Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Σαμαράς: «Καταρρέει το σύστημα που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ»


Κατά την διάρκεια της σημερινής ομιλίας του στη Συνδιάσκεψη της ΝΔ για τις γυναίκες, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Σήμερα γιορτάζουμε την παγκόσμια μέρα των γυναικών, μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρης κρίσης. Καταρρέουν τα δικαιώματα και τα προνόμια μιας ολόκληρης γενιάς. Καταρρέουν οι συνήθειες και τα στερεότυπα μιας ολόκληρης κοινωνίας. Καταρρέουν οι ψευδαισθήσεις και οι εμμονές μιας ηγετικής ελίτ, που δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον εαυτό της και να προσαρμοστεί στα κελεύσματα των καιρών....

Τι φταίει;
Φταίει η διεθνής κρίση …φταίνε λάθη και παραλείψεις και της δικής μας διακυβέρνησης. Φταίει κυρίως η σημερινή κυβερνητική απραξία, η έλλειψη σχεδίου, η διάψευση προσδοκιών που καλλιέργησε το ΠΑΣΟΚ, η αθέτηση των υποσχέσεων που έδωσε προεκλογικά. Αλλά και η αβουλία, η αναβλητικότητα και η σύγχυση που επέδειξε μετεκλογικά.
Φταίνε όλα αυτά, αλλά, το βαθύτερο αίτιο των σημερινών αδιεξόδων, είναι ότι έφτασε στα όριά του αυτό που ονομάστηκε «Μεταπολίτευση»:
* Ένα μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο στηρίχθηκε σε αναδιανομή δανεικών, Δανειζόμαστε συνεχώς από τα παιδιά μας. Κι όταν ξέσπασε η διεθνής κρίση, αυτό το μοντέλο του συνεχούς δανεισμού χρεοκόπησε.
* Αντίστοιχα χρεοκόπησε κι ένα μοντέλο πολιτικής διαχείρισης που αναδιένεμε συνεχώς πελατειακές σχέσεις του κράτους με την κοινωνία και των κομμάτων με το κράτος.
Και τελικά, το πολιτικό σύστημα της Μεταπολίτευσης βρέθηκε, ανήμπορο να ικανοποιήσει τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει, ανήμπορο να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει, ανήμπορο να αλλάξει πορεία, να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους πολίτες.
* Χρεοκόπησε, ακόμα κι ένα σύστημα αξιών, που υποβίβαζε τον πολίτη σε απλό καταναλωτή. Υποβίβαζε τους νέους σε «απασχολήσιμους». Το περιβάλλον σε αντικείμενο κερδοσκοπίας. Την Παιδεία σε ρηχή εκπαίδευση. Την ψυχαγωγία σε φτηνή διασκέδαση. Την πνευματικότητα σε «εξυπνακισμό». Τη δημιουργία πλούτου σε νεοπλουτίστικη επίδειξη. Την εργασία σε αγγαρεία. Και την επιχειρηματικότητα σε κερδοσκοπία.
Είναι το ίδιο ακριβώς σύστημα που μετέτρεψε τη θηλυκότητα σε «εμπόρευμα» και τη μητρότητα σε «πάρεργο».

Καταρρέει το σύστημα που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ
Το σύστημα αυτό που σήμερα καταρρέει δεν το δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία. Δημιουργήθηκε κατά τη μακροχρόνια διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.
– Η διόγκωση του δημόσιου χρέους είναι έργο του ΠΑΣΟΚ. Το 1981 η Ελλάδα ήταν η λιγότερο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης. Μετά την πρώτη οκταετία διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το χρέος της είχε υπέρ-διπλασιαστεί ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος!.
– Η διόγκωση του δημόσιου τομέα συντελέστηκε, επί ΠΑΣΟΚ. Και σήμερα το ελληνικό δημόσιο απασχολεί πενταπλάσιους από ό,τι αναλογικά τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
– Η πτώχευση των Ταμείων έγινε επί ΠΑΣΟΚ. Η χρεοκοπία της Εκπαίδευσης. Η άλωση των Πανεπιστημίων από έξω-πανεπιστημιακούς…

Κάποιοι δικοί μας συμβιβάστηκαν με ένα σύστημα που εκλέχθηκαν για να το αλλάξουν

Η ευθύνη η δική μας – η μεγάλη δική μας ευθύνη – είναι πως όταν μας δόθηκε η ευκαιρία, ως κυβέρνηση, να αλλάξουμε την κατάσταση, δεν το κάναμε.
Εμείς λοιπόν, φταίμε γιατί διστάσαμε. Κάποιοι δικοί μας, ίσως συμβιβάστηκαν με ένα σύστημα που εκλέχθηκαν για να το αλλάξουν…
Τώρα κλείνει ένας κύκλος. Το ΠΑΣΟΚ τον δημιούργησε. Και στα χέρια του τελειώνει.
Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αρχίσει τον επόμενο κύκλο. Υπερασπίζεται το καθεστώς που το ίδιο δημιούργησε. Δεν μπορεί να το αλλάξει.
Εμείς, ως νέα Νέα Δημοκρατία, ως δύναμη μιας Παράταξης που αναγνώρισε πως εισερχόμαστε στη Νέα Μεταπολίτευση, εμείς μπορούμε να ξεκινήσουμε τον επόμενο κύκλο. Εμείς μπορούμε να αλλάξουμε και το οικονομικό μοντέλο και το σύστημα διακυβέρνησης που σήμερα χρεοκόπησαν.

Η ελπίδα είναι γένους θηλυκού
Αγωνίστριες της Νέας Δημοκρατίας,
Η πορεία που άρχισε είναι δύσκολη. Και θα αποδειχθεί κρίσιμη. Με τη βοήθειά σας, θα αποδειχθεί και νικηφόρα. Σας χρειαζόμαστε με όλο και μεγαλύτερη επιρροή στη διαμόρφωση της πολιτικής μας.
Χρειαζόμαστε τη ματιά σας, την ιδιαίτερη οπτική σας, τη συμμετοχή σας, την κριτική και το δυναμισμό σας. Αλλά πάνω απ’ όλα, σας χρειαζόμαστε στην πρώτη γραμμή. Και με κεντρικό ρόλο στα όργανα.
Και μην ξεχνάτε: γένους θηλυκού είναι και η Ελπίδα! Ό,τι γεννάει, ό,τι μας κρατάει όρθιους κι ό,τι μας κάνει καλύτερους είναι γένους θηλυκού.
Εμείς είμαστε η δημοκρατική Ελπίδα αυτού του τόπου.
Δεν κάνουμε πίσω, δεν πτοούμαστε, δεν υποκύπτουμε σε πειρασμούς λαϊκισμού, μένουμε όρθιοι κι ακτινοβολούμε το μήνυμά μας.
Εμείς, η Νέα Δημοκρατία, δίνουμε Ελπίδα σε όλη την κοινωνία.
Αλλά από κάπου πρέπει να παίρνουμε Ελπίδα κι εμείς.
Από τις Ιδέες μας αντλούμε κουράγιο.
Από τα οράματά μας αντλούμε κουράγιο.
Αλλά πάνω απ’ όλα από σας αντλούμε κουράγιο.
Γιατί εσείς – οι γυναίκες της Νέας Δημοκρατίας – όπως και η νεολαία μας, είστε η μεγάλη μας Ελπίδα!
Όλοι μαζί θα κατακτήσουμε τη Νίκη.
Και η Νίκη είναι γένους θηλυκού.
Μια Νίκη, όχι για να πάρουμε την Εξουσία, αλλά για να αλλάξουμε την Ελλάδα.
Μια Νίκη όχι για την παράταξή μας μόνο.
Μια Νίκη για ολόκληρη την Ελλάδα!

http://www.antinews.gr/?p=36747