Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Kαθαρή νίκη του κ. Παπανδρέου


Αλλαγή πολιτικής σελίδας σηματοδοτεί για τη χώρα η μεγάλη σε έκταση νίκη του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του κ. Γιώργου Παπανδρέου κατά τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, η οποία οδηγεί παράλληλα τη Νέα Δημοκρατία σε διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας μετά τη γενναία απόφαση του απερχόμενου πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή να παραιτηθεί.

Το εύρος της διαφοράς από τη Νέα Δημοκρατία, που αιφνιδίασε ακόμη και την Ιπποκράτους, δίδει στο ΠΑΣΟΚ άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 160 εδρών.
Ο κ. Παπανδρέου στις πρώτες του δηλώσεις εμφανίσθηκε ενωτικός, έκανε λόγο για «μια πορεία στην οποία τίποτα δεν θα είναι εύκολο» και υπογράμμισε πως «δεν ζητεί ανοχή». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται αύριο να ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η οποία θα ορκιστεί την επομένη.
Συναισθηματικά φορτισμένη υπήρξε η δήλωση του κ. Καραμανλή στο Ζάππειο Μέγαρο. Ο κ. Καραμανλής, που λίγη ώρα νωρίτερα είχε συγχαρεί τηλεφωνικά τον κ. Γ. Παπανδρέου, ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για το δυσμενές αποτέλεσμα και ανακοίνωσε ότι δρομολογεί τη διαδικασία διαδοχής του, υπογραμμίζοντας πως «η μόνη δύναμη που είχε ήταν η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες».
Παρ' ότι τα εκλογικά ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων διέψευσαν τις εκτιμήσεις, το ίδιο δεν συνέβη με τους μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς. Το ΚΚΕ διατήρησε την τρίτη θέση, με τον ΛΑΟΣ να ακολουθεί, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε μάλλον «άνετα» τον πήχυ της εισόδου στη Βουλή, σε αντίθεση με τους Οικολόγους Πράσινους.