Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Ανάγκη από ιερείς έχουν οι Μητροπόλεις στην Ήπειρο


To Πάσχα φτάνει και αυτές τις ημέρες αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά έντονο το πρόβλημα της έλλειψης ιερέων στα χωριά της Ηπείρου. Και στις πέντε Μητροπόλεις της περιφέρειάς μας, Ιωαννίνων, Πρεβέζης, Άρτας, Παραμυθίας και Κονίτσης, τα εφημεριακά κενά που υπάρχουν είναι πολλά.

Ιδιαίτερο, όμως πρόβλημα, αντιμετωπίζουν οι Μητροπόλεις Κονίτσης, Παραμυθίας και Άρτας, όπου σε πολλές περιπτώσεις ένας ιερέας αναγκάζεται να τελεί πάνω από τέσσερις ακολουθίες την ημέρα! Αυτά όλα χωρίς, βέβαια, να λαμβάνει κάποιο επίδομα!
Στην Μητρόπολη Κονίτσης οι κενές θέσεις σε ενορίες ανέρχονται σήμερα σε 58 και στη Μητρόπολη Παραμυθίας ανέρχονται σε 51! Μάλιστα, στην Κόνιτσα οι ιερείς είναι συνολικά 38! Πάντως και στη Μητρόπολη Ιωαννίνων δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου ένας ιερέας μοιράζεται ανάμεσα σε δύο και τρία χωριά, γεγονός που δημιουργεί ποικίλα προβλήματα, ειδικά σε περιόδους όπως το Πάσχα...

Πράγματι λοιπόν, υπάρχει ζήτημα προσέλευσης εφημεριακού κλήρου και αυτό εντοπίζεται στην επαρχία. Δύο είναι τα ζητούμενα σ' αυτή την περίπτωση. Η μόρφωση του κλήρου και το δεύτερο η έλλειψη πρεσβυτέρων, δηλαδή το ότι οι νέες γυναίκες δεν δέχονται να γίνουν σύζυγοι υποψήφιων κληρικών.
Παρόλο που πολλοί νέοι θα μπορούσαν να λύσουν τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό με τρόπο αξιοπρεπή, εντούτοις φαίνεται ότι είτε δεν αποφασίζουν να χειροτονηθούν, είτε δεν βρίσκουν παπαδιές! Η έλλειψη ιερέων παραπέμπει και στον πληθυσμιακό μαρασμό πολλών περιοχών. Δεν είναι τυχαίο ότι κενές θέσεις εφημερίων εντοπίζονται κυρίως σε μητροπόλεις απομακρυσμένες, σε αντίθεση με εκείνες των αστικών κέντρων όπου... συνωθούνται αρκετοί εφημέριοι σε κάθε ενορία.

Ακόμη εντονότερο είναι το πρόβλημα στη Βόρειο Ήπειρο. Η Μητρόπολη Αργυροκάστρου περιλαμβάνει πάνω από 200 ενορίες και διαθέτει μόνο 25 ιερείς! Ο ίδιος μάλιστα ο Μητροπολίτης Δημήτριος αναγκάζεται να ιερουργεί την ίδια ημέρα σε δυο και τρεις ενορίες. Και φυσικά μόνος του, χωρίς τη συνοδεία ιερέων…

http://www.proinoslogos.gr/pn/index.php?module=pagesetter&func=viewpub&tid=13&pid=2907