Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Στις παραλίες των Αγίων Σαράντα οι πιο πολλοί τουρίστες της Αλβανίας!


Η παραλιακή πόλη των Αγίων Σαράντα της Βορείου Ηπείρου κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων πέντε τουριστικών επενδυτικών περιοχών παγκοσμίως, σε έναν κατάλογο που δημοσιεύθηκε από το βρετανικό διεθνές δίκτυο επένδυσης «Write About Property». Η Αλβανία κέρδισε υψηλούς βαθμούς από το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», που προωθεί χώρες με καθαρές και ασφαλείς ακτές.

Ο αριθμός τουριστών που επισκέπτονται τους Αγίους Σαράντα αναμένεται να ανέλθει στα ύψη τα ερχόμενα έτη, τα οποία θα οδηγήσουν σε αύξηση 200% στις τιμές ακινήτων στην περιοχή.

Ήδη στην πόλη παρατηρείται μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα, που είναι σχεδόν ανεξέλεγκτη! Το τελευταίο διάστημα επιχειρεί η Δημοτική Αρχή να βάλει μια τάξη στην αναρχία, ωστόσο η απόπειρα δεν είναι τόσο εύκολη και συναντά πολλές αντιδράσεις.

Στον στίβο του «αναβαθμισμένου τουρισμού» εισέρχεται και η Αλβανία, με τους Αγίους Σαράντα να προσπαθούν να εξελιχθούν σε μία εφάμιλλη παραθεριστική μητρόπολη και να προσελκύσουν τουρίστες από τις γειτονικές περιοχές της Κέρκυρας και της Θεσπρωτίας. Στο μοναδικό μέχρι στιγμής 5 αστέρων ξενοδοχείο στους Αγίους Σαράντα, η τιμή για ένα δίκλινο είναι 80-100 ευρώ τη βραδιά, ενώ στην Κέρκυρα οι τιμές ξεκινούν από 140 ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα έχει χαρακτηρίσει την πόλη των Αγίων Σαράντα και την ευρύτερη περιοχή της ως ... «Μητρόπολη του Τουρισμού στην Αλβανία»! Ακόμη ανακοίνωσε την κατασκευή του διεθνούς αεροδρομίου στην θέση "Βρυώνι", που απέχει περίπου - 15 - 20 χλμ. από τους Αγίους Σαράντα, και είναι επάνω στον οδικό άξονα Μαυρομάτι - Κονίσπολη - Αγ. Σαράντα. Το αεροδρόμιο θα συνδεθεί με το Αργυρόκαστρο και την Χειμάρρα με οδικό άξονα Ευρωπαϊκών προδιαγραφών που θα καταλήγει στα Τίρανα!
Αλλά και η Χειμάρρα αναπτύσσεται τουριστικά. «Η θάλασσα είναι καταπληκτική, το ξενοδοχείο στους Δρυμάδες πολυτελέστατο και χρεώνεται μόνο 50 ευρώ το δίκλινο με πλήρη διατροφή. Για τα παιδιά η τιμή είναι στα 25 ευρώ και νομίζω πως συμφέρει μια οικογένεια να περάσει ένα δεκαπενθήμερο εδώ», λέει Γιαννιώτης που στα μέσα Ιουλίου βρέθηκε εκεί.

Τα παραπάνω ας τα λάβουν καλά υπ’ όψιν οι Ηπειρώτες ξενοδόχοι και επιχειρηματίες πριν βρεθούν προ εκπλήξεων!