Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Με «ξύλινο» λόγο η Πανηπειρωτική κατά των Ε.Ο.Ζ. στην περιοχή μας!



Καλεί Περιφέρεια και Δήμους να κάνουν πίσω…

Πολλά ερωτηματικά σε φορείς και πολίτες της Ηπείρου έχει προκαλέσει η χθεσινή ανακοίνωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της, με την οποία εναντιώνεται στη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) στην Ήπειρο.
Μάλιστα, η ΠΣΕ καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου και τους Δήμους, που έχουν κινήσει τις σχετικές διαδικασίες (Πωγωνίου, Σουλίου, Φιλιατών και Ηγουμενίτσας) να κάνουν πίσω!
Στην ανακοίνωσή της η Πανηπειρωτική, την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος Γ. Οικονόμου και ο Γενικός Γραμματέας Ιπ. Κατσένης, χρησιμοποιεί μια πρωτόγνωρη για την οργάνωση «ξύλινη γλώσσα» της σκληρής αριστεράς, τονίζοντας ότι «οι σχεδιασμοί για την δημιουργία Ε.Ο.Ζ προχωρούν κατ’ απαίτηση, τόσο των διεθνών όσο και των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων που σε συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης θέλουν να επενδύσουν τα υπερσυσωρευμένα κεφάλαια, για να αποκτήσουν περισσότερα κέρδη».

Περί… τοκογλύφων!
Ακόμη, χαρακτηρίζει το καθεστώς των ΕΟΖ «άθλιο» σημειώνοντας ότι «είναι το επόμενο στάδιο του ζοφερού μέλλοντος, που απεργάζονται οι διεθνείς δυνάμεις των τοκογλύφων δανειστών, αποσκοπώντας στη λεηλασία και τον διαμελισμό του τόπου»!
Αφού με τη δική της λογική ερμηνεύει το πώς λειτουργεί μια ΕΟΖ (τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι μέσα σε αυτές διεξάγονται ποικίλες οικονομικές δραστηριότητες και ισχύουν ειδικές δασμολογικές και φορολογικές σχέσεις), η Πανηπειρωτική σημειώνει, έτσι αβασάνιστα, ότι οι συνέπειες εγκαθίδρυσης Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, μεταξύ άλλων, θα είναι η πλήρης κατάρρευση εσωτερικής αγοράς, η πλήρης εξωστρέφεια της τοπικής οικονομίας, η κατάρρευση δημοσίων εσόδων, η μετακύλιση φορολογίας στους πολίτες κ.α.

Ερωτήματα…
Βέβαια, η Πανηπειρωτική, με τη χθεσινή ανακοίνωσή της, φαίνεται ότι παραγνωρίζει το γεγονός πως πως οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, εφόσον δημιουργηθούν σε περιοχές της Ηπείρου, θα δώσουν βαθιά «ανάσα» σε αυτές, σε μια περίοδο που δεν γίνονται σχεδόν καθόλου επενδύσεις και η ανεργία διογκώνεται μήνα με το μήνα, φέρνοντας σε απόγνωση χιλιάδες συμπολίτες (η Ήπειρος βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις των σχετικών πινάκων της ανεργίας).
Είναι χαρακτηριστικό, ότι εκτός της Ηπείρου, πολλές περιοχές της Ελλάδας (Κομοτηνή, Θράκη, ακόμη και Πελοπόννησος!) έχουν ενδιαφερθεί για τη δημιουργία ΕΟΖ, αφού βλέπουν, ότι η προσέλκυση επενδύσεων θα δώσει «φιλί ζωής» στις περιοχές τους, σε μια εποχή που η Ελλάδα χαρακτηρίζεται «αφιλόξενη» για κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα. Αλήθεια, για ποιο λόγο η Πανηπειρωτική εμφανίζεται τόσο κάθετη και εναντιώνεται πλήρως στις ΕΟΖ, όταν αυτές, όπου εφαρμόστηκαν ως τώρα είχαν, αποδεδειγμένα οφέλη;
Δεν υπολογίζει ίσως την ανάγκη τόσων ανθρώπων στην Ήπειρο να δουλέψουν ή μήπως δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της το γεγονός, ότι αυτές οι Ζώνες θα «ζωντανέψουν» ακριτικές περιοχές της Ηπείρου, που εδώ και μήνες βιώνουν το φάσμα της εγκατάλειψης, με δεκάδες δημόσιες υπηρεσίες να έχουν καταργηθεί και τους αλλοδαπούς να τις αλωνίζουν;
Αντί λοιπόν, η Πανηπειρωτική (που στο παρελθόν έχει πάρει καίρια θέση πάνω σε καυτά ζητήματα της Ηπείρου) να χρησιμοποιεί «ξύλινη γλώσσα» αφορίζοντας συλλήβδην τις ΕΟΖ και προκαλώντας πολλά ερωτηματικά στους απόδημους Ηπειρώτες με τη στάση της, θα πρέπει να εξηγήσει με πειστικά επιχειρήματα τις θέσεις της, πάνω και σε αυτό το καυτό ζήτημα που αφορά το παρόν, αλλά και το μέλλον της Ηπείρου. Αλλά θα επανέλθουμε…
http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/11951