Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

"Έφυγε" ο τελευταίος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας


Το τελευταίο μέλος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, εγγονός του Αμπντούλ Χαμίτ του Β' πέθανε σε ηλικία 97 ετών από νεφρική ανεπάρκεια στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερτουγρούλ Οσμάν γεννήθηκε το 1912 στο παλάτι Γιλντίζ στην Κωνσταντινούπολη αλλά δεν έγινε ποτέ σουλτάνος καθώς ο Κεμάλ Αττατούρκ ίδρυσε το 1923 το τουρκικό κράτος και τα μέλη της οθωμανικής δυναστείας εξορίστηκαν.
Πατέρας του ήταν ο Μεχμέτ Μπουρχανεντίν Εφέντη, γιος του Αμπντούλ Χαμίτ του Β' (σουλτάνος από το 1876 ως το 1909). Σε ηλικία 10 ετών έφυγε για σπουδές στη Βιέννη και σε ηλικία 12 ετών έμαθε το νέο της ανακήρυξης του τουρκικού κράτους από τον Κεμάλ Αττατούρκ.
Έζησε για πάνω από 60 χρόνια στη Νέα Υόρκη και το 1933 παντρεύτηκε τη Ζεινέπ Ταρτζί, μέλος της βασιλικής αφγανικής οικογένειας...

Ζούσε απλά, σε ένα διαμέρισμα και πάντα υποστήριζε ότι δεν είχε πολιτικές φιλοδοξίες. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη, μετά από κυβερνητική πρόσκληση, επισκέφθηκε το Ντολμάμπαχτσε για να δει το παλάτι όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια, μαζί με γκρουπ τουριστών.

Επέστρεψε στην Τουρκία το 1992 και το 2004 του δόθηκε τουρκική υπηκοότητα.

Η κηδεία του θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο.