Η επίσημη ανακοίνωση της απόφασης έγινε σήμερα από εκπρόσωπο του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Την ακύρωση της ελληνοαλβανικής συμφωνίας για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, η οποία υπεγράφη στα Τίρανα κατά την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδος Κώστα Καραμανλή, στις 27 Απριλίου 2009, αποφάσισε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας.
Σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, η συμφωνία ακυρώθηκε ομόφωνα από το 9μελές σώμα με το επιχείρημα ότι η κατάρτισή της έγινε βάσει λανθασμένων διαδικασιών. Για το λόγο αυτό προτείνεται η επαναδιαπραγμάτευσή της...
Μετά από έντονες αντιδράσεις διαφόρων εθνικιστικών οργανώσεων και μερίδας βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που χαρακτήρισαν τη συμφωνία ως «ξεπούλημα της θαλάσσιας ζώνης στην Ελλάδα», ο πρόεδρος των Αλβανών Σοσιαλιστών, Έντι Ράμα, ανακοίνωσε, στις 15 Οκτωβρίου, την προσφυγή του κόμματός του στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της συμφωνίας.
Μάλιστα είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία λανθασμένη και είχε τονίσει πως πρέπει να βρεθούν τρόποι για την επαναδιαπραγμάτευσή της. «Αυτοί που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας να το κάνουν με αξιοπρέπεια και σεβασμό, στο πλαίσιο της καλής γειτονίας», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
.
Δ. Δρούτσας: Aρνητική εξέλιξη
Aρνητική εξέλιξη χαρακτήρισε την ακύρωση της συμφωνίας ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, αλλά επισήμανε ότι πρόκειται για «θέμα εσωτερικής διαδικασίας στην Αλβανία, την οποία δεν έχουμε και άλλη επιλογή παρά να τη σεβαστούμε».
Πρόσθεσε δε ότι η Αθήνα θα περιμένει πρώτα απ’ όλα την επίσημη ενημέρωση από την πλευρά των Τιράνων και βεβαίως και τις προτάσεις της αλβανικής κυβέρνησης για το πώς προτίθεται να χειριστεί το θέμα περαιτέρω.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στα Τίρανα, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι από την πλευρά της αλβανικής κυβέρνησης δόθηκαν όλες οι διαβεβαιώσεις για τη σημασία και την προτεραιότητα που αποδίδει η Αλβανία σε αυτήν ακριβώς τη συμφωνία.
Απόψε, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Αφγανιστάν στο Λονδίνο, ο κ. Δρούτσας θα έχει την ευκαιρία, όπως σημείωσε, να συζητήσει με τον Αλβανό Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Μέτα, το θέμα αυτό και ν’ ακούσει τις πρώτες του αντιδράσεις.
http://thesprotia-news.blogspot.com/2010/01/blog-post_8297.html