Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

«ΞΗΛΩΝΟΥΝ» ΑΚΡΙΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ!


Καταργούν από: Κόνιτσα, Δελβινάκι, Μέτσοβο, Φιλιάτες κ.α., ΔΟΥ, Κτηνιατρεία, Γραφεία ΙΚΑ, Τελωνεία, Στρατόπεδα Συνοριακούς Σταθμούς, ακόμη και Γηροκομεία!

Το φάσμα της ερήμωσης αντιμετωπίζει όλο και πιο πολύ τελευταία η ύπαιθρος της Ηπείρου, με τα ορεινά κυρίως χωριά της να μετατρέπονται σε… φαντάσματα! Το θλιβερό όμως αυτό φαινόμενο παρατηρείται πιο έντονα στις ακριτικές περιοχές μας, οι κάτοικοι των οποίων θα έπρεπε, για ευνόητους λόγους, να στηρίζονται έμπρακτα και σταθερά από την ελληνική Πολιτεία, γιατί αυτοί… φυλάσσουν Θερμοπύλες!
Αντί όμως στήριξης, η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται να εγκαταλείπει πλέον εντελώς τους Ηπειρώτες ακρίτες, εφαρμόζοντας έναν ιδιότυπο καταστροφικό «Καλλικράτη». Κι αυτό γιατί άρχισε ήδη να «ξηλώνει» δημόσιες δομές που υπάρχουν και λειτουργούν σε ορεινές κωμοπόλεις και μεγάλα χωριά της Ηπείρου, εξυπηρετώντας επί δεκαετίες, βασικές ανάγκες των κατοίκων τους, αλλά και εθνικούς σκοπούς.

Η πρόθεση της κυβέρνησης – επικαλούμενη κυρίως λόγους οικονομίας - να «αποψιλώσει» ουσιαστικά περιοχές όπως η Κόνιτσα, το Μέτσοβο, το Δελβινάκι, οι Φιλιάτες κ.α. από δημόσιες υπηρεσίες, όπως Δ.Ο.Υ, Συνοριακούς Σταθμούς, Τελωνεία, γραφεία του ΙΚΑ, Κτηνιατρεία ακόμη και Στρατόπεδα, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από πλευράς κατοίκων και τοπικών φορέων, που βλέπουν το κράτος να τους εγκαταλείπει αβοήθητους στη μοίρα τους. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το γεγονός ότι την αντίθεσή τους στην συγκεκριμένη πολιτική πρακτική εκφράζουν ακόμη και κυβερνητικοί βουλευτές, όπως ο Μιχάλης Παντούλας!

ΠΛΗΤΤΕΤΑΙ Η ΚΟΝΙΤΣΑ
Το μεγαλύτερο πλήγμα από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για δραστικές μειώσεις των δημοσίων δομών και υπηρεσιών, αναμένεται να δεχτεί η ακριτική Κόνιτσα. Από τη μία μεριά υπάρχουν βάσιμες φήμες για κατάργηση του ιστορικού 583 Τάγματος Πεζικού, που επί δεκαετίες εδρεύει στην κωμόπολη, ενώ από την άλλη, όλο και πιο πολλές πληροφορίες κάνουν λόγο για κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Κόνιτσας, του τοπικού γραφείου του ΙΚΑ, του Κτηνιατρείου και του Τελωνείου Μέρτζιανης.
Δεν χρειάζεται προσπάθεια για να φανταστεί κανείς τι θα σημάνει η αποστέρηση όχι μόνο της Κόνιτσας αλλά και της ευρύτερης περιοχής από όλες αυτές τις υπηρεσίες.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧΑΡ. ΕΞΑΡΧΟΥ
Οι παραπάνω φήμες, εκτός από την έντονη αντίδραση του νεοεκλεγέντος δημάρχου Κόνιτσας Παναγιώτη Γαργάλα και του Μητροπολίτη κ.κ. Ανδρέα, προκάλεσαν την δυσαρέσκεια και του απερχόμενου δημάρχου Χαράλαμπου Εξάρχου, ο οποίος με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου που κοινοποιεί και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ζητά την παρέμβασή τους, προκειμένου οι φήμες να μην γίνουν τελικά πράξη. Μάλιστα, ο κ. Εξάρχου σημειώνει ότι ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να συνδέσει τη θητεία του, έστω και στην εκπνοή της με ένα τέτοιο «έγκλημα», όπως το χαρακτηρίζει και προτίθεται να παραιτηθεί, πριν παραδώσει τη δημαρχία! Ο κ. Εξάρχου, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι: «η Κόνιτσα είναι η πόλη που τελείωσαν οι πόλεμοι της Ελλάδας. Σύσσωμη η Κόνιτσα και τα χωριά της οποτεδήποτε χρειάστηκε μέχρι το 1950, έδωσαν τα πάντα σ’ αυτό που λέμε όλοι σήμερα Πατρίδα. Κάναμε υπομονή και περιμένουμε ότι κάποτε η Πατρίδα θα επιτελέσει έστω και εν μέρει το χρέος της προς την Κόνιτσα. Αντ’ αυτού από πληροφορίες που γιγαντώνονται μέρα με τη μέρα, συντελείται ακόμη ένα έγκλημα εις βάρος της περιοχής μας». Και καταλήγει: «Αν και ο χρόνος της δημαρχιακής μου θητείας εξαντλείται, και παρά το γεγονός ότι ο λαός της Κόνιτσας με εξέλεξε με 63%, σας γνωρίζω ότι δεν θα διστάσω να υποβάλω την παραίτησή μου ως Δήμαρχος, καθώς δεν θέλω να συνδέσω το όνομά μου με ένα τέτοιο έγκλημα».

ΜΕΤΣΟΒΟ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΤΕΣ
Αντίστοιχα πλήγματα πλην της Κόνιτσας, αναμένεται να δεχθούν από την κατάργηση φορέων του Δημοσίου, τόσο το Μέτσοβο, που επίσης διαθέτει υπηρεσίες όπως Γραφείο ΙΚΑ, Δ.Ο.Υ. και Κτηνιατρείο, όσο και οι Φιλιάτες. Σ’ αυτή την τελευταία κωμόπολη με «λουκέτο» απειλείται ακόμη και το Γηροκομείο (!), που εξυπηρετεί αρκετούς ηλικιωμένους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Εθν. Άμυνας μελετάται και το κλείσιμο και του 628 Τάγματος Φιλιατών, που είναι μια σταθερή πηγή εσόδων για ολόκληρη την τοπική κοινωνία, χάρη στους 200 περίπου στρατιώτες και τους 30 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που αποτελούν τη δύναμή του. Στους Φιλιάτες όλο και πιο πιθανό μοιάζει το ενδεχόμενο να κλείσει επίσης η τοπική Δ.Ο.Υ., ενώ το Μέτσοβο κινδυνεύει να μείνει και χωρίς υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας, αφού το συγκεκριμένο είναι ένα από αυτά που σκέφτεται να κλείσει η διοίκηση της ΑΤΕ.

Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην ακριτική περιοχή του Πωγωνίου. Ήδη οι Σταθμοί και τα Φυλάκιά της, όπως αυτό της Πωγωνιανής έχουν απογυμνωθεί από συνοριακούς φύλακες, οι οποίοι μετατέθηκαν στα… Γιάννινα, προφανώς επειδή η Κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν υφίσταται πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες και λαθρεμπόρους σε μια περιοχή που συνορεύει με την Αλβανία! Η ακριτική Κοινότητα θα στερηθεί εξάλλου και τις Τεχνικές Σχολές Λάτση, ένα μοναδικό στο είδος του εκπαιδευτήριο, οι οποίες πρόκειται να κλείσουν την προσεχή διετία.
Συν τοις άλλοις, αβέβαιο μοιάζει σήμερα και το μέλλον για την Μεταλλουργική Βιομηχανία Κεφαλοβρύσου, που απασχολεί περισσότερους από 120 εργαζομένους, οι περισσότεροι από την περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου το γεγονός ότι μέχρι σήμερα και παρά τις υποσχέσεις, δεν έχουν επαναπροσληφθεί οι 20 περίπου συμβασιούχοι που είχαν απολυθεί απ’ το εργοστάσιο πριν από μερικούς μήνες. Αβέβαιο είναι το μέλλον και για το τοπικό υποκατάστημα της ΑΤΕ, που πιθανώς να κλείσει το επόμενο διάστημα. Τέλος, το Δελβινάκι είναι πιθανό σύντομα να μείνει χωρίς Δ.Ο.Υ., αφού το υπουργείο Οικονομικών, όπως γράφτηκε, την έχει συμπεριλάβει στη λίστα με τις υπό κατάργηση οικονομικές υπηρεσίες του.

ΤΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΑ
Μέσα σ’ όλα αυτά, ιδιαίτερης σημασίας είναι η περίπτωση των αγροτικών Κτηνιατρείων που λειτουργούν σήμερα σε κωμοπόλεις όπως η Κόνιτσα και το Μέτσοβο. Κι αυτό γιατί εξυπηρετούν ανάγκες ντόπιων εκατοντάδων κτηνοτρόφων που είναι πρακτικά αδύνατο να έρχονται στα Γιάννινα κάθε φορά που τα ζώα τους αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Και οι άνθρωποι αυτοί είναι πολλοί. Αντί να «βγάλουν» από τα γραφεία τους στην πόλη και να στείλουν στα χωριά και άλλους κτηνίατρους, «μαζεύουν» κι αυτούς τους λίγους που σήμερα βρίσκονται στο πλευρό των κτηνοτρόφων. Αρκεί να σημειωθεί ότι στην περιοχή Κόνιτσας – Πωγωνίου υπάρχουν σήμερα περί τα 100.000 γιδοπρόβατα και βοοειδή.

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ
Την έντονη αντίθεσή του στην «αποψίλωση» των παραμεθόριων περιοχών από δημόσιες υπηρεσίες και δομές, εκφράζει με ανοιχτή επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εξωτερικών, Εθν. Άμυνας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντούλας. Ο κ. Παντούλας κάνει αναφορά στις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει την κατάργηση του 583 Τ.Π. στην Κόνιτσα και το κλείσιμο του Τελωνείου Μέρτζιανης, της Δ.Ο.Υ. και του Αγροτικού Κτηνιατρείου Κόνιτσας και εκφράζει την εκτίμηση ότι «σε συνθήκες κρίσης οι παραμεθόριες περιοχές της πατρίδας μας πρέπει να ενισχυθούν, αντί να αποψιλώνονται από υπηρεσίες». Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καταλήγει στην επιστολή του τονίζοντας ότι αν οι φήμες αληθεύουν, τότε ο ίδιος θα συμπαρασταθεί πλήρως στις δικαιολογημένες, όπως τις χαρακτηρίζει, αντιδράσεις των φορέων και των κατοίκων της Κόνιτσας.

http://www.proinoslogos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2234&catid=33