Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Συμπληρώθηκαν οκτώ χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν.

.............................................................
Η πλέον μακροχρόνια σύγκρουση για τους Αμερικανούς, μετά το Βιετνάμ..

Οκτώ χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την έναρξη του πολέμου στο Αφγανιστάν, γεγονός που καθιστά την εν λόγω σύγκρουση την πλέον μακροχρόνια της αμερικανικής ιστορίας, μετά εκείνη του Βιετνάμ.
Στον Λευκό Οίκο επικρατεί έντονος προβληματισμός, κάτι που...παραδέχθηκε άλλωστε και ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα σε συνάντηση που είχε την Τρίτη με μέλη του Κογκρέσου. Ο πρόεδρος απέκλεισε τη δραστική μείωση της αμερικανικής δύναμης στο Αφγανιστάν και την επικέντρωση των προσπαθειών της σε αμιγώς αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.
Από την άλλη πλευρά, όμως, εμφανίστηκε επιφυλακτικός απέναντι στο αίτημα του διοικητή των νατοϊκών δυνάμεων, στρατηγού Στάνλεϊ Μακρίσταλ, για την αποστολή 40.000 επιπλέον ανδρών...
Εξίσου επιφυλακτικοί είναι και οι γερουσιαστές και βουλευτές της συμπολίτευσης, ενώ, αντίθετα, οι νομοθέτες της ρεπουμπλικανικής αντιπολίτευσης τάσσονται εμφανώς υπέρ της ικανοποίησης του αιτήματος του Μακρίσταλ.
Ο Μπ. Ομπάμα επρόκειτο να έχει νέα συνάντηση χθες με το επιτελείο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, προκειμένου να εξεταστούν οι διαθέσιμες επιλογές. Οι Ρεπουμπλικανοί πιέζουν για άμεση λήψη αποφάσεων, με τον αντίπαλο του προέδρου στις περυσινές εκλογές, Τζον Μακέιν, να προειδοποιεί ότι «ο χρόνος κυλάει προς όφελος των Ταλιμπάν». Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν ότι και η αμερικανική κοινή γνώμη είναι διχασμένη. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Quinnipiac, περίπου οι μισοί Αμερικανοί (52%) υποστηρίζουν τον πόλεμο, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (65%) εμφανίζεται έτοιμη να αποδεχθεί περαιτέρω απώλειες στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων προκειμένου να «αντιμετωπιστεί η τρομοκρατική απειλή από το Αφγανιστάν». Εντούτοις, μόλις το 38% του δείγματος δήλωσε σύμφωνο με την αποστολή περαιτέρω ενισχύσεων.
Ανακοίνωση επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης οκτώ ετών από την έναρξη του πολέμου εξέδωσαν και οι Αφγανοί Ταλιμπάν. Οι φανατικοί ισλαμιστές υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι δεν είχαν ούτε έχουν σκοπό να βλάψουν καμία ευρωπαϊκή χώρα. Μοναδικός τους στόχος, προσθέτουν, είναι η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της πατρίδας τους και η εγκαθίδρυση ισλαμικού χαλιφάτου στην ευρύτερη περιοχή. Τέλος, χαρακτηρίζουν την απόφαση της εισβολής, το 2001, εσφαλμένη και βιαστική, αφού οι ΗΠΑ δεν είχαν αποδείξεις ότι η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα, η ηγεσία της οποίας βρισκόταν στο Αφγανιστάν, είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι καθημερινές συγκρούσεις ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Χθες, η κυβέρνηση της Μαδρίτης ανακοίνωσε πως ένας Ισπανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του.
A.P., AFP, Reuters