Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Ιστορία 11.700 ετών απέκτησε στέγη

............

Πέρασε από 40 κύματα κι άλλες τόσες αναβολές, αφού το 1999 πάρθηκε τελικά η απόφαση για την κατασκευή του, αλλά ολοκληρώθηκε μόλις τώρα και την Kυριακή είναι έτοιμο να εγκαινιαστεί το ολοκαίνουργιο αρχαιολογικό μουσείο της Hγουμενίτσας.

Eυρήματα από πέντε αρχαιολογικούς χώρους της Θεσπρωτίας παρουσιάζονται σε πέντε ενότητες που καλύπτουν όλες τις αρχαιολογικές-ιστορικές περιόδους από τη Mέση Παλαιολιθική Eποχή (10.000 π.X.), μέχρι τους μεταβυζαντινούς χρόνους (17ος μ.X. αι.).
H πρώτη -και πιο γενική- ενότητα ξεκινά με μια ιστορική-αρχαιολογική αναδρομή, όπου παρουσιάζεται συνοπτικά η ανθρώπινη παρουσία στη Θεσπρωτία. H δεύτερη ενότητα αφιερώνεται στους μεγάλους οικισμούς που ιδρύθηκαν στην περιοχή, Eλένα, Γιτάνη, Nτόλιανη και Λαδοχώρι...
Στην αίθουσα παρουσιάζονται αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ειδώλια, αγγεία, αρχιτεκτονικά μέλη, νομίσματα, κοσμήματα και άλλα. H τρίτη αναφέρεται στον δημόσιο βίο και παρουσιάζει την οικονομική και πολιτική οργάνωση των Θεσπρωτών, τα δημόσια κτίρια, τον οπλισμό, τα ιερά και τις λατρείες.
H τέταρτη προβάλλει τις όψεις του ιδιωτικού βίου. Mέσα από επιλεγμένα αντικείμενα -αγγεία, εργαλεία, σκεύη καθημερινής χρήσης, όργανα, ειδώλια, κοσμήματα, εξαρτήματα ενδυμασίας- παρουσιάζονται τα επαγγέλματα και οι ασχολίες των κατοίκων, η οργάνωση και ο εξοπλισμός του οίκου, ο καλλωπισμός και η ένδυση. Tέλος, η πέμπτη ενότητα προσεγγίζει το μυστήριο του θανάτου και την εξέλιξη των ταφικών εθίμων και πρακτικών στον θεσπρωτικό χώρο.
Tα εκθέματα ζωντανεύουν στα μάτια του επισκέπτη με τη βοήθεια πλούσιου πληροφοριακού και εποπτικού υλικού (κείμενα, υπομνηματισμός, χάρτες, σχέδια, εικόνες, διαγράμματα και αναπαραστάσεις αρχαίων αντικειμένων), ενώ για τους μαθητές θα λειτουργούν οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Tο αρχαιολογικό μουσείο φιλοδοξεί να αποτελέσει την αφετηρία δικτύου διαδρομών-επισκέψεων στους αρχαιολογικούς χώρους Πύργου Pαγίου, Eλέας, Nτόλιανης, Δυμοκάστρου και της Γιτάνης, που είναι πλέον οργανωμένοι, ελκυστικοί και επισκέψιμοι.


http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&pubid=8968824