Πιάτα από τις μεγάλες αυτοκρατορίες της Ανατολής, όπως η Περσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία, καθώς και αραβικές σπεσιαλιτέ είχαν την ευκαιρία να γευτούν δεκάδες μέλη και φίλοι της Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου, στα πλαίσια του 5ου συμποσίου το οποίος διοργάνωσε το σωματείο στα Γιάννινα.
Το συμπόσιο με θέμα «ΠΕΡΣΕΣ - ΑΡΑΒΕΣ – ΟΘΩΜΑΝΟΙ: Η Διαχρονικότητα της Ανατολίτικης Κουζίνας και η Εγγύτητά της με την Ελληνική», πραγματοποιήθηκε στον χώρο του εστιατορίου «La Strada» όπου οι συνδαιτυμόνες γεύτηκαν πιάτα τα οποία μαγειρεύτηκαν από τον Chef του εστιατορίου Ηλία Μπαρδάκη με την εποπτεία του Μεγάλου Γαστρονόμου της Λέσχης Αλέξανδρου Γιώτη και με την βοήθεια του Chef Σταύρου Σπύρου, μόνιμου και πολύτιμου συνεργάτη της Λέσχης.
Η Λέσχη καλωσόρισε τα μέλη της και τους φίλους της με ένα ποτήρι κρασί, προσφορά της εταιρείας «Κτήμα Γκλίναβου» ενώ ως συνοδευτικό προσφέρθηκε Μουχαμάρα με αραβικές πίτες από τη Συρία (μεζές με πιπεριά, τσίλι και καρύδια). Ακολούθησε σαλάτα ανατολίτικη με χόρτα της οικογένειας του ραδικιού (κιχώριον το ήντιβον) με ελαφριά βινεγκρέτ μελιού με σουμάκι, πράσινο μοσχοσίτι, βοδινή καπνιστή μπρεζαόλα, ανθότυρο και σουσάμια...
Ως πρώτο πιάτο υπήρχε ένας οθωμανικός μεζές ιμάμ μπαϊλντί με έψημα ροδιού (χωρίς τομάτα) ενώ ως δεύτερο υπήρχε η επιλογή μεταξύ του περσικού «Ατζέμ πιλάφι με μπουκιές αρνιού, ξερά φρούτα και φουντούκια» ή του Αραβικού «Μπουκιές ψαριού με κουκουνάρι, σάλτσα μαϊντανιού, ταχινιού και φρικ (πράσινο σιτάρι)». Εν τέλει βέβαια όλοι δοκίμασαν από όλα κι έτσι είχαν μια πλήρη εικόνα και για το κρέας αλλά και για το ψάρι των περιοχών και των εποχών εκείνων.
Προς το τέλος προσφέρθηκαν τυριά από τον Μεσαιωνικό Αραβικό Πολιτισμό που έφτασαν, σχεδόν απαράλλαχτα, και σε εμάς σήμερα όπως Κασκαβάλ (είδος κασεριού) και Ανθότυρος με πετιμέζι.
Το επιδόρπιο περιλάμβανε κρέμα καμούτ (βραστό σιτάρι με ροδόνερο και πέταλα τριαντάφυλλου Δαμασκού) και σερβιρίστηκε με αϊράνι (παγωμένο γιαούρτι αναμιγμένο με δυόσμο, νερό και 1 κουταλιά μέλι).
Για κάθε πιάτο, ο Πρόεδρος της Λέσχης, Αλέξανδρος Γιώτης, ανέλυε τα συστατικά και τον τρόπο παρασκευής του ενώ οι μικρές ιστορίες με τις οποίες ποίκιλε αυτές τις αναφορές του, αναδείκνυαν το πνεύμα της εποχής.
Ομιλητής του Συμποσίου ήταν ο Αντιπρόεδρος – Μέγας Συμποσιάρχης της Λέσχης, Θοδωρής Αλεξίου, ο οποίος στην ομιλία του έκανε ένα ταξίδι στο χώρο των τριών μεγάλων αυτοκρατοριών και στο χρόνο από την εποχή της Περσικής Αυτοκρατορίας έως την κατάρρευση της Οθωμανικής, στον 20ο αιώνα, μέσα από ενδιαφέρουσες ιστορίες για τα γαστρονομικά ήθη και έθιμα των λαών αυτών.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Λέσχη Γαστρονομίας θα συνεχίσει σε σταθερή, μηνιαία βάση τα συμπόσιά της καθώς και τις δράσεις της υπέρ της γαστρονομικής παράδοσης και του πολιτισμού της Ηπείρου.
Το επόμενο Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου, στο Μπουραζάνι και θα έχει ως θέμα «Δημιουργική Μαγειρική με Κυνήγι».
Η Λέσχη καλωσόρισε τα μέλη της και τους φίλους της με ένα ποτήρι κρασί, προσφορά της εταιρείας «Κτήμα Γκλίναβου» ενώ ως συνοδευτικό προσφέρθηκε Μουχαμάρα με αραβικές πίτες από τη Συρία (μεζές με πιπεριά, τσίλι και καρύδια). Ακολούθησε σαλάτα ανατολίτικη με χόρτα της οικογένειας του ραδικιού (κιχώριον το ήντιβον) με ελαφριά βινεγκρέτ μελιού με σουμάκι, πράσινο μοσχοσίτι, βοδινή καπνιστή μπρεζαόλα, ανθότυρο και σουσάμια...
Ως πρώτο πιάτο υπήρχε ένας οθωμανικός μεζές ιμάμ μπαϊλντί με έψημα ροδιού (χωρίς τομάτα) ενώ ως δεύτερο υπήρχε η επιλογή μεταξύ του περσικού «Ατζέμ πιλάφι με μπουκιές αρνιού, ξερά φρούτα και φουντούκια» ή του Αραβικού «Μπουκιές ψαριού με κουκουνάρι, σάλτσα μαϊντανιού, ταχινιού και φρικ (πράσινο σιτάρι)». Εν τέλει βέβαια όλοι δοκίμασαν από όλα κι έτσι είχαν μια πλήρη εικόνα και για το κρέας αλλά και για το ψάρι των περιοχών και των εποχών εκείνων.
Προς το τέλος προσφέρθηκαν τυριά από τον Μεσαιωνικό Αραβικό Πολιτισμό που έφτασαν, σχεδόν απαράλλαχτα, και σε εμάς σήμερα όπως Κασκαβάλ (είδος κασεριού) και Ανθότυρος με πετιμέζι.
Το επιδόρπιο περιλάμβανε κρέμα καμούτ (βραστό σιτάρι με ροδόνερο και πέταλα τριαντάφυλλου Δαμασκού) και σερβιρίστηκε με αϊράνι (παγωμένο γιαούρτι αναμιγμένο με δυόσμο, νερό και 1 κουταλιά μέλι).
Για κάθε πιάτο, ο Πρόεδρος της Λέσχης, Αλέξανδρος Γιώτης, ανέλυε τα συστατικά και τον τρόπο παρασκευής του ενώ οι μικρές ιστορίες με τις οποίες ποίκιλε αυτές τις αναφορές του, αναδείκνυαν το πνεύμα της εποχής.
Ομιλητής του Συμποσίου ήταν ο Αντιπρόεδρος – Μέγας Συμποσιάρχης της Λέσχης, Θοδωρής Αλεξίου, ο οποίος στην ομιλία του έκανε ένα ταξίδι στο χώρο των τριών μεγάλων αυτοκρατοριών και στο χρόνο από την εποχή της Περσικής Αυτοκρατορίας έως την κατάρρευση της Οθωμανικής, στον 20ο αιώνα, μέσα από ενδιαφέρουσες ιστορίες για τα γαστρονομικά ήθη και έθιμα των λαών αυτών.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Λέσχη Γαστρονομίας θα συνεχίσει σε σταθερή, μηνιαία βάση τα συμπόσιά της καθώς και τις δράσεις της υπέρ της γαστρονομικής παράδοσης και του πολιτισμού της Ηπείρου.
Το επόμενο Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου, στο Μπουραζάνι και θα έχει ως θέμα «Δημιουργική Μαγειρική με Κυνήγι».
http://www.proinoslogos.gr/pn/index.php?module=pagesetter&func=viewpub&tid=11&pid=9053