Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Η "υπόγεια πόλη του Τίτο"


Η πόλη κάτω από τη γη ή το πυρηνικό καταφύγιο για κρατικούς αξιωματούχους που χτίστηκε την περίοδο διακυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας από τον Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, στο εσωτερικό του όρους Πρέντνι, στην περιοχή Κόνιτς, στη βόρεια Βοσνία, δεν έχει καταστραφεί και η κυβέρνηση της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης αποφάσισε να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό για να προσελκύσει τουρίστες, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού της Ποντγκόριτσας, “Revija D”.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το μυστικό καταφύγιο, το οποίο και σήμερα μπορεί να προκαλούσε θαυμασμό σε μέλη μυστικών υπηρεσιών διάφορων χωρών, ανεγέρθηκε σε έκταση 25.000 τετραγωνικών μέτρων, τα κτίριά του καλύπτουν έκταση 6.000 τετραγωνικών μέτρων και για την κατασκευή του διατέθηκαν 4,6 δισ. δολάρια.

Ήταν η τρίτη πιο δαπανηρή στρατιωτική επένδυση στην πρώην Γιουγκοσλαβία, μετά το στρατιωτικό λιμένα «Λόρα» στην πόλη Σπλιτ της Κροατίας, κόστους 5 δισ. δολαρίων και το υπόγειο αεροδρόμιο του Μπίχατς, κόστους 8,5 δισ. δολαρίων.

Το κτίριο είναι χτισμένο σε σχήμα πετάλου και όπως λέγεται, πληροί όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για πλήρη, ερμητική απομόνωση και αντοχή από ατομική έκρηξη ισχύος 25 μεγατόνων.

Εντός του κτιρίου υπάρχουν, μεταξύ άλλων, δωμάτια, αίθουσες επιχειρήσεων, δύο μεγάλες αίθουσες συσκέψεων, δεξαμενή με πόσιμο νερό και τηλεφωνικό κέντρο. Το δωμάτιο του Τίτο και το γραφείο του ήταν φτιαγμένα από ποιοτικό ξύλο καρυδιάς και υπήρχε ειδικό πολυτελές πλήρως εξοπλισμένο δωμάτιο για τη σύζυγό του Γιόβανκα Μπροζ.

Το κτίριο προοριζόταν και για βασικό διοικητικό κέντρο του επιτελείου της ανώτατης διοίκησης της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Περίπου 350 άνθρωποι μπορούσαν να ζήσουν στο υπόγειο καταφύγιο, καθώς όπως είχε προβλεφθεί, θα μετέβαιναν οι ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι και οι οικογένειές τους.

Διάφορα περίεργα περιστατικά συνδέονται με την ανέγερση του κτιρίου, όπως ότι παραμένει άγνωστος ο αριθμός των ανθρώπων που συμμετείχαν στην κατασκευή του, καθώς και η τύχη τους. Έως το 1992 για την ύπαρξη της αποκαλούμενης «υπόγειας πόλης του Τίτο» γνώριζαν 15 στρατιώτες και τέσσερις αξιωματικοί του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού.

Το καταφύγιο εγκαταλείφθηκε από το γιουγκοσλαβικό στρατό στις αρχές του πολέμου στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και ο τότε διοικητής του στρατού στην περιοχή του Σαράγεβο Μίλουτιν Κούκανιατς την άνοιξη του 1992 είχε δώσει εντολή για την κατεδάφισή του.