Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Ο Αναστάσιος παράγοντας ειρηνικής συνύπαρξης


Η κοινότητα Κλεισούρας, μουσουλμανική στην πλειονότητά της, της Βορείου Ηπείρου, θα δώσει σε δρόμο του χωριού το όνομα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.

Αυτό, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της κοινότητας, σε ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του στην περιοχή, τόσο με την ανέγερση ναού, όσο και με την δημιουργία του στρατιωτικού νεκροταφείου.
Η απόφαση αυτή θα αποτελέσει ηθική ικανοποίηση για τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, ο οποίος δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κλεισούρα.
Όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος, «η ψυχή του Αρχιεπισκόπου βρίσκεται και στην Κλεισούρα».
Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η τιμητική διάκριση, καθώς ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αναγνωρίζεται ως παράγοντας ειρηνικής συνύπαρξης πολιτών με διαφορετικό θρήσκευμα...

Ο ίδιος έχει πει σχετικά: «Μόνο με την ειρηνική συνύπαρξη των θρησκευτικών κοινοτήτων μπορεί να υπάρξει αληθινή κοινωνική πρόοδος. Αυτή την αρχή προσπαθούμε να σεβόμαστε χριστιανοί και μουσουλμάνοι στην Αλβανία: να συμβιώνουμε και να συνεργαζόμαστε αρμονικά. Η νηφαλιότητα της ανεξιθρησκείας και η τόλμη της αγάπης πρέπει να υπερνικήσουν το τυφλό μίσος που οδηγεί σε αλυσίδα συγκρούσεων».
Και πρόσθεσε: «Παράξενες μέρες. Μέρες που ενόσω το όνειρο, μιας αδελφωμένης ανθρωπότητας θα μπορούσε να ʽναι πιο κοντά φαίνεται αποκαρδιωτικά μακρινό. Για να συνεχίσουμε να μοχθούμε «χρειαζόμαστε εμβόλιο κατά της απογοήτευσης».

http://www.proinoslogos.gr/pn/index.php?module=pagesetter&func=viewpub&tid=13&pid=112