Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Απάντηση Πανοζάχου για τα Οδοιπορικά των μηχανικών


Ο πρώην Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου, κ. Δημήτρης Πανοζάχος με επιστολή του, απαντάει σε δημοσιεύματα που τον θέλουν κατά το διάστημα που διατέλεσε Γ.Γ.Π.Η. να καταβάλλονται αυξημένα οδοιπορικά σε μηχανικούς.

Συγκεκριμένα σημειώνει:
«Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς την σκοπιμότητα των δημοσιευμάτων περί αυξημένων οδοιπορικών των μηχανικών, κατά το διάστημα που διατέλεσα Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου. Όμως είναι πραγματικά πρωτοφανές για την εξυπηρέτηση των σκοπιμοτήτων αυτών να παραποιείται τόσο βάναυσα η αλήθεια και τα πραγματικά περιστατικά.

Για την αποκατάσταση αυτής λοιπόν πρέπει να αναφέρω ότι η διαδικασία στηρίζεται σε νόμο του 1999, δηλαδή σε νόμο που ψήφισε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Μέχρι το 2004, που ανέλαβα καθήκοντα στην Περιφέρεια Ηπείρου, οι ημέρες εκτός έδρας ήταν πολύ περισσότερες (έφθαναν μέχρι και τις 180 ημέρες συνολικά) και έγινε μία συστηματική προσπάθεια, σταδιακά να περιοριστούν.

Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι χρόνο με τον χρόνο ήταν λιγότερες, παρότι το διάστημα αυτό ήταν σε πλήρη εξέλιξη όλα τα έργα που εκτελούνταν από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ Ηπείρου Γ΄ ΚΠΣ) και θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν ακόμη περισσότερες ημέρες οδοιπορικών από ότι στο παρελθόν.

Η αλήθεια είναι ότι κάθε προσπάθεια για περιορισμό των οδοιπορικών βρήκε απέναντί της τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Ήπειρο αλλά και άλλα στελέχη του νυν κυβερνώντος κόμματος, τα οποία επικαλούνταν το «κεκτημένο» των μηχανικών για να εγείρουν αντιδράσεις και στην ουσία να κάνουν μικροπολιτική.

Αποκορύφωμα αυτής της τακτικής αποτελεί το γεγονός ότι λίγες ημέρες πριν τις εκλογές επισκέπτονταν υπηρεσίες που υπηρετούν μηχανικοί και δήλωναν ότι με την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ θα τους καταβληθούν τα οδοιπορικά των ημερών που μειώθηκαν . Λίγες ημέρες δε μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2010, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συναγωνίζονταν ποιος θα πιέσει περισσότερο για την πληρωμή των οδοιπορικών που είχαν κοπεί. Και όντως στο επόμενο δίμηνο του ίδιου έτους πληρώθηκαν όλα τα οδοιπορικά ακόμη και όσα είχαν κοπεί επί θητείας μου.

Η προσπάθεια λοιπόν που γίνεται για να δημιουργηθεί η εντύπωση της κατασπατάλησης δημοσίων πόρων πέφτει στο κενό και εκθέτει τους εμπνευστές της.

http://www.ipiros.gr/portal2/index.php?option=com_content&view=article&id=6968:2010-03-26-15-20-44&catid=40&Itemid=72