Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Τα οικονομικά των νέων ΟΤΑ «πονοκέφαλος» των Δημάρχων!


Δεν ανανεώνονται συμβάσεις ορισμένου χρόνου
Προσλήψεις υπαλλήλων στο εξής μόνο μέσω ΑΣΕΠ

Τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, δηλαδή οι πόροι που προβλέπεται να έρθουν στα ταμεία των Δήμων για το 2011 και τα ζητήματα του προσωπικού και ιδιαίτερα της τύχης των συμβασιούχων είναι τα δύο κορυφαία ζητήματα που απασχολούν (μαζί φυσικά με τις νέες αρμοδιότητες και τη συνολική πορεία υλοποίησης του «Καλλικράτη») αυτή την περίοδο τους Δημάρχους της χώρας.
Όπως είναι φυσικό, τα δυο αυτά ζητήματα απασχόλησαν και το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ στις πρόσφατες συνεδριάσεις του, τις τελευταίες υπό την προεδρία του Ν. Κακλαμάνη που έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί στο τέλος του χρόνου, χωρίς να περιμένει να συγκροτηθούν τα νέα όργανα της Αυτοδιοίκησης, μετά 3μηνο περίπου.

ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ 2009!
Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, τα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι και Περιφέρειες) για το 2011 θα είναι αυξημένα κατά 926 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2010 και θα διαμορφωθούν στα 9.756 εκατ. έναντι 8.830 εκατ. Τα έξοδα, πάντα σύμφωνα με τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού, θα ανέλθουν στα 9.256 εκατ. ευρώ που σημαίναι απλούστατα ότι υλοποιείται η πρόβλεψη του «Καλλικράτη» για εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ για το 2011.
Σύμφωνα με το Νόμο, στους νέους Δήμους αποδίδεται το 12% των ετήσιων εσόδων από τον ΦΠΑ, το 20% του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων και το 50% του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Στις Περιφέρειες αντίστοιχα αποδίδεται το 4% του ΦΠΑ και το 2,4% του ΦΕΦΝΠ. Σ’ αυτά πρέπει να προστεθούν και οι πόροι από τα ίδια έσοδα της Τ.Α. που για πρώτη φορά γίνεται προσπάθεια να υπολογιστούν συνολικά στους ετήσιους ενοποιημένους προϋπολογισμούς της Τ.Α. (το μέρος του κρατικού προϋπολογισμού που αφορά τους ΟΤΑ). Για να γίνει αυτό ελήφθησαν υπόψη οι οικονομικοί απολογισμοί των Δήμων του 2007 και μέρους Δήμων του 2008 και 2009 (ενδεικτικό της κατάστασης της προ «Καλλικράτη» εποχής η καθυστέρηση ή η αδιαφορία των Δήμων να συντάξουν οικονομικούς απολογισμούς), οι πιθανές επιπτώσεις της ύφεσης και στην Τ.Α., οι επιπτώσεις από διάφορες μειώσεις τελών και φόρων (π.χ. τέλη παρεπιδημούντων) αλλά και η αποτελεσματικότερη είσπραξη των εσόδων λόγω μεγαλύτερων μεγεθών των Δήμων.

ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ...
Η ΚΕΔΚΕ, ομόφωνα μάλιστα, θεωρεί ωραιοποιημένη αυτή την εικόνα και δεν την αποδέχεται. Θεωρεί ότι η αύξηση των εσόδων που εμφανίζεται είναι πλασματική για δύο λόγους: Πρώτον διότι η σύγκριση γίνεται με το 2010 όπου υπήρξαν οι μεγάλες περικοπές στα έσοδα της Αυτοδιοίκησης και δεύτερον και κυριότερο επειδή η αύξηση δεν αποτυπώνει παρά το κόστος μισθοδοσίας του προσωπικού που θα μεταφερθεί στους νέους Δήμους. Οι Δήμαρχοι ομόφωνα ζητούν να ολοκληρωθεί άμεσα η Μελέτη που θα προβλέπει αναλυτικά το λειτουργικό κόστος των νέων ΟΤΑ και θα διαπιστώνει το πραγματικό-και όχι το κατά προσέγγιση όπως κάνει το ΓΛΚ- κόστος των ανελαστικών και λειτουργικών δαπανών των νέων Δήμων, με βάση τις νέες αρμοδιότητες τις οποίες ζητούν να κοστολογηθούν επίσης επακριβώς.
Στην ουσία, λένε οι Δήμαρχοι, ο προϋπολογισμός του 2011 είναι ο προϋπολογισμός του 2009 χωρίς τις μεταφερθείσες αρμοδιότητες.

ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ...
Αντίθετα με τα οικονομικά, στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων και ειδικά των συμβασιούχων, δεν υπάρχει συμφωνία στην ΚΕΔΚΕ. Σ’ αυτό το ζήτημα η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός Γ. Ραγκούσης είναι κάθετοι. Θα εφαρμοστεί πλήρως ο Νόμος 3812/09 και κάθε πρόσληψη οποιασδήποτε κατηγορίας προσωπικού στους ΟΤΑ θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εποχικών κλπ που λήγουν δεν ανανεώνονται με κανένα τρόπο και οι «οικείοι φορείς μπορούν να προωθήσουν άμεσα τις διαδικασίες πρόσληψης εποχικού προσωπικού σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις» όπως αναφέρει η τελευταία σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών.
Αντίθετα η πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ ζητάει διετή μεταβατική περίοδο κατά την οποία να ισχύσει το παλιό καθεστώς και στη συνέχεια άρση της απαγόρευσης προσλήψεων τόσο στην Καθαριότητα όσο και στους Παιδικούς Σταθμούς, όπου εντοπίζονται και τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Με την πρόταση αυτή διαφωνεί απόλυτα η παράταξη του ΠΑΣΟΚ στην ΚΕΔΚΕ η οποία δια του επικεφαλής της Απ. Κοιμήση δήλωσε ότι «διαφωνεί για παράταση συμβάσεων ή για μονιμοποίηση εργαζομένων ή για οποιαδήποτε άλλη λύση έξω από τον ισχύοντα νόμο περί προσωπικού».
http://www.proinoslogos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2302&catid=34