Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΓΓΙΞΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ρεπορτάζ: Γεωργίας Χαλατση
Από την «Ελευθερία»
Ακραίες αντιπαραθέσεις, διακοπή της συνεδρίασης και ανταλλαγή βελών, επί πολιτικού και προσωπικού, περιελάμβανε η συζήτηση για την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2013.

Η συζήτησε ξεκίνησε ομαλά, με τον Περιφερειάρχη να χαρακτηρίζει «κουτσουρεμένο» τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ηπείρου, αποδίδοντας το γεγονός στην αδυναμία του κράτους να αποδώσει τους πόρους που οφείλει, αλλά και στην μείωση των πιστώσεων λόγω μνημονίων.
Η συζήτηση του προϋπολογισμού στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συνδυάστηκε με πρόσφατη δημοσιοποίηση των χρεών των δημόσιων φορέων, μεταξύ των οποίων η Περιφέρεια που παρουσιάζει 17 εκ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη.
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη η λίστα των ληξιπρόθεσμων οφειλών έγινε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, ενόψει της αποπληρωμής των οφειλών του δημοσίου, μέσω της δόσης που έλαβε η χώρα και τόνισε την αφερεγγυότητα της πολιτείας μέχρι σήμερα, που οφείλει στην Περιφέρεια δεκάδες εκατομμύρια.
Μάλιστα, ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ότι για το 2012-2013 δεν υπάρχουν χρήματα για ΚΑΠ, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις των Περιφερειαρχών, οι οποίοι ζήτησαν και τα περυσινά χρήματα που δεν έχουν δοθεί.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Β. Αργύρης καταλόγισε στον Περιφερειάρχη ότι ψεύδεται και οι τόνοι ανέβηκαν, μεταξύ της αντιπολίτευσης και της Περιφερειακής Αρχής. «Είναι θέμα τιμής για μένα να υπερασπιστώ τα πεπραγμένα στην Περιφέρεια, κανένας άλλος δεν θέλησε να κάνει την εισήγηση», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.
Η παράταξη «Ήπειρος Τόπος να Ζεις», έχει ζητήσει με έγγραφό της να γνωστοποιηθεί σε ποιούς οφείλονται τα χρήματα, για ποιά φυσικά αντικείμενα και με βάση ποιές χρηματοδοτήσεις δημοπρατήθηκαν τα έργα.
«Είναι λογικό να υπάρχουν οφειλές για ένα νέο θεσμό, σας ζητήσαμε να τα δούμε, να βρούμε λύση, αλλά δεν μας απαντήσατε ποτέ», σημείωσε. «Εάν δεν μπορείτε να μας απαντήσατε με ποιές συμβάσεις έγιναν τα έργα, γιατί να σας εμπιστευτούμε; Εσείς έχετε την διοίκηση, εμείς τον έλεγχο. Επί δύο χρόνια σας αφήνουμε να διοικήσετε, ούτε τον έλεγχο δεν αντέχετε;», τόνισε.
«Μετά την άρνηση του κ.Περιφερειάρχη να απαντήσει στο ερώτημα αυτό, προκύπτει ξεκάθαρα ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι «αιχμάλωτη» στην προχειρότητα, στην παλαιοκομματική λογική και στις μικροπολιτικές εξυπηρετήσεις ημετέρων της Περιφερειακής Αρχής.
Μας είναι άγνωστο πότε η Περιφέρεια Ηπείρου θα μπορέσει να απαλλαχτεί απ’ τα χρέη που κληροδότησε ως Νομάρχης και συνέχισε ως Περιφερειάρχης ο κ.Καχριμάνης, ακολουθώντας απαρέγκλιτα την ίδια τακτική», αναφέρεται σε ανακοίνωση της παράταξης.
«Σε όλα τα πράγματα υπάρχει εξήγηση. Πιστεύαμε ότι θα μας δώσουν όσα είχαν δεσμευθεί. Αυτά τα λεφτά είναι της Ηπείρου, δεν είμαστε κομματικά φερέφωνα. Είναι θέμα τιμής, δεν χρωστάω κάτι, όλα έχουν γίνει με τους κανόνες του κράτους», τόνισε ο κ. Καχριμάνης και παρέδωσε στους επικεφαλής των παρατάξεων έκθεση αποτελεσμάτων του Λογιστηρίου του Κράτους, που αποδεικνύουν ότι όλα έγιναν σύννομοι.
Διακοπές, αντιπαραθέσεις και ακραίες εκφράσειςΣφοδρή αντιπαράθεση ακολούθησε με τον Μάκη Χατζηεφραιμίδη που έκανε λόγο για «απατεωνιές», ζητώντας εξηγήσεις για τις αναθέσεις έργων. Λίγο αργότερα, μετά από έντονες αντιδράσεις των περιφερειακών συμβούλων της πλειοψηφίας, με διακοπή της συνεδρίασης και την απειλή για κατάθεση μήνυσης από την πλευρά του κ. Καχριμάνη, ο κ. Χατζηεφραιμίδης ανακάλεσε εμμέσως. «Επειδή η λέξη που χρησιμοποίησα παραπέμπει σε κατάχρηση, καλύτερος όρος είναι μισές αλήθειες. Η αλήθεια είναι ότι τα μισά χρήματα που οφείλονται είναι από έργα, ενώ τα υπόλοιπα από έργα που έχουμε δώσει παρατάσεις επί παρατάσεων. Ελπίζω ότι θα υπάρξει διασύνδεση των υπηρεσιών έργων με την οικονομική υπηρεσία, για να γνωρίζουμε τι τελικά χρωστάμε και που. Με ενημερώσατε ότι θα γίνει και αυτό είναι ευχάριστο».
«Αυτή την κουβέντα δεν έπρεπε να την πει. Με πήγε στον Επιθεωρητή Δημ. Διοίκησης, στο Ελεγκτικό και βγήκε πόρισμα. Όταν επίσημα έρχεται το ελληνικό κράτος και λέει ότι τα χρωστάει και όχι αυτοί που δούλεψαν για την περιοχή, κάτι σημαίνει. Οφείλεις να πεις συγγνώμη», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης.
Έντονη ήταν η αντίδραση του περιφερειακού συμβούλου Β. Παπαχρήστος, με προσωπικές επιθέσεις εναντίον του κ. Χατζηεφραιμίδη. Ακολούθησε για αρκετή ώρα αντιπαράθεση με όρους που δεν κοσμούν το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Κριτική από την αντιπολίτευσηΓια τρίτη χρονιά με προϋπολογισμό «εξυπηρέτησης χρεών» έκανε λόγο η εισηγήτρια της Παράταξης «Ήπειρος. Τόπος να Ζεις» Αθηνά Ιωάννου, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ετήσιο πρόγραμμα δράσης.
«Το υποτιθέμενο Επιχειρησιακό Σχέδιο χωρίς την εξειδίκευση θα καταλήξει μνημείο των χαμένων ευκαιριών και των αναξιοποίητων δυνατοτήτων και στων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας Ηπείρου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν το επιθυμείτε.
Είμαστε όμως πεπεισμένοι ότι δεν προωθείτε την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, δεν προγραμματίζετε, δεν δεσμεύεστε, δεν λογοδοτείτε.
Να είστε όμως σίγουρος ότι θα λογοδοτήσετε στην κοινωνία, στην Ήπειρο», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση ο Κ. Κωτσαντής, τόνισε ότι ο προϋπολογισμός ακολουθεί πλήρως την λογική των μνημονίων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας και αποτελεί βασικό εργαλείο στην εδραίωση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.
«Αυτή η βαρβαρότητα εξειδικεύεται και εφαρμόζεται και από την πολιτική της πλειοψηφίας και από την μείζονα αντιπολίτευση», σημείωσε.
«Το Σχέδιο προϋπολογισμού δεν αποπειράται να αναμετρηθεί με τις πραγματικές ανάγκες», σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου, σημειώνοντας την συμμόρφωση με τον εθνικό προϋπολογισμό. «Η συνεργασία της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού οδηγεί την χώρα στον Καιάδα. Αποδεικνύεται ότι η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση είναι ένα ακόμη θύμα των μνημονίων. Ότι ο Καλλικράτης ήταν το μνημόνιο της αυτοδιοίκησης», πρόσθεσε και συνέχισε: «Πέρα από την απουσία προγράμματος, απουσιάζει ένας άξονας κοινωνικής διάστασης, ένας κοινωνικός προϋπολογισμός που θα μπορούσε να αντισταθμίσει τα κοινωνικά προβλήματα».
Στην γενικότερη πολιτική κατάσταση ενέταξε την τοποθέτησή του ο Νίκος Ζήκος, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι ο προϋπολογισμός και οι οφειλές, αλλά η πολιτική που ακολουθείτε με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι πολίτες.
«Τουλάχιστον με αυτά τα λίγα χρήματα που έχουμε πρέπει να υπάρξει ένας προγραμματισμός ανάπτυξης. Τι αναπτύσσεται με αυτό τον προϋπολογισμό; Τίποτα», ανέφερε.