Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2009

Όταν ο άνθρωπος πάτησε στη σελήνη


40 χρόνια πριν, τρία ανθρώπινα όντα - με τη βοήθεια πολλών χιλιάδων άλλων - άφησαν τον πλανήτη μας για ένα πετυχημένο ταξίδι στο φεγγάρι μας, θέτοντας το πόδι σε έναν άλλο κόσμο για πρώτη φορά.

Σαν σήμερα την 16 Ιουλίου του 1969 ξεκινούσε η αποστολή του Apollo 11, για τη κατάκτηση της σελήνης με τους αστροναύτες Neil A. Armstrong, Michael Collins and Edwin E. "Buzz" Aldrin Jr.
Ολόκληρο το ταξίδι διάρκεσε μόνο 8 ημέρες, ο χρόνος παραμονής στην επιφάνεια της σελήνης ήταν λιγότερο από μια ημέρα, και ο χρόνος περπατήματος στο φεγγάρι, ήταν μόνο 2 1/2 ώρες - αλλά ήταν σίγουρα ιστορικές ώρες. Έγιναν επιστημονικά πειράματα εγκαταστάθηκαν συσκευές (τουλάχιστον μια είναι σε χρήση ως σήμερα), δείγματα συλλέχθηκαν, και λήφθηκαν φωτογραφίες για να τεκμηριώσουν ολόκληρο ταξίδι.

Από εκείνο το ταξίδι τέσσερις δεκαετίες πριν, το filiati.blogspot σας παρουσιάζει σε ένα μικρό αφιέρωμα φωτογραφίες μερικές από τις οποίες παρουσιάζει για πρώτη φορά η NASA

Η άποψη από τον Απόλλωνα 11 παρουσιάζει τη γη επάνω από τον ορίζοντα του φεγγαριού στις 20 Ιουλίου 1969. Η σεληνιακή έκταση που απεικονίζεται είναι στον τομέα της θάλασσας smyth στην αριστερή πλευρά.

Ο Γερμανός επιστήμονας ο Δρ Wernher von Braun εξηγεί για το πύραυλο Κρόνος στον Πρόεδρο John F. Kennedy κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης. Ο αναπληρωτής διοικητής της NASA Robert Seamans είναι αριστερά του von Braun.

Ο αστροναύτης Neil Armstrong σε μονοήμερη Αποστόλη του Διδυμοι VIII το Μάρτιο 1966. Το πρόγραμμα Δίδυμοι ήταν ένα πρόγραμμα προετοιμασίας για τις επερχόμενες αποστολές του Απόλλωνα.

Ο Neil Armstrong παρακολουθεί τον Aldrin που παίρνει μια αποδεικτική φωτογραφία ενός δείγματος κατά τη διάρκεια άσκησης στις 24 Φεβρουαρίου, 1969.

Ο Neil Armstrong ποζάρει μπροστά από μια σεληνάκατο κατά την διάρκεια άσκησης στο Langley στη Βιρτζίνια στις 12 Φεβρουαρίου, 1969,

Ένας τεχνικός εργάζεται επάνω στη φυσούνα, μέσω της οποίας οι αστροναύτες θα εισέλθουν το διαστημικό σκάφος, ενώ άλλοι τεχνικοί εξετάζουν τον πύργο εκτόξευσης στο διαστημικό κέντρο Kennedy στη Φλώριδα στις 11 Ιουλίου, 1969,

Το πλήρωμα του Απόλλωνα 11 και Donald K. "Deke" Slayton κοιτάζουν διαγράμματα της σελήνης κατά τη διάρκεια του παραδοσιακού προγεύματος (μπριζόλα με αυγά) λίγες ώρες πριν την εκτόξευση.

Η εκτόξευση του πυραύλου Κρόνος Β, που φέρνει τους αστροναύτες Neil Armstrong, michael Collins, και aldrin Jr Edwin, μαζί με 6.700.000 λίβρες (3.039.000 κλ) καυσίμων και του εξοπλισμού στον ουρανό της Φλώριδας, προς την πορεία για το φεγγάρι, στις 16Ιουλίου, 1969.

Μια άποψη της γης από την τροχιά αμέσως μετά από την εκτόξευση.

Ο πιλότος της σεληνακάτου Edwin κατά την διάρκεια της πορείας προς το φεγγάρι

Άφιξη και είσοδος στη σεληνιακή τροχιά. Κάτω είναι οι κρατήρες Sabine και Ritter, 19 Ιουλίου, 1969,


Σε πρώτο πλάνο η μπότα του αστροναύτη Αldrin στο σεληνιακό χώμα, που φωτογραφίζεται με μια 70mm σεληνιακή φωτογραφική μηχανή επιφάνειας κατά τη διάρκεια της εκτός σεληνακάτου δραστηριότητας στην επιφάνειας της σελήνης στις 20 Ιουλίου, 1969,

Ο αστροναύτης Aldrin κατεβαίνει στη σεληνιακή επιφάνεια στις 20 Ιουλίου, 1969,

Ο Aldrin πήρε αυτήν την εικόνα του Neil Armstrong στην καμπίνα της σεληνακάτου μετά από την ολοκλήρωση του πρώτου περιπάτου στη σελήνη . Αυτό είναι το πρόσωπο του πρώτου ανθρώπου που πάτησε στο φεγγάρι, ακριβώς λίγη ώρα πριν, στις 20 Ιουλίου, 1969,

Η Ουάσιγκτον Ποστ σε πρωτοσέλιδο ανακοινώνει την προσσελήνωση του αετού (όνομα της σεληνακάτου) και το περίπατο δυο ανδρών στη σελήνη τη Δευτέρα, 21 Ιουλίου 1969

Κατά τη διάρκεια των 2 1/2 ωρών περιπάτου στη σελήνη, οι αστροναύτες ανέπτυξαν διάφορα επιστημονικά πειράματα. Εδώ, ο aldrin μεταφέρει οπισθοανακλαστήρες λέιζερ και ένα σεισμογράφο.

Ο Aldrin, φωτογραφίζεται από το Nei lArmstrong (φαίνεται μέσα στην αντανάκλαση στο γείσο του κράνους). Η φωτογραφία συλλαμβάνει τη στιγμή δυο ανθρώπων που βρίσκονται μακριά από την ανθρωπότητα σε σημείο που δεν έχει αποτολμήσει ποτέ άνθρωπος.

Μια αναμνηστική πινακίδα, που συνδέεται με ένα πόδι στη βάση της σεληνακάτου. Η πινακίδα γράφει: "Εδώ άτομα από το πλανήτη γη πρώτα έθεσαν το πόδι επάνω στο φεγγάρι, Ιούλιος 1969 Μ.Χ. ήρθαμε εν την ειρήνη για όλη την ανθρωπότητα."

Μετά την αποσεληνωση η σεληνάκατος αετός πλησιάζει το διαστημόπλοιο για το καθιερωμένο ραντεβού. Ο αστροναύτης michael Collins, που παρέμεινε στο διαστημόπλοιο για ολόκληρο ταξίδι, ήταν επιφορτισμένος με το δύσκολο χειρισμό της ευθυγράμμισης στη προσκόλληση της σεληνακάτου στο διαστημόπλοιου.

Αυτή η άποψη ολόκληρου του φεγγαριού φωτογραφίστηκε από το διαστημικό σκάφος Απόλλωνα 11 κατά τη διάρκεια του δια-γήινου ταξιδιού της επιστροφής. Όταν αυτή η εικόνα λήφθηκε, το διαστημικό σκάφος ήταν ήδη 10.000 ναυτικά μίλια μακριά, στις 21 Ιουλίου, 1969,
Το πλήρωμα του Απόλλωνα 11 και ένας δύτης ναυτικού μετά από την ασφαλή προσθαλάσσωση ανατολικά της νήσου Wake στον ειρηνικό ωκεανό στις 24 Ιουλίου, 1969,

Η Νέα Υόρκη υποδέχεται τα μέλη του πληρώματος Απόλλων 11 σε μια παρέλαση που θεωρείται ως η μεγαλύτερη στην ιστορία της πόλης στις 13 Αυγούστου, 1969.