Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Συνέντευξη Αντώνη Μπέζα στην ΕΡΑ


Α. Μπέζας: «Τα τελευταία είκοσι χρόνια η μοναδική διοικητική πράξη που είναι αντίθετη με τις επιδιώξεις και τις διεκδικήσεις της Μονής, είναι η δική μου ανακλητική απόφαση του Οκτωβρίου του 2008 και καμία άλλη. Με την απόφαση αυτή το ελληνικό Δημόσιο θεωρεί δική του τη λίμνη Βιστωνίδα και τις παραλίμνιες εκτάσεις της και ζητάει να πάρει πίσω τα ακίνητα που του ανήκουν»

Ο πρώην Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στην ΕΡΑ και τη δημοσιογράφο Αναστασία Ζήγου, μεταξύ άλλων ανέφερε:



Για την κατάσταση της οικονομίας
« Το συμφέρον της χώρας και της οικονομίας απαιτεί να σταματήσουν τα σενάρια για έξοδο από τη ζώνη του ευρώ και να διαλυθεί η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη. Η οικονομία μας θα σταθεί όρθια μέσα από αυτή τη δύσκολη συγκυρία και εφόσον ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, θα μπεί και πάλι στο δρόμο της ανασυγκρότησης και της προόδου.
Χωρίς να καταστροφολογούμε, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Για την ακρίβεια, έπρεπε ήδη να έχουν αντιμετωπισθεί. Η υποχώρηση της ανάπτυξης στο -2,5%, η ανησυχητική άνοδος του πληθωρισμού που τρέχει με 5,4% και η διψήφια ανεργία στο 11,6% , αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα που εξασθενεί την οικονομία, υπονομεύει την ανάπτυξη και πλήττει την κοινωνική συνοχή.
Δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση του ελλείμματος. Υπάρχει ανάγκη να ληφθούν πρωτοβουλίες για να τονωθεί η αγορά και να αναθερμανθεί η οικονομική δραστηριότητα γιατί η ύφεση βαθαίνει και η ανεργία διογκώνεται. Στο βωμό της δημοσιονομικής εξυγίανσης, δεν μπορεί να θυσιάζεται η ανάπτυξη στη χώρα μας ».
Για την πορεία των δημοσίων εσόδων
« Υπάρχει απόκλιση από τους στόχους που έχει θέσει η Κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να δημιουργεί πανικό, είναι όμως μια πραγματικότητα που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη για να αναπροσαρμόσουμε τις τακτικές και τους ρυθμούς μας το επόμενο διάστημα.
Τα έσοδα, χωρίς τις επιστροφές φόρων, παρουσίασαν αύξηση κατά 5,7% στο πρώτο πεντάμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περσυνό, έναντι στόχου για αύξηση 11% περίπου. Παράλληλα, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) είναι υπερβολικά μειωμένες αφού το Πρόγραμμα Σταθερότητας προέβλεπε οριακή αύξησή τους κατά 1,2% και αυτές είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι κατά 1,4 δις ευρώ ή κατά 30% περίπου. Αυτό πρακτικά σημαίνει στάση πληρωμών.
Η εξέλιξη αυτή, δηλαδή οι οφειλές του Κράτους προς τις επιχειρήσεις όπως οι εργοληπτικές, σε συνδυασμό με το πάγωμα της επιστροφής φόρων προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την απουσία αναπτυξιακού προσανατολισμού στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.
Τα κυβερνητικά στελέχη και οι βουλευτές επιδίδονται σε πολιτικές φλυαρίες και βυζαντινολογίες, η πραγματικότητα όμως είναι ότι η αύξηση των εσόδων οφείλεται κυρίως στην αύξηση της φορολογίας και όχι στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η μείωση των δαπανών οφείλεται κυρίως στην περικοπή του ΠΔΕ και όχι στον περιορισμό της σπατάλης ».
Για τη διερεύνηση της υπόθεσης του Βατοπεδίου
« Οι Εξεταστικές Επιτροπές πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να διερευνήσουν τα πάντα και να τεκμηριώσουν τα πορίσματά τους με αξιόπιστα και ισχυρά νομικά επιχειρήματα. Δεν πρέπει να παρασύρονται στη δίνη της πολιτικής αντιπαράθεσης και να αναλώνονται στη δημιουργία εντυπώσεων στα μέσα ενημέρωσης.
Σε ότι με αφορά, αντιμετώπισα ένα εξαιρετικά περίπλοκο νομικά πρόβλημα και έπραξα ότι ήταν δυνατόν για να διασφαλίσω το δημόσιο συμφέρον και να επαναφέρω στην ιδιοκτησία του Δημοσίου τα ακίνητα που είχαν δοθεί μέσω των ανταλλαγών στη Μονή.
Τα τελευταία είκοσι χρόνια η μοναδική διοικητική πράξη που είναι αντίθετη με τις επιδιώξεις και τις διεκδικήσεις της Μονής, είναι η δική μου ανακλητική απόφαση του Οκτωβρίου του 2008 και καμία άλλη. Με την απόφαση αυτή το ελληνικό Δημόσιο θεωρεί δική του τη λίμνη Βιστωνίδα και τις παραλίμνιες εκτάσεις της και ζητάει να πάρει πίσω τα ακίνητα που του ανήκουν ».