Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Ομιλία Γ. Παπανδρέου στα Γιάννινα, οι εξαγγελίες για την Ήπειρο


Άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και αυστηρή προειδοποίηση προς τα στελέχη του κόμματός του, απηύθυνε από τα Γιάννινα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του κόμματος στην Ήπειρο.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε την συστράτευση όλων για να βγει η Ελλάδα από την παρακμή και συνόδευσε την πρόσκλησή του με άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι "απογοητεύτηκαν από την κυβέρνηση τα τελευταία έξι χρόνια" και με αυστηρή προειδοποίηση προς στελέχη του κινήματος τα οποία "ράβουν κοστούμια εξουσίας" τα οποία, όπως είπε, θα μείνουν στην ντουλάπα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε ειδική αναφορά δυο φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή. Χαρακτηριστικά μάλιστα ανέφερε ότι θυμάται την εποχή, που ως φοιτητής την δεκαετία του '70, επισκεπτόταν στα Γιάννενα τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας...

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι εκείνη που ευθύνεται για το ότι "δεν έχουμε σήμερα κράτος, ότι αδιαφόρησε συνειδητά για το οικονομικό και το κοινωνικό κόστος των επιλογών της και το μόνο κόστος το οποίο την απασχόλησε ήταν το πολιτικό". Ευθύνες στην κυβέρνηση απέδωσε και "για τη στασιμότητα που παρατηρείται στην Ήπειρο σε σχέση με τα έργα που είχαν δρομολογηθεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ". Και τόνισε πως "φτάνουν πια οι δικαιολογίες, φτάνει πια ο χαμένος χρόνος".
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνησή του, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, τις πρώτες 100 μέρες, μέτρα με τα οποία, όπως τόνισε, θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του μεγάλου χρέους που θα κληρονομήσει από τη Νέα Δημοκρατία, της ύφεσης, της ακινησίας της αγοράς και των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης. Και όπως υπογράμμισε, τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας δεν πρόκειται να βελτιωθούν αν δεν αλλάξουμε μοντέλο ανάπτυξης.
Αναφέρθηκε στο μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης το οποίο, όπως τόνισε, θα είναι η ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο παράγεται ο πλούτος στη χώρα και ο μεγάλος στόχος για τον ελληνισμό στη σύγχρονη εποχή.
Επίσης αναφέρθηκε και στις θεσμικές αλλαγές που θα προωθήσει στις 100 πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με πρώτη και βασικότερη τη δημιουργία ενός κράτους το οποίο θα λειτουργεί. Είναι, τόνισε, το μεγάλο μας στοίχημα να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του πολίτη στους θεσμούς, την πατρίδα και την πολιτεία. Οι αλλαγές στο κράτος, τόνισε, δεν κοστίζουν αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση για να γίνουν και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει αυτή τη βούληση.
Μάλιστα, όπως τόνισε ο ίδιος, έχει τη βούληση να προχωρήσει ακόμα και σε συγκρούσεις, όπου χρειαστεί, με κατεστημένα συμφέροντα που δεν θέλουν τις αλλαγές, την πρόοδο και την προκοπή του ελληνικού λαού.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στα προβλήματα της Ηπείρου καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι ανέκοψε την πορεία ανάπτυξης της περιοχής, ωστόσο οι εξαγγελίες του περιορίστηκαν σε όσα ήδη έχουν εξαγγελθεί ή δρομολογηθεί.
Τα σημεία του κ. Παπανδρέου για την Ήπειρο είναι αναλυτικά τα ακόλουθα:
Η Ήπειρος διαθέτει πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα, αρχαιολογικά μνημεία οικουμενικής αξίας και αναγνώρισης,
Απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον - μαζί με γειτονικές περιοχές, όπως η Αιτωλοακαρνανία.
Έναν ισχυρό αγροτοδιατροφικό κλάδο.
Η πράσινη ανάπτυξη είναι συνυφασμένη με την περιοχή σας.
Βασικός μας στόχος, η αξιοποίηση του οικολογικού αποθέματος.
Με ολοκληρωμένα και εξειδικευμένα προγράμματα παρεμβάσεων για την προστασία, διατήρηση και αξιοποίηση του Καλαμά και της Σαγιάδας, του Αώου, του Αράχθου, του Αχέροντα. Της Λίμνης των Ιωαννίνων και του Αμβρακικού κόλπου, με την αναβάθμιση των Φορέων Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και Αμβρακικού. Αλλά και του Φορέα Διαχείρισης Βορείου Πίνδου.
Φορείς που η κυβέρνηση της ΝΔ, έχει απαξιώσει.
Θέλουμε παράλληλα την Ήπειρο, κέντρο παραγωγής ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών. Που δημιουργούν νέες δραστηριότητες, νέες θέσεις εργασίας.
Τα επώνυμα αγροτικά προϊόντα τής Ηπείρου, το γάλα, τα τυριά, το κρέας, το κοτόπουλο, το κρασί, τα εσπεριδοειδή, το λάδι, να τα συνδυάσουμε με τη γαστρονομία, τον τουρισμό, την οικολογία, την ιστορία.
Να τους δώσουμε ισχυρή ηπειρωτική και ελληνική ταυτότητα, με διεθνή αναγνωρισιμότητα.
Να γίνουν μοντέλο μεσογειακής διατροφής.
Με τα κέρδη από τον αγροτοδιατροφικό τομέα να παραμένουν στην Ήπειρο και στους παραγωγούς.
Όχι να στηρίζουν, όπως σήμερα, το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Τράπεζας και των μεγαλοστελεχών της!
Η Ήπειρος έχει επίσης όλες τις δυνατότητες για να μετατραπεί σε τουριστικό προορισμό υψηλής ποιότητας.
Έχετε την τύχη να ζείτε δίπλα στα Ζαγόρια, στην Κόνιτσα, στο Πωγώνι, στο Μέτσοβο, στα Τζουμέρκα, στο Σούλι, σε τόσα άλλα ορεινά τοπία εκπληκτικής ομορφιάς.
Εκτός από την ποιότητα ζωής που προσφέρουν σε ‘σας τους ίδιους, οι προορισμοί αυτοί μπορούν να γίνουν πόλος έλξης και κέντρο οικοτουρισμού, επιχειρηματικότητας, αναψυχής.
Μπορούν να αυξήσουν τα εισοδήματα της Ηπείρου, όχι απλώς με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά ακριβώς επειδή προστατεύεται το περιβάλλον.
Θέλουμε μια Ήπειρο πρωτοπόρα στην πράσινη ενέργεια.
Με αξιοποίηση του πλούσιου υδάτινου δυναμικού της Ηπείρου.
Με εναλλακτικές μορφές ενέργειας.
Με τα απόβλητα των κτηνοτροφικών μονάδων να αξιοποιηθούν, και μπορούν να αξιοποιηθούν, με πράσινο τρόπο. Όπως για παράδειγμα, με τη μετατροπή τους σε βιομάζα για την ενέργεια.
Με τον αγωγό φυσικού αερίου, που θα περνάει από την Ήπειρο και θα πηγαίνει στην Ιταλία, να σέβεται το περιβάλλον και τις αναπτυσσόμενες τουριστικές περιοχές της Θεσπρωτίας.
Με την ολοκλήρωση της λειτουργίας των Βιομηχανικών Περιοχών Ιωαννίνων, Πρέβεζας και του Βιοτεχνικού Πάρκου Θεσπρωτίας, αλλά και με τη χωροθέτηση Βιοτεχνικών και Βιομηχανικών Πάρκων σε Άρτα και Πρέβεζα.
Και βέβαια, πρέπει να μπει κι εδώ ένα τέρμα στην υποβάθμιση των υπηρεσιών παιδείας και υγείας.
Είναι αδιανόητο τα δύο μεγάλα Νοσοκομεία στα Γιάννενα, αλλά και στην Άρτα και το Φιλιάτι, να κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω έλλειψης προσωπικού και υλικών. Είναι αδιανόητη η στασιμότητα στην έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επειδή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες κτιριακές υποδομές.
Το ίδιο και για το ΤΕΙ, που έχασε χιλιάδες σπουδαστές τα τελευταία χρόνια.
Εμείς θα στηρίξουμε την στροφή τόσο του Πανεπιστημίου, όσο και του ΤΕΙ στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες, στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στην οικονομία της περιοχής.
Είναι καθήκον μας. Όπως καθήκον μας είναι να αναδείξουμε όλοι μαζί την αρχαία Δωδώνη, σε σύγχρονο κέντρο πολιτισμού, λόγου και έρευνας.
Το ίδιο και τη Νικόπολη.
Ο ιστορικός και αρχαιολογικός πλούτος, σε συνδυασμό με την πλούσια ηπειρωτική παράδοση στα γράμματα και τις τέχνες, μπορούν να αποτελέσουν το υπόβαθρο για ένα νέο ηπειρωτικό κέντρο πολιτισμού.
Όμως θα επιδιώξουμε και τον επαναπροσανατολισμό του ΕΣΠΑ υπέρ των προγραμμάτων για την Περιφέρεια.
Για να αποτελεί η Ήπειρος σταυροδρόμι νέων εμπορικών δρόμων.
Με τη σύνδεση της Εγνατίας με την ενδοχώρα της Ηπείρου.
Την επιτάχυνση της Ιόνιας Οδού.
Δρομολογούμε τον μεγάλο παραθαλάσσιο οδικό άξονα Πρέβεζα - Ηγουμενίτσα - Αλβανία.
Τη σιδηροδρομική Εγνατία, που θα συνδέει Ήπειρο με Μακεδονία- Θεσσαλία- Στερεά Ελλάδα.
.
.
http://www.epiruspost.gr/epikairotita/1964-2009-09-18-20-52-35.html