Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Κ. Καραμανλής: «Ημέρα τιμής και διδαχής» η 24η Ιουλίου


Ομιλία πρωθυπουργού για τα 35 χρόνια από την επιστροφή της Δημοκρατίας.

Για τα τριανταπέντε χρόνια από την επιστροφή της Δημοκρατίας στην Ελλάδα μίλησε ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια της έκθεσης «Τέχνη και Δημοκρατία», μνημονεύοντας την 24η Ιουλίου ως «ημέρα τιμής»: «Τιμούμε όλους τους πρωταγωνιστές της Μεταπολίτευσης. Όλους τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης. Τιμούμε τους πεσόντες στις μάχες της Κύπρου. Τιμούμε τους χιλιάδες αγωνιστές, που πάλεψαν για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία. Η σκέψη μας γυρνά στα γεγονότα, που οριοθέτησαν το τέλος μιας σκοτεινής εποχής και την αρχή της πιο γόνιμης περιόδου στη σύγχρονη Ιστορία μας. Γυρνά στις ώρες που οι πολίτες και οι πολιτικοί αφήνουμε στην άκρη τις επιμέρους διαφορές και ενώνουμε τις δυνάμεις μας, σε κοινούς στόχους.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έρχεται, αποφασισμένος να σφραγίσει το τέλος της δικτατορίας και να βάλει στέρεες βάσεις Δημοκρατίας. Αλλά και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων.
Συγκροτεί για το σκοπό αυτό Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Βιώνει την αδυσώπητη και οδυνηρή τριβή ανάμεσα στην εθνική βούληση και τις εγγενείς αδυναμίες της Χώρας. Επιδεικνύει σύνεση, τόλμη και αποφασιστικότητα. Ακολουθεί αρχές και αξίες για μια νέα πορεία ασφάλειας, σταθερότητας και προοπτικής.
Από το Καλοκαίρι του 1974, η Χώρα μπήκε στον ιστορικό κύκλο της Μεταπολίτευσης».
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός μίλησε για τις πρόσφατες εξελίξεις:

«Η χώρα μας, όπως ολόκληρος ο κόσμος, είναι αντιμέτωπη με μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις:
Την περιβαλλοντική επιβάρυνση και την κλιματική αλλαγή.
Τα ανεξέλεγκτα κύματα μη νόμιμων μεταναστών προς την Ευρώπη.
Τη μεγαλύτερη διεθνή οικονομική κρίση των τελευταίων 80 χρόνων.
Είμαστε τώρα σε μια περίοδο καθοριστικής σημασίας, για το άμεσο και το απώτερο μέλλον της πατρίδας μας. Οι κρίσιμες περιστάσεις απαιτούν σταθερότητα, αλλά και δύναμη φυγής προς τα εμπρός. Απαιτούν σύνεση, αλλά και αποφασιστικότητα. Απαιτούν δύσκολες αποφάσεις και όχι νεφελώδη, ευχάριστα λόγια, που δεν έχουν καμιά επαφή με την πραγματικότητα. Κρίνονται, στο επόμενο διάστημα, μεγάλα εθνικά ζητήματα. Κρίνεται η δυνατότητά μας να περιορίσουμε τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Κρίνεται η ικανότητά μας να χτίσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο».

Μιλώντας για τους μετανάστες, είπε ότι «προστατεύουμε τα δικαιώματα των μεταναστών, που εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας και επιδιώκουμε την πλήρη κοινωνική τους ένταξη. Δεν αντέχει όμως η χώρα και δεν είναι δυνατό να ανεχθούμε ανεξέλεγκτα κύματα μη νόμιμης μετανάστευσης. Εφαρμόζοντας το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, εντείνουμε διαρκώς τους ελέγχους και αυστηροποιούμε το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Διεκδικούμε και πετυχαίνουμε σημαντικά βήματα στην ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής απέναντι στη λαθρομετανάστευση».

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή, είναι «ο δραστικός περιορισμός της σπατάλης στο Δημόσιο Τομέα. Είναι η αντιμετώπιση της μεγάλης φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας. Είναι η σύγκρουση με τις αντικοινωνικές συμπεριφορές των λίγων, που μετακυλίουν τα βάρη στους πολλούς.

Κεντρική επιδίωξή μας είναι η στήριξη των τομέων και των κλάδων που πλήττονται περισσότερο. Ιδίως μάλιστα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τον ιστό της Οικονομίας μας. Είναι η ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού και το σταδιακό άνοιγμα κλειστών αγορών και κλειστών επαγγελμάτων. Είναι ο φραγμός σε κάθε φαινόμενο ασυδοσίας στην αγορά. Είναι, προπάντων, η έμπρακτη υποστήριξη της απασχόλησης και των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας.
Στόχος μας δεν είναι, απλά και μόνο, να βγούμε κάποια στιγμή από την κρίση. Στόχος μας είναι να βγούμε, το ταχύτερο δυνατό, με τις μικρότερες συνέπειες, όρθιοι και πιο δυνατοί. Στόχος μας είναι μια δυναμική, δίκαιη και σίγουρη κοινωνία. Απαιτούνται γι' αυτό πολλές και τολμηρές αλλαγές και όχι λόγια κενά περιεχομένου.
Οι πολίτες δεν ζητούν εντυπωσιασμούς. Απαιτούν πολιτικές ευθύνης, που επιβεβαιώνονται στην πράξη. Νοιώθουμε την αγωνία τους και ακούμε τα μηνύματά τους. Έχουμε τη δύναμη να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας. Αναλαμβάνουμε το κόστος που χρειάζεται, για να βάλουμε τέλος στις αδυναμίες του παρελθόντος. Αλλά και για να εμπεδώσουμε ασφαλές και γόνιμο περιβάλλον, στο οποίο να πραγματοποιούν τις προσδοκίες τους».

Κλείνοντας, σχολίασε τα πρόσφατο θέμα που ετέθη σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Ο Κάρολος Παπούλιας είναι καταξιωμένος στο ρόλο του. Οφείλουμε να τον τιμήσουμε, όπως και ο ίδιος τίμησε και τιμά το θεσμό που υπηρετεί. Στηρίζοντας, ξεκάθαρα και άμεσα, την επανεκλογή του. Οφείλουμε όλοι να πορευόμαστε με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα. Η ηγεσία όμως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παίρνει μια θέση που παραβιάζει απροκάλυπτα την ουσία του Συντάγματος. Με απλά λόγια, το ΠΑΣΟΚ λέει το εξής πρωτοφανές: Ότι δεν ψηφίζει τον σημερινό Πρόεδρο, για να εκβιάσει τη διεξαγωγή εκλογών και μόνο μετά θα τον ψηφίσει. Η θέση αυτή είναι και ουσιαστική παραβίαση του Συντάγματος και απόπειρα ευτελισμού των θεσμών. Και αυτό δεν το δικαιούται κανένας πολιτικός, κανένα κόμμα. Η στάση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ακραία ανευθυνότητα».