Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Σαμαράς: Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι

.

Μιλώντας σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν αναγκαστική λύση διεξόδου από την κρίση στην οποία οδήγησε τη χώρα η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Όταν η χώρα είναι ακυβέρνητη είναι δική μας ευθύνη να ανοίγουμε διεξόδους, είπε και τόνισε ότι η στάση της ΝΔ απέδειξε πως δεν πιστεύει στην πολιτική του ώριμου φρούτου. « Δεν περιμένουμε το αντίπαλο κόμμα να καταρρεύσει. Η αντιπολίτευση δεν υπάρχει για να κλείνεται στο καβούκι της και να αφήνει τις πρωτοβουλίες σε άλλους, δεν πιστεύουμε στη ΝΔ στην τακτική του ώριμου φρούτου, είμαστε αντιπολίτευση εθνικής ευθύνης. Πήραμε πρωτοβουλίες και ανοίξαμε δρόμους, όλα με θρησκευτική ευλάβεια στην συνταγματική τάξη»



«Τι ήταν προτιμότερο; Μια μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου μέχρι το Φεβρουάριο ή συνέχιση της κυβέρνησης Παπανδρέου για άλλα δύο χρόνια;» είπε ακόμα και πρόσθεσε: «Η ΝΔ πήρε πρωτοβουλία να δώσει διέξοδο και θέσαμε τέσσερις στόχους: Να αλλάξει ο πρωθυπουργός, να δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικού σκοπού που θα διασφάλιζε την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, να ξεμπλοκάρει η έκτη δόση και να οδηγηθούμε σε εκλογές. Μέσα σε επτά μέρες πετύχαμε όλους μας τους στόχους».
«Εμείς την προκαλέσαμε την κυβέρνηση Παπαδήμου και εμείς θα τη στηρίξουμε ως μεταβατική κυβέρνηση και όχι ως συγκυβέρνηση. Φαίνεται ότι δεν είναι συγκυβέρνηση και από την διάρκειά της και από την σύνθεσή της» είπε ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ και ξεκαθάρισε ότι στηρίζει τον κ. Παπαδήμο για τον ειδικό σκοπό που έχει αναλάβει και τίποτε παραπάνω.«Δεν δεσμευόμαστε για τίποτε άλλο και δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν» τόνισε ακόμα.
Και κάτι ακόμα, είπε συγκεκριμένα: “Θέλω την προσοχή σας:Δεν δίνουμε κανένα συγχωροχάρτι. Σε κανέναν. Ευθύνες για εκείνα που συνέβησαν ως σήμερα από την κυβέρνηση Παπανδρέου δεν επωμιζόμαστε! Δεν διαγράφεται ό,τι έχει γίνει ως τώρα… Ευθύνες υπάρχουν εδώ που φτάσαμε. Θα καταλογιστούν εκεί που πρέπει και θα τις αναλάβουν αυτοί που πρέπει!”
“Δουλειά της νέας μεταβατικής κυβέρνησης, είπε, είναι αυτά που προσδιορίζει ο «ειδικός σκοπός» τον οποίο ανέλαβε: Ξεμπλοκάρισμα της 6ης δόσης, προώθηση της νέας δανειακής σύμβασης και εκλογές σε τρείς μήνες. Σε αυτά δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε – και θα το κάνουμε. Σε όλα τα άλλα δεν έχουμε αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση. Και η ίδια η κυβέρνηση, διάρκειας 100 ημερών περίπου, θα πρέπει να επικεντρωθεί στον «ειδικό σκοπό» της και να φέρει σε πέρας την καθημερινότητα”
Ο κ. Σαμαράς κατά την ομιλία του:
- Επανέλαβε πως σέβεται και θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα, αλλά δεν πρόκειται να υπογράψει κανένα χαρτί, όπως ζητούν στην Κομισιόν. Είπε ακόμα ότι για τις θέσεις του έχει ήδη ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες.
- Επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου είναι η βαλβίδα για να αποφευχθεί κοινωνική έκρηξη. «Όταν γνωρίζουν όλοι ότι θα γίνουν εκλογές σε τρεις μήνες, αυτό λειτουργεί κατευναστικά. Επιμείναμε σε αυτό που είχαμε πει εκλογές σύντομα στις 19 Φεβρουαρίου. Νωρίτερα δεν προλαβαίναμε να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και να ανοίξει ο δρόμος για την έκτη δόση».«Εμείς», πρόσθεσε, «θέλουμε να πετύχει η αποστολή της κυβέρνησης και θα τη βοηθήσουμε να πετύχει, αλλά το πόση διορία έχει θα εξαρτηθεί από μας και όταν λέμε προσωρινή, είναι προσωρινή».
- Απαντώντας σε όσους υποστήριζαν ότι η ΝΔ έπρεπε να προτείνει δικό της πρόσωπο για την πρωθυπουργία, εξήγησε ότι η πρωτοβουλία ανήκει στο πρώτο κοινοβουλευτικό κόμμα, γιατί αυτό επιτάσσει η συνταγματική τάξη.
- Ξεκαθάρισε ότι στο νέο σχήμα δεν υπάρχει συγκυβέρνηση. «Συγκυβέρνηση θα ήταν αν είχαμε κοινή πολιτική για μεγάλο χρόνο» είπε επανέλαβε ότι “η κυβέρνηση αυτή είναι μεταβατική, ειδικού σκοπού και σύντομης διάρκειας. Συγκυβέρνηση θα ήταν αν είχαμε κοινή πολιτική για μεγάλο χρόνο κι αφού μοιράζαμε τις καρέκλες. Πολλοί αυτό ήθελαν.Και στενοχωρήθηκαν που δεν το κάναμε. Θα μείνουν με τον καημό…”
- Για την συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση εξήγησε ότι «συμμετέχουμε σε υπουργεία υψηλού συμβολισμού και δεν αφήνουμε καμία υποψία συγκυβέρνησης. Η συμμετοχή μας θα είναι καθαρά συμβολική. Αν δεν συμμετείχαμε καθόλου θα ήταν σαν να υπονομεύαμε τη νέα κυβέρνηση, αν συμμετείχαμε σε περισσότερα υπουργεία θα ήταν σαν να αμφισβητούσαμε το μεταβατικό της χαρακτήρα».
- Τόνισε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου “δεν είναι προθάλαμος κυβερνητικών συνεργασιών ερήμην του ελληνικού λαού“.
- Απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο ενδεχόμενη ψήφιση νέων μέτρων. «Τι θα ψηφίσουμε από δω και μπρος; Δεν θα ψηφίσουμε νέα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε πως το βασικό είναι να εκταμιευθεί η έκτη δόση.
Σε τρείς μήνες θα είμαστε έτοιμοι να στήσουμε την Ελλάδα ξανά στα πόδια της!
Ο κ. Σαμαράς έκλεισε την ομιλία του λέγοντας τα εξής:
Όσοι νομίζουν πως η παραίτηση του κ. Παπανδρέου ήταν εύκολη υπόθεση κάνουν λάθος! Η Ιστορία θα δείξει ότι επί μέρες οι ελιγμοί του οδηγούσαν μόνιμα στο αδιέξοδο κι όχι στην ανάδειξη νέου υποψήφιου Πρωθυπουργού.
Ο κ. Παπανδρέου ήθελε να παρατείνεται αυτό το αδιέξοδο, ώστε να παραμένει ο ίδιος ως «μόνη λύση», μια που μόλις πριν λίγες μέρες είχε κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης…
Διάφοροι μεγαλο-παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, προσπαθούν να μας πείσουν τώρα ότι εκείνοι οδήγησαν, τάχα, τον κ. Παπανδρέου σε παραίτηση.
Ποιοι; Αυτοί που λίγες μέρες πριν του έδωσαν ομόφωνα ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή;
Ποιοι; Αυτοί που ψήφισαν ομόφωνα το δημοψήφισμα στο Υπουργικό Συμβούλιο;
Εκείνοι που χειροκροτούσαν κι έβγαιναν δημόσια και συνηγορούσαν με το δημοψήφισμα, όταν ο κ. Παπανδρέου πατούσε γκάζι μπροστά στο χείλος του γκρεμού;
Ο λαός δεν έχει χάσει τη μνήμη του… Και αυτό, τουλάχιστον, εμένα μου αρκεί.
Για να τελειώνουμε:
Τι ακριβώς είναι προτιμότερο; 100 μέρες μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου κι ύστερα εκλογές ή να συνεχιζόταν η κυβέρνηση Παπανδρέου για άλλα δύο χρόνια;
Τι ακριβώς είναι προτιμότερο; Μεταβατική κυβέρνηση για τρείς μήνες ή καταστροφικό δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ;
Τι είναι προτιμότερο; Μεταβατική κυβέρνηση για τρείς μήνες κι ύστερα εκλογές για να εκφραστεί ο ελληνικός λαός ή συγκυβέρνηση χωρίς καμιά νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό;
Τι είναι προτιμότερο; Τρείς μήνες μεταβατικός Πρωθυπουργός ο κ. Παπαδήμος ή ο κ. Παπανδρέου να παραμένει γαντζωμένος στην εξουσία για άλλα δύο χρόνια και να μη λέει να φύγει, αφού έχει διασύρει τη χώρα παντού;
Και κυρίως, τι σώζει τον τόπο; Να μείνει η Νέα Δημοκρατία να λέει την αλήθεια και το σωστό από το περιθώριο, την ώρα που βουλιάζει η Ελλάδα και χτυπιέται η Ευρωζώνη ή να παρέμβει η Νέα Δημοκρατία, να δώσει στην Ελλάδα αξιοπιστία στο εξωτερικό και στον ελληνικό λαό αίσθηση ομαλότητας;
Όσοι νόμισαν προς στιγμήν ότι αλλάξαμε θέσεις, πολύ σύντομα θα καταλάβουν πόσο λάθος έκαναν.
Όσοι δεν συνειδητοποίησαν πόσο κρίσιμη ήταν για την Ελλάδα η κατάσταση που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα 24ωρα πολύ σύντομα θα το καταλάβουν.
Όσοι βλέπουν τη Νέα Δημοκρατία ως φορέα της μόνης εναλλακτικής λύσης, τώρα θα συνειδητοποιήσουν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι, επιπλέον, και η καλύτερη εγγύηση της σταθερότητας και της ασφάλειας, για τον τόπο και τους Έλληνες της Ευρωπαϊκής μας πορείας.
Επί ενάμιση χρόνο δώσαμε εξετάσεις διορατικότητας και αποφασιστικότητας: Προτείναμε τη σωστή διέξοδο από την κρίση, δικαιωθήκαμε απόλυτα και επιμείναμε ως το τέλος.
Τώρα δώσαμε εξετάσεις αποτελεσματικότητας και ευθύνης. Με την παρέμβασή μας τη σωστή στιγμή, δώσαμε την καλύτερη λύση σε μια κρίση που παρέλυε και βούλιαζε τη χώρα.
Τους επόμενους μήνες οφείλουμε να πάμε κοντά στο κόσμο για να του δώσουμε κουράγιο και ελπίδα.
Πρέπει να γυρίσουμε κι όλο τον κόσμο, για να βρούμε στηρίγματα και συμμάχους.
Κι εσείς κι εγώ, θα κάνουμε και τα δύο. Και σε τρείς μήνες θα είμαστε έτοιμοι να στήσουμε την Ελλάδα ξανά στα πόδια της!
Μια παράταξη ενωμένη όσο ποτέ. Και έτοιμη για τα δύσκολα.
Γιατί η παράταξή μας δεν είναι για τα εύκολα.
Δεν είναι για να μοιράζει γενναιόδωρες υποσχέσεις με…δανεικά!
Είναι για τα δύσκολα αυτή η παράταξη.
Το 1974 αποκατέστησε τη Δημοκρατία κι οδήγησε τη χώρα στην Ευρώπη.
Το 2012 η Παράταξή μας καλείται να διαφυλάξει αυτή την πορεία, να αποκαταστήσει την Αξιοπρέπεια της χώρας και να την επαναφέρει στο δρόμο της Ανάπτυξης και της ευημερίας.
Αυτό είναι που χρωστάμε στο λαό μας.
Μη ξεχνάτε: του υποσχεθήκαμε Ελπίδα.
Ρεαλιστική προοπτική, όχι κούφια συνθήματα…
Με τις πράξεις μας του δείξαμε ότι ξέρουμε που πατάμε, ξέρουμε που πάμε, ξέρουμε να αποφεύγουμε τις κακοτοπιές και μπορεί ο λαός μας να υπολογίζει σε μας:
Δεν μείναμε αδιάφοροι, όταν η χώρα καταρρέει. Δεν μείναμε αμέτοχοι. Η παρέμβασή μας έδωσε τη λύση.
Αυτό κάναμε τα τελευταία 24ωρα.
Κι αυτό το κεφάλαιο εμπιστοσύνης, με πρωταγωνιστές εσάς τους βουλευτές της μεγάλης αυτής Παράταξης, θα αξιοποιήσουμε τους επόμενους μήνες.
Καλό αγώνα!