Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Φρένο στην ένταξη της Αλβανίας στην Ευρώπη


Η εγκληματικότητα και η διαφθορά προβλημάτισαν την Ευρ. Επιτροπή και είπε «ΟΧΙ» στην έναρξη διαπραγματεύσεων

«Όχι» στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρώπη, λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το πρακτορείο «REUTERS».
Αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει ενδεχομένως - αν και διπλωματικοί κύκλοι λένε ότι το ένα θέμα δεν συνδέεται με το άλλο - την ελεύθερη μετακίνηση των Αλβανών πολιτών στις χώρες sengen, κάτι για το οποίο θα αποφασίσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την κατάργηση της «βίζας» προς την Ευρώπη, περιμένουν σαν «μάννα εξ ουρανού» οι Αλβανοί, αφού θα τους δώσει τη δυνατότητα διακίνησης στην Ευρώπη.
Παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι θετική για το Μαυροβούνιο, φαίνεται πως αντιμετωπίζει αρνητικά την ένταξη της Αλβανίας.
Δύο είναι τα βασικά προβλήματα στην πορεία της Αλβανίας προς την Ευρώπη. Η εγκληματικότητα και η διαφθορά.
Να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Ηπείρου, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, υπάρχει, σε έξαρση μερικές φορές, το φαινόμενο της εισαγόμενης εγκληματικότητας από την Αλβανία.
Και αν καταργηθεί η «βίζα», κάποιοι κρίνουν ότι οι εγκληματικές πράξεις Αλβανών θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

ΠΡΩΤΗ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ!
• Εξάλλου η Αλβανία έρχεται πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά τις χώρες όπου παρατηρούνται σε μεγάλο βαθμό φαινόμενα δωροδοκίας.
Η διεθνής οργάνωση «Transparency International» ανακοίνωσε την Πέμπτη στα Τίρανα τα αποτελέσματα της έρευνας, που διεξήγαγε τους τελευταίους 12 μήνες σε 63 χώρες του κόσμου και που παρουσιάστηκε ταυτοχρόνως σε όλες αυτές τις χώρες.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το φαινόμενο της δωροδοκίας στην Αλβανία εμφανίζεται πιο έντονα στο σύστημα Υγείας και στον τομέα της Δικαιοσύνης.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γερμανός Πρέσβης στα Τίρανα Bernd Borschard, σε δημόσια ομιλία του στο Αργυρόκαστρο πριν λίγο καιρό, υποστήριξε ότι η ένταξη της Αλβανίας αποτελεί μάλλον μακρινή προοπτική, και αυτό σχετίζεται με την καθυστέρηση στην εκπλήρωση από πλευράς της των κριτηρίων ένταξης.
Τόσο η εσωτερική πολιτική κατάσταση της χώρας, όσο ειδικά τα φαινόμενα διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό και η αδυναμία καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος,αποτελούν παράγοντες παρεμπόδισης για την πορεία προσέγγισης της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

ΔΙΧΑΣΜΟΣ…
• Η πολιτική ζωή της Αλβανίας παραμένει διχασμένη. Αν και οι περισσότερες πλευρές συμφωνούν για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εντούτοις αρνούνται να συντονίσουν από κοινού μια στρατηγική.
Ακόμη η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών και συχνά-πυκνά οργανώνει σε όλη τη χώρα εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, όπου αποδοκιμάζεται ο Σαλί Μπερίσα.
http://www.proinoslogos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1643&catid=33