Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Βρετανία: Εγκατέλειψε τον Μπράουν η Sun


Τη στήριξή της στον Γκόρντον Μπράουν απέσυρε η Sun, η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Βρετανία, ανακοινώνοντας σε πρωτοσέλιδο άρθρο της ότι υποστηρίζει πλέον τους αντιπολιτευόμενους Συντηρητικούς.

«Μετά από 12 χρόνια στην εξουσία, αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει το δρόμο της», αναφέρεται στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα του σημερινού φύλλου του γνωστού τάμπλοϊντ, που ανήκει στην «αυτοκρατορία» του μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ, μία ημέρα μετά την κρίσιμη ομιλία του Μπράουν στο συνέδριο των Εργατικών.
«Ο βρετανικός λαός θα αποφασίσει το νικητή των εκλογών, όχι μία εφημερίδα. Νομίζω ότι ο κόσμος θέλει οι εφημερίδες να γράφουν τα νέα», αντεπιτέθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός με δηλώσεις του στην τηλεόραση του BBC. «Ενδιαφέρομαι για τη γνώμη του βρετανικού λαού», είπε...

Ο Μπράουν πρέπει να προκηρύξει γενικές εκλογές μέχρι τον Ιούνιο του 2010, ωστόσο οι Συντηρητικοί προηγούνται κατά μέσο όρο 15 μονάδες των κυβερνώντων Εργατικών στις δημοσκοπήσεις.
Η Sun τάχθηκε με το μέρος των Εργατικών στις εκλογές του 1997, του 2001 και του 2005. Τη δεκαετία του ’80 η Sun ήταν από τους θερμότερους υποστηρικτές της Μάργκαρετ Θάτσερ. Μετά την εκδίωξή της το 1990, το τάμπλοϊντ στήριξε το διάδοχό της Τζον Μέιτζορ, ακόμα και στις εκλογές του 1992, όταν πολλές προβλέψεις – που διαψεύστηκαν - έκαναν λόγο για νίκη του αντιπάλου του Νιλ Κίνοκ.
Η Sun εξακολουθεί να είναι η εφημερίδα με τις υψηλότερες πωλήσεις στη Βρετανία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι μέσες ημερήσιες πωλήσεις του Αυγούστου ανήλθαν σε 3,13 εκατομμύρια φύλλα.