Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Tο τέλος των «επικοινωνιολόγων»


.
Τι είναι επικοινωνιολόγος; Αυτός που αναλαμβάνει να «πουλήσει» το «προϊόν» ενός πολιτικού στους εν δυνάμει «πελάτες» του, εμάς δηλαδή. Ο οποίος για να λειτουργήσει και να αποδώσει έχει ανάγκη έναν άλλο τύπο που μπαίνει στα σπίτια μας με την τηλεόραση και μας λέει, ότι έχουμε ανάγκη να πάρουμε ένα ψυγείο για να βάζουμε το κρέας μέσα, το γάλα, το τυρί και ενίοτε το χαβιάρι.
Πως ξέρει αυτός τι έχω εγώ ανάγκη στο σπίτι μου; Αφού δεν έχει έρθει ποτέ, ούτε τον ξέρω! Και όμως ξέρει κι εμένα και τις ανάγκες μου και αν δεν τις ξέρει τις διαμορφώνει και στο τέλος σκέφτομαι ότι μάλλον δίκιο έχει για να το λέει, γιατί το τυρί που ήθελα να φάω χθες το μεσημέρι –μύριζε λίγο μούχλα- και το πέταξα.
Κάπως έτσι φτάσαμε στο απόλυτο «ναρκωτικό» της κοινωνίας μας. Την εξάρτησή μας από την τηλεόραση, τους δημοσιογράφους, τους επικοινωνιολόγους και τους διαφημιστές...

Είναι οι σύγχρονοι Γκρούεζα ή Γκόρτσοι, όπως θέλετε βαφτίστε τους, για να θυμηθούμε και τον Μαυρογιαλούρο. Είναι οι τύποι που δημιουργούν συνεχώς νέα εργαλεία για να σου λένε τι πρέπει να κάνεις, πως πρέπει να το κάνεις, γιατί πρέπει να το κάνεις, ή να μην το κάνεις.
Αλλά επειδή οι νόμοι της φύσης είναι σκληροί και δίκαιοι –αγαπάει ο Θεός τον κλέφτη αλλά αγαπάει πιο πολύ το νοικοκύρη – τα εργαλεία τους, αυτά που τους δίνουν δύναμη και εξουσία – μπορεί να γίνουν και ο χειρότερος εφιάλτης τους. Παράδειγμα το Διαδίκτυο.
Γιατί εσείς κι εγώ θα πάρουμε – έχουμε ήδη αρχίσει να παίρνουμε – τα ίδια εργαλεία που αυτοί χρησιμοποιούν για να μας ελέγχουν και θα τα χρησιμοποιήσουμε για να επικοινωνούμε πλέον μεταξύ μας, για να έχουμε τη δική μας φωνή. Για να μπορούμε να μιλάμε εμείς οι ίδιοι απευθείας ο ένας με τον άλλο. Να ανταλλάσσουμε απόψεις, να πουλάμε τα προϊόντα μας, να κάνουμε κριτική ή να επικροτούμε τις πράξεις των πολιτικών μας, για να τους εκλέγουμε ή να μην τους εκλέγουμε. Για να έρθουμε σε απευθείας επικοινωνία μαζί τους, να τους κάνουμε προτάσεις, να τους πούμε τις ανάγκες μας, να τους στείλουμε σπίτια τους, να τους αποθεώσουμε…
Δεν θα είμαστε πλέον τα άβουλα όντα που μας πηγαίνουν όπου θέλουν, όσοι νομίζουν ότι μπορούν να μας κατευθύνουν.
Η σχέση μέσω του Διαδικτύου γίνεται πλέον προσωπική. Μιλάει ο πολίτης στον πολιτικό κι αυτός του απαντά. Έχουν έτσι τη δυνατότητα να είναι σε άμεση καθημερινή επαφή κι ας βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, ο ένας από τον άλλο. Μπορούν να επικοινωνούν, να μιλάνε, να ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις. Μπορούν και να βρίζονται. Μπορούν να μιλάνε και να ακούγονται χωρίς …ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ.
Κύριοι και κυρίες δεν μας ελέγχεται πια. Το πάρτι σας τελείωσε. Και όσοι πολιτικοί και λοιποί διαμορφωτές της ζωής μας το καταλάβουν γρήγορα τόσο καλύτερα γι αυτούς.
Και επειδή οι όροι του παιχνιδιού άλλαξαν και πλέον είμαστε κι εμείς στο κάδρο, καλό θα είναι να καταλάβει και ο Αντώνης Σαμαράς – αν και το ξέρει καλά απ΄ ότι φαίνεται – ότι πρέπει να επικοινωνεί απευθείας με τους πολίτες και όχι μέσω της τηλεόρασης, ή της εφημερίδας και του ραδιοφώνου – όχι γιατί είναι κακά μέσα, αλλά γιατί κάποιοι τα χρησιμοποιούν για να κάνουν κακό σε εμάς, τους απλούς πολίτες τούτης εδώ της χώρας.
Πρέπει να καταλάβει ότι δεν έχει πλέον ανάγκη από κανέναν μιντιάρχη, μεγάλο-δημοσιογράφο, μικρό-δημοσιογράφο, επικοινωνιολόγο, ή διαφημιστή για να κάνει σωστά τη δουλειά του. Είναι η χρυσή του ευκαιρία να κόψει αυτόν τον σάπιο λώρο που υπάρχει μεταξύ του τριγώνου, κοινωνία – πολιτικός – επικοινωνία. Η δύναμη του είναι ο κόσμος του, το διαδύκτιο, και η αμφίπλευρη επικοινωνία με τον πολίτη απευθείας.
Είναι η μοναδική ευκαιρία γι αυτόν να κόψει μια και δια παντός, την άρρωστη σαπίλα που έχουν καλλιεργήσει εδώ και χρόνια κάποιοι για να κερδίζουν χρήματα και εξουσία χωρίς να νοιάζονται για τίποτα και κανέναν.
Η δύναμη του είμαστε εμείς και είμαστε ΕΔΩ.
Τον βλέπουμε, τον παρακολουθούμε, τον ακούμε, και δεν δίνουμε έναν παρά για το τι λένε αυτοί με τα στημένα παιχνιδάκια τους –βλέπε κατευθυνόμενες ειδήσεις ή δημοσκοπήσεις-.
Κυρίες και κύριοι, μέχρι πρότινος διαμορφωτές της ζωής μας, καλώς ήρθατε στο χειρότερο εφιάλτη σας, την …απομυθοποίησή σας.
Ελεύθερος Πολίτης

http://www.antinews.gr/?p=41780