Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Άλλο η διαφθορά… άλλο η απεργία


Τα τελωνεία και Κακαβιάς, Μέρτζανης αποτελούν πλέον σύμβολα διαφθοράς ανά το πανελλήνιο. Οι χιλιάδες (!) ατασθαλίες εκ μέρους των τελωνειακών, τις οποίες ανακάλυψαν οι επιθεωρητές αποτελούν γεγονός πρωτόγνωρο που επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους της ελληνικής κοινωνίας.

Ότι δηλαδή σε θέσεις ελέγχου και προστασίας του δημοσίου συμφέροντος η ασυδοσία μαίνεται ανεξέλεγκτη. Κι όμως, οι τελευταίοι που δείχνουν συναίσθηση της στιγμής είναι οι εργαζόμενοι στα τελωνεία. Ανήμερα της αποκάλυψης των σκανδάλων εκείνοι απεργούν για το φορολογικό νομοσχέδιο. Καμία λέξη και ούτε ίχνος κινητοποίησης για να μπει ένα τέλος στην πρωτοφανή διαφθορά στον κλάδο τους. Το μήνυμα προς την κοινωνία είναι έτσι σαφές. Το μόνο που έχει σημασία είναι το εισόδημα, ακόμη και εν μέσω κλίματος πλήρους ασυδοσίας και παρακμής...

H υπόθεση
Σε άντρα διαφθοράς είχαν μετατραπεί τα τελευταία χρόνια τα τελωνεία Κακαβιάς, Μέρτζανης και Ιωαννίνων με δέκα υπαλλήλους να καταγράφουν εικονικές εισόδους και εξόδους προς και από την Αλβανία.
Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από τους «ράμπο» της αστυνομίας, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες είχαν γίνει αποδέκτες καταγγελιών για την ανεξέλεγκτη δράση των τελωνειακών. Το κύκλωμα δρούσε από το 2006 μέχρι πρόσφατα και αποτέλεσμα των τεχνασμάτων των τελωνειακών είναι η σημαντική οικονομική ζημιά που προξένησαν στο Δημόσιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς που καταγράφηκε στα τελωνεία του νομού τα τελευταία χρόνια και η οποία πλέον
οδηγείται στην δικαιοσύνη από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ) που επί πολλούς μήνες ερευνούσε όλα τα στοιχεία.
Η τελευταία «έφοδος» των αδιάφθορων της αστυνομίας έγινε στα δύο τελωνεία τον προηγούμενο μήνα. Οι αστυνομικοί μετέβησαν στην Κακαβιά και τη Μέρτζανη και κατέσχεσαν όλα τα βιβλία εισόδου και εξόδου. Την ίδια μέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, κάλεσαν σε γραφείο του τελωνείου τους ενεχόμενους στην υπόθεση διαφθοράς και τους κατέστησαν σαφές ότι εδώ και μήνες παρακολουθούσαν το χώρο και το πήγαινε έλα των φορτηγών.

Αναστάτωση
Εργαζόμενος σε ένα από τα δύο τελωνεία, που έχει γνώση της κατάστασης, σημείωνε στον «Η.Α.» πως «υπήρχε μεγάλη αναστάτωση πριν από λίγες μέρες και από την τελευταία επίσκεψη των «ράμπο» ήταν προφανές ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές αστυνομικοί ξεκαθάρισαν στους εμπλεκόμενους πως εδώ και μήνες παρακολουθούσαν το χώρο και ταυτόχρονα ερευνούσαν κάθε «αμαρτωλή» περίπτωση που υπέπιπτε στην αντίληψή τους. Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ολοκλήρωσε την έρευνά της και με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε παραπέμπει στη δικαιοσύνη 10 συνολικά υπαλλήλους.
Και οι 10 τελωνειακοί (πέντε του Τελωνείου Κακαβιάς, τέσσερις του Τελωνείου Μέρτζανης και ένας του κεντρικού Τελωνείου Ιωαννίνων) κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου, οι πληροφορίες για την υπόθεση περιήλθαν στην αστυνομία πριν από ένα περίπου χρόνο. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «τελωνειακοί υπάλληλοι μεθοριακών σταθμών με την Αλβανία, έναντι χρηματικής αμοιβής, επέτρεπαν την έξοδο από τη χώρα μας φορτηγών-οχημάτων, τα οποία μετέφεραν διάφορα προϊόντα, χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες». Στα μεθοριακά τελωνεία, πάντως, υπήρχαν κατά καιρούς φήμες για «αλισβερίσι» μεταξύ τελωνειακών και οδηγών φορτηγών ή επαγγελματιών, αλλά, όπως ανέφερε στον «Η.Α.» ο ίδιος εργαζόμενος, «ήταν αδύνατο να γίνει οιοσδήποτε έλεγχος, αφού μόνο οι τελωνειακοί μπορούν να ελέγχουν τους πάντες στον περιφραγμένο χώρο».

Κύκλωμα
Ουσιαστικά, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, στα σύνορα και στα Γιάννενα δρούσε ένα κύκλωμα τελωνειακών υπαλλήλων, το οποίο δεν εφάρμοζε τον Τελωνειακό Κώδικα. Μάλιστα, η υπηρεσία που διαλεύκανε την υπόθεση, σημειώνει πως οι 10 υπάλληλοι ενεργούσαν «ατομικά ή από κοινού», δείχνοντας έτσι το εύρος της διαφθοράς. Και καταλήγει στο συμπέρασμα πως «επέτρεπαν τη διέλευση φορτηγών οχημάτων προς την Αλβανία χωρίς να τηρούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες του Τελωνειακού Κώδικα και παρακάμπτοντας, κατά περίπτωση, τις προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου Σένγκεν»

Κοινό ταμείο
Από τη διαδικασία αυτή είχε απώλεια εσόδων το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ οι «10» προσπορίζονταν σημαντικά οικονομικά οφέλη. Τι έκαναν; «Ειδικότερα, δεν καταχωρούσαν συγκεκριμένες διελεύσεις φορτηγών στα προβλεπόμενα επίσημα βιβλία, εισπράττοντας κάθε φορά χρηματικό αντάλλαγμα, που κυμαινόταν ανάλογα με το είδος και την αξία του φορτίου. Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα τεχνάσματα, καθώς σε άτυπα βιβλία εισόδου - εξόδου που χρησιμοποιούσαν, κατέγραφαν τις σχετικές διελεύσεις με την ένδειξη κενό ή βάζοντας παύλα (-) ή μη καταχωρώντας οποιαδήποτε επισήμανση στη σχετική στήλη», λέει η αρμόδια υπηρεσία.

16.594 το σύνολο των παράνομων διελεύσεων
Τα πρωτεία στις παράνομες διελεύσεις κρατά το τελωνείο Μέρτζανης, ενώ το σύνολο και στα δύο τελωνεία ανέρχεται στις 16.594. Συγκεκριμένα, οι εμπλεκόμενοι τελωνειακοί κατά το χρονικό διάστημα από 27-09-2008 έως 13-01-2010 είχαν πραγματοποιήσει (11.814) παράνομες διελεύσεις στο Τελωνείο Μέρτζανης, ενώ το χρονικό διάστημα από 02-01-2006 έως 13-01-2010 είχαν πραγματοποιήσει (4.780) παράνομες διελεύσεις στο Τελωνείο Κακαβιάς. Μάλιστα, σε κάθε Τελωνείο (Μέρτζανης - Κακαβιάς) είχαν συστήσει κοινό ταμείο προσπορισμού των παράνομων εσόδων, στο οποίο, όπως αναφέρει η αστυνομία, «συγκέντρωναν τα χρήματα που εισέπρατταν ως αντίτιμο για να παρέχουν και να εξασφαλίζουν την ελεύθερη, άνευ των προβλεπόμενων διατυπώσεων και ελέγχων, διέλευση των οχημάτων».
Η δικογραφία υποβλήθηκε τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων και σε βάρος και των «10» ασκήθηκε δίωξη για απιστία σχετική με την πηρεσία (από κοινού και κατ’ εξακολούθηση) από υπαίτιους που μεταχειρίστηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα και η ελάττωση της περιουσίας είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, για κατάχρηση εξουσίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ εξακολούθηση. Τέλος, τους επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

http://agon.gr/news/117/ARTICLE/5045/2010-02-05.html