που αποφασίζονται και υλοποιούνται στα πλαίσια της Ε.Ε. και άλλων Διεθνών Οργανισμών για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.
Για όλους αυτούς τους λόγους, ο εξοπλισμός της Τελωνειακής Διοίκησης με πλωτά μεταφορικά μέσα ήταν αναγκαίος και θα συμβάλει ουσιαστικά τόσο στη πρόληψη όσο και στη καταστολή.
Κυρίες και Κύριοι,
Υλοποιώντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες για προστασία του νόμιμου εμπορίου και για θωράκιση των ελεγκτικών μηχανισμών, είμαι στην ευχάριστη θέση με την ιδιότητα του αναδόχου στη σημερινή τελετή, να παραλάβω τα δύο νέα αυτά αποκτήματα της Τελωνειακής Υπηρεσίας, δίνοντάς τους τα ονόματα Ποσειδώνας και Ερμής.
Σας ευχαριστώ