Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Συνεχίζονται οι προσπάθειες των Υπηρεσιών της Ν.Α.Ι. για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία


Στα πολλαπλασιαζόμενα προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, αναφέρθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Νομάρχης Ιωαννίνων κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.


Όπως είπε, έχει ήδη συνταχθεί κατάλογος εργασιών που απαιτούνται σε πρώτη φάση για την αποκατάσταση της βατότητας του οδικού δικτύου και της αντιμετώπισης κατολισθητικών φαινόμενων, ενώ υπάρχει συνεχή επαφή με τα αρμόδια υπουργεία. «Είμαστε σε επικοινωνία με την Γ. Γ. Π. Ηπείρου κ. Δ. Γεωργακοπούλου – Μπάστα, ενημερώσαμε και τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοϊδη», είπε ο Νομάρχης.

Ο κ. Καχριμάνης συνέστησε στους πολίτες του Νομού να είναι προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες, καθώς οι προβλέψεις των μετεωρολόγων κάνουν λόγο για νέες βροχοπτώσεις και καταιγίδες μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο.

Τα σοβαρότερα, μέχρι σήμερα, προβλήματα, όπως ανακοίνωσε ο Νομάρχης, εντοπίζονται στα οδικά δίκτυα Πωγωνίου, Λάκκας Αώου, Λάκκας Σουλίου, Τζουμέρκων (όπου υπάρχει και η καταστροφή της γέφυρας Γκόγκου) και στην περιοχή Κληματικά – Βαγενίτι- Σπήλαιο- Κοκκινόχωμα.

Σε κατάσταση επιφυλακής παραμένουν οι Υπηρεσίες για τα κατολισθητικά φαινόμενα σε Μουζακαίους, Δαφνούλα, Ανήλιο και Μέτσοβο. Πλημμυρισμένες και παρά τις εργασίες που εκτελούνται από τη Ν.Α.Ι. στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν εκτάσεις στην περιοχή της Πεδινής και της Καστρίτσας, ενώ από την υπερχείλιση της λίμνης έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα στο Νησί και στην περιοχή «Βορειοηπειρωτικά» της πόλης, ενώ ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και σε τμήμα του Περάματος λόγω υπερχείλισης της τάφρου.

«Η Πολιτική Προστασία – ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης - από την αρχή κινήθηκε σε όλα τα μέτωπα και προσπάθησε να δώσει λύσεις. Έχουν μισθωθεί πάρα πολλά ιδιωτικά μηχανήματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, καταγράφουμε ζημιές για να γίνουν οι πρώτες επιδιορθώσεις, που αφορούν κυρίως βατότητες οδών και γενικά κάνουμε όσα είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουν οι υπηρεσίες μας».

Ο Νομάρχης έκανε ειδική αναφορά στην περιοχή Σεισμοπλήκτων – Νεοχωρόπουλου, τονίζοντας ότι μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν από 7 έως 14 Νοεμβρίου «ως Πολιτική Προστασία δράσαμε, συνεχίσαμε να δουλεύουμε και έτσι παρά το δεύτερο κύμα βροχοπτώσεων δεν είχαμε προβλήματα σε αυτή την περιοχή καθώς δούλεψε το σύστημα της απορροής των υδάτων».

Για τα πλημμυρικά φαινόμενα στο Λεκανοπέδιο, ο κ. Καχριμάνης είπε ότι αυτά εντοπίζονται στην Πεδινή και στην Καστρίτσα, σε περιοχές που βρίσκονται δίπλα από την Εγνατία Οδό. «Τα έργα που κατασκεύασε η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. δεν είναι αρκετά. Απαιτείται – συμπλήρωσε- να τοποθετηθεί αντλιοστάσιο στην περιοχή της Καστρίτσας για να γίνεται απορροή προς την τάφρο της Λαψίστας, ενώ στην Πεδινή, χρειάζεται αντλιοστάσιο και γεωτρήσεις για να διοχετεύονται τα νερά καθώς έχει κλείσει η καταβόθρα».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Η Ν.Α.Ι. πήρε γενναίες αποφάσεις και συνέδεσε τη λίμνη με τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα του Μιτσικελίου. Εκεί υπάρχουν τεράστιες δεξαμενές που έχουν γεμίσει με νερό κάτι που δεν γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης ξεκίνησε τη διαδικασία, την οποία συνέχισε ο Δήμος Περάματος για την ανταλλαγή εκτάσεων στην Αμφιθέα, η οποία όμως δεν έχει τελεσφορήσει. Το τρίτο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι τα φαινόμενα ήταν πολύ ακραία και έπεσαν τεράστιες ποσότητες νερού. Δεν φτάνει για την απορροή της Λίμνης ούτε η σήραγγα Λαψίστας. Μετά την απαξίωση των Γ.Ο.Ε.Β. και Τ.Ο.Ε.Β. έπρεπε το αρμόδιο υπουργείο, που είχε στην αρμοδιότητα του τις οδεύσεις των νερών, να κάνει μια σπουδαία χειρονομία: Να τις δώσει στους δήμους. Μπήκανε στα σχέδια πόλεως, χωρίς ποτέ να παραχωρηθούν, χωρίς να οριοθετηθούν τα ρέματα και οι τάφροι με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα χάος. Αναλάβαμε ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να βοηθήσουμε αυτή την κατάσταση, φτάσαμε σε ένα επίπεδο, σκεφτείτε ότι υπάρχουν 400 χλμ. τάφρων στο λεκανοπέδιο και άρα απαιτείται μια πολύ μεγάλη δαπάνη για να καθαριστούν αυτά και δεύτερον χρειάζεται μια μελέτη γιατί πολλά από αυτά έχουν αστικοποιηθεί, για να δούμε πως μπορεί να βοηθηθεί η κατάσταση ειδικά μέσα στις αστικές περιοχές. Αυτό προϋποθέτει το Υπ. Γεωργίας να έλθει σε συμφωνία με τους Δήμους, (τώρα σχεδόν ένας Δήμος υπάρχει), για να δουν τι θα γίνει περαιτέρω».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση δήλωσε:

«Υπάρχουν διάφορες υπηρεσίες αρμόδιες και αναρμόδιες που ανακατεύονται στα θέματα και αυτό και το πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας. Εδώ χρειάζεται μια συζήτηση των δύο φορέων αυτοδιοίκησης και μετά με το Κράτος για το πώς θα αντιμετωπιστεί όλη αυτή η κατάσταση και η πολυνομία που υπάρχει».