Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Πετυχημένη η περιοδεία Κασαπίδη στη Θεσπρωτία





O Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ν.Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης, μετά την επίσκεψή του στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έντονα τα παράπονα και τα προβλήματα των αγροτών στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.
Τόσο η πρόσθετη επιβάρυνση, προκαταβολικά και τεκμαρτά, της εισφοράς του ΕΛΓΑ, όσο και η εγκατάλειψη των εγγειοβελτιωτικών έργων υποδομής, δυσκολεύουν και προβληματίζουν σοβαρά τους αγρότες στην ακριτική αυτή γωνιά της Πατρίδας μας.
Παράλληλα, η κωλυσιεργία και η έλλειψη ειλικρινούς ενδιαφέροντος από την κυβέρνηση για σημαντικά θέματα των ιχθυοκαλλιεργητών, καθηλώνει τις αναπτυξιακές προσπάθειές τους και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσπρωτίας.

Και στις τρεις περιπτώσεις η ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης είναι μεγάλη, τόσο για την πρόσθετη επιβάρυνση των αγροτών, όσο και για τη μη απορρόφηση κονδυλίων του προγράμματος Αλ. Μπαλτατζής και του ΕΠ.ΑΛ.
Από τη μια οι λάθος αποφάσεις και από την άλλη οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων ζημιώνουν όχι μόνο τους Έλληνες αγρότες, αλλά και την εθνική μας οικονομία, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα.
Εμείς πιστεύουμε και προτείνουμε την απλοποίηση των διαδικασιών του ΕΛΓΑ και τον εξορθολογισμό στην είσπραξη της εισφοράς, απολογιστικά επί της πραγματικής αξίας της πωλούμενης παραγωγής.
Η διαδικασία αυτή είναι πιο δίκαιη και αποτελεσματική για τους αγρότες αλλά και τον ΕΛΓΑ, ενώ αποκαθιστά και τη χαμένη, πλέον - με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης - εμπιστοσύνη των αγροτών στον κρατικό ασφαλιστικό οργανισμό.
Παράλληλα, η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης και του επιχειρησιακού της αλιείας σε στοχευμένες δράσεις μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην αύξηση του παραγόμενου προϊόντος της Πατρίδας μας, αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Τέτοιες δράσεις εντοπίζουμε στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και στους τρεις κλάδους της αγροτικής παραγωγής. Τις περιπτώσεις αυτές μετά από επεξεργασία και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, θα τις κοστολογήσουμε, θα τις ιεραρχήσουμε και θα τις ενσωματώσουμε στις κυβερνητικές μας προτάσεις που θ’ αφορούν το Ν. Θεσπρωτίας»