Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Αποκαλυπτήρια προτομής του Ιωάννη Καποδίστρια στη Λωζάννη.

.......................................................................
Έγιναν χθες το απόγευμα στη Λωζάνη τα αποκαλυπτήρια τΠροσθήκη  εικόναςης προτομής του Ι.Καποδίστρια από τον υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ παρουσία της Ελβετίδας ομολόγου Μισελίν Καλμί-Ρέι.
Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης Μεντβέντεφ-Λαβρόφ.

Η προτομή, που φιλοτέχνησε ο Ρώσος γλύπτης Βλαντιμίρ Σουρόφτσεφ και αποτελεί προϊόν ρωσο-ελληνο-λωζαννικής πρωτοβουλίας, θα επαναφέρει στο φως τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Καποδίστριας στην Ελβετία, γράφει σε εκτενές άρθρο της η εφημερίδα "24heures".
Πρωταγωνιστής της διατήρησης της συνοχής της χώρας, ο Ιωάννης Καποδίστριας θεωρείται επίσης προστάτης του καντονίου του Vaud, την ανεξαρτησία του οποίου στήριξε, ύστερα από αίτημα του τσάρου Αλεξάνδρου Α΄. Ο Καποδίστριας, στο Συνέδριο της Βιέννης, ως μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας, εξασφάλισε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ελβετίας και της ουδετερότητάς της...

Το δημοσίευμα αναφέρεται, επίσης, στον αγώνα του Καποδίστρια για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Ως πρώτος Κυβερνήτης της χώρας επεδίωξε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, βασισμένη στις ιδέες του Ρουσσώ, εισήγαγε την καλλιέργεια της πατάτας στην Ελλάδα και απώθησε τον τουρκικό κίνδυνο, επενδύοντας σε αυτόν όλη του την περιουσία. Ωστόσο, η δράση του τού στοίχισε το μίσος πολλών αρχηγών τοπικών φατριών, αναφέρει το δημοσίευμα, που παραθέτει το χρονικό της δολοφονίας του, "μιας μαύρης σελίδας στην ελληνική ιστορία", σύμφωνα με τον πρόεδρο του ελληνικού συλλόγου "Εστία" της Λωζάννης, Δημήτρη Κυρίτση.

Στην Ελλάδα, ο Καποδίστριας αποτελεί μία από τις προσωπικότητες που σημάδεψαν τη χώρα, καταλήγει το δημοσίευμα. Το πρόσωπό του κοσμεί το νόμισμα των 20 λεπτών του ευρώ, ενώ το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το αεροδρόμιο της Κέρκυρας φέρουν το όνομά του.