Τετάρτη, 2 Μαΐου 2012

Η Θεσσαλονίκη ψήφισε

Καθαρή εντολή για αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μίλησε στην πρώτη προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος σε ανοιχτό χώρο, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Χαρακτήρισε τη συγκέντρωση «συγκλονιστική» και είπε ότι «η Θεσσαλονίκη μίλησε και την Κυριακή η νίκη της Ν.Δ. αρχίζει από τη Θεσσαλονίκη».

Την ομιλία του κ. Σαμαρά παρακολούθησε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος έφτασε δεκαπέντε λεπτά πριν τον κ. Σαμαρά στον χώρο. Διέσχισε με τα πόδια τη διαδρομή από την είσοδο της ΔΕΘ, στην πλευρά της ΧΑΝΘ, μέχρι το Περίπτερο 8 και έγινε δεκτός με ενθουσιασμό και χειροκροτήματα από τους συγκεντρωμένους.
Ο κ. Σαμαράς, στην ομιλία του, αναφέρθηκε τόσο στον ιδρυτή της Ν.Δ., Κωνσταντίνο Καραμανλή, ότι θεμελίωσε τη μεταπολίτευση, τη δημοκρατία και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, όσο και τον προκάτοχο του, Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι επί δικής του διακυβέρνησης η παράταξη είπε «όχι» στο Σχέδιο Ανάν για την Κύπρο.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θέλει να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ. «Το λέμε καθαρά: δεν θέλουμε να συγκυβερνήσουμε», είπε και πρόσθεσε: «Θέλουμε καθαρή εντολή για να τα αλλάξουμε όλα. Όσοι μιλάνε για συγκυβέρνηση, δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε. Κι εμείς είμαστε ο μεγάλος τους φόβος. Γιατί θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα… Δεν είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ… Πολλοί δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε. Πολλοί θέλουν να έχουν τον έλεγχο στα επόμενα χρόνια. Και πώς θα έχουν τον έλεγχο; Αν υπάρχει μια αδύναμη κυβέρνηση δύο κομμάτων, που θα διστάζουν να προχωρήσουν και θα φοβούνται το ένα το άλλο; Και από κοινού θα φοβούνται τις εκλογές;
Εμείς δεν θέλουμε να μας ελέγχουν ούτε εξωθεσμικά κέντρα ούτε διαπλοκές. Θέλουμε να υπάρξει αληθινή δημοκρατία, γνήσια λαϊκή κυριαρχία, χωρίς εξωθεσμικά κέντρα και χωρίς διαπλοκές. Γι’ αυτό και μας πολεμούν».
Καταφέρθηκε εναντίον της διαπλοκής και των συμφερόντων και σημείωσε: «Αντιστεκόμαστε στη διαπλοκή. Που θέλει να ελέγχει τους πάντες και τα πάντα…Γι’ αυτό και η διαπλοκή μας πολεμά! Εμείς όμως, προχωράμε…Προσπαθούν να σας πείσουν πως «είμαστε ίδιοι με το ΠΑΣΟΚ»! Και την ίδια στιγμή κάνουν ό,τι μπορούν για να μας αναγκάσουν να συγκυβερνήσουμε με το ΠΑΣΟΚ!
Τους χαλάμε τα σχέδια. Τους λέμε: «ευχαριστώ δεν θα πάρω»! Γιατί εμείς ζητάμε να κυβερνήσουμε με την ισχυρή εντολή του Ελληνικού λαού. Κι όχι με τα παρασκήνια…Τους απαντώ: Δεν είμαστε ίδιοι…
Εμείς δεν είπαμε ψέματα για να υφαρπάξουμε την ψήφο του ελληνικού λαού. Εμείς δεν απομονώσαμε την χώρα στην Ευρώπη, όπως έκανε το δίδυμο Παπανδρέου-Βενιζέλου τον περασμένο Νοέμβριο. Χάνουν τον καιρό τους: Γιατί εμείς μιλάμε πια απευθείας με το λαό: Και ρωτάμε: Θέλετε να κυβερνηθεί η χώρα μετά την 7η Μαΐου ή όχι; Μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει κεφάλι, αν μείνει ακυβέρνητη;»
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. απάντησε στην κριτική που δέχεται ότι επιδιώκει να γίνει οπωσδήποτε πρωθυπουργός και τόνισε: «Κάποιοι λένε: ο Σαμαράς θέλει να γίνει οπωσδήποτε Πρωθυπουργός.
Αυτοί που το λένε, όμως, ξέρουν ότι θα μπορούσα να γίνω από τον περασμένο Νοέμβριο. Αλλά πάνω σε μια Ελλάδα απομονωμένη, χρεοκοπημένη και διαλυμένη. Δεν το έκανα. Γιατί βάζω την Πατρίδα μου πάνω από όλα…Εκείνοι μπορούν να πουν το ίδιο;»
Επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ και στα κόμματα της Αριστεράς και ταυτόχρονα έκανε άνοιγμα στους ψηφοφόρους τους. «Δεν μάσησα τα λόγια μου στην κριτική μου προς το ΠΑΣΟΚ.
Γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει τεράστια ευθύνη εδώ που φτάσαμε.
Αλλά με τον κόσμο που ψήφιζε ΠΑΣΟΚ δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε», είπε και πρόσθεσε: «Δεν μάσησα τα λόγια μου με την Αριστερά. Γιατί η Αριστερά δεν μπορεί να μας κουνά το δάχτυλο, όταν έχει κι εκείνη τεράστιες ευθύνες για εδώ που φτάσαμε. Τόσα χρόνια έκλεινε επιχειρήσεις, έδιωχνε επενδύσεις, χάιδευε κουκουλοφόρους, παρέλυε το κέντρο των πόλεων με καθημερινές πορείες και διαδηλώσεις. Έχουμε αντίθεση με τις εμμονές της Αριστεράς… Αλλά με τους ανθρώπους της Αριστεράς δεν έχουμε τίποτε να μοιράσουμε. Όλοι ζούμε στην ίδια χώρα. Όλοι είμαστε παιδιά της ίδιας Πατρίδας.
Όλοι θα σωθούμε ή όλοι θα χαθούμε».
Χωρίς να τα κατονομάσει αναφέρθηκε και σε μικρότερα κόμματα που δεν είναι αριστερά, τα κατηγόρησε ότι προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της Ν.Δ. και επισήμανε ότι η ψήφος σε αυτά δεν απλώς «χαμένη ψήφος», αλλά είναι «ψήφος πολιτικής ασυλίας», «φιλί ζωής» και «σωσίβιο» στο ΠΑΣΟΚ.
«Ο κ. Παπανδρέου είχε πει «λεφτά υπάρχουν», εγώ λέω δεν υπάρχου άλλα λεφτά στους φορολογούμενους να δώσουν σε φόρους», τόνισε ο κ. Σαμαράς. Για τον εαυτό του σημείωσε ότι δεν τάζει «λαγούς με πετραχήλια» και ανέλαβε μόνο τρεις δεσμεύσεις. Να αποκαταστήσει τις πολύ χαμηλές συντάξεις, τα επιδόματα στους πολύτεκνους και να δώσει την εξισωτική στους κτηνοτρόφους. Κοστίζουν 550 εκατομμύρια ευρώ και βρήκαν τα διπλάσια ισοδύναμα για να τα καλύψουν.
Δεσμεύτηκε για πάταξη της γραφειοκρατίας και σταδιακή μείωση των φόρων. Στο 15% οι φορολογικοί συντελεστές για τα Νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις. Μείωση του ΦΠΑ στο 19% ο ανώτατος συντελεστής, στο 9% ο μεσαίος και στο 5% ολόκληρο το τουριστικό πακέτο. Και 32% ο ανώτατος συντελεστής φόρου για τα φυσικά πρόσωπα.
Επίσης θα γίνει οριστική τακτοποίηση των αυθαιρέτων (περισσότερα από 600.000 πανελλαδικά) και με ένα μικρό τίμημα οι ιδιοκτήτες θα αποκτήσουν οριστικούς τίτλους.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι θα συνεχιστούν έργα στη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα που ξεκίνησαν επί κυβερνήσεων της Ν.Δ. και διακόπηκαν.
Από τη Θεσσαλονίκη υπενθύμισε τη μακεδονική καταγωγή από τη μητέρα του και σημείωσε ότι η Ν.Δ. είναι η παράταξη που είπε «όχι» στην παραχάραξη της ιστορίας της Μακεδονίας.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τελείωσε την ομιλία του με τη φράση «με τη βοήθεια του Θεού η Ελλάδα θα τα καταφέρει» και στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.