Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΣΤΕΙΡΑ ΑΡΝΗΣΗ!

Από τον : Πρωινό Λόγο
«Όχι σε όλα» φαίνεται να είναι, δυστυχώς, η θέση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΣΕ), κυρίως σε καυτά θέματα της Ηπειρωτικής υπαίθρου, που παλεύει μόνη της να βγει από την απομόνωση και φυσικά να συγκρατήσει στον τόπο τους όσους κατοίκους απέμειναν σ’ αυτόν...
Για το ζήτημα της υποτιθέμενης δημιουργίας ΕΟΖ στο ακριτικό Πωγώνι, η ΠΣΕ έχει εξαπολύσει αβάσιμα έναν άνευ προηγουμένου πόλεμο, που με κάθε ευκαιρία, κυρίως μέσω ανακοινώσεων, θίγει χωρίς να αναπτύσσει πειστικά επιχειρήματα. Προσπαθεί, προβάλλοντας μόνο γνωστά αριστερά συνθήματα, να πείσει για τις θέσεις της που είναι η… εξής μια: «Όχι σε όλα»!

Αποκομμένη…
Για αύριο μάλιστα η ΠΣΕ έχει προγραμματίσει εκδήλωση στο Καλπάκι για τις ΕΟΖ (Ειδικές Οικονομικές Ζώνες), φέρνοντας ομιλητές που καμιά σχέση δεν έχουν με την Ήπειρο, να μιλήσουν για το μέλλον του τόπου και τις ανάγκες του. Μια ακόμη μεθοδευμένη (αλλά άστοχη) ενέργεια της ΠΣΕ, η οποία αποκομμένη από τα πραγματικά προβλήματα της περιοχής, προσπαθεί να γίνει τιμητής των πάντων! Προσκαλεί, μάλιστα, φορείς και κατοίκους της περιοχής (σε αίθουσα του Δήμου Πωγωνίου), σε μια προσπάθεια να πείσει, με τα γνωστά έωλα επιχειρήματά της, ότι μια ΕΟΖ στο Πωγώνι, μπορεί να υποβαθμίσει τις εργασιακές σχέσεις, ακόμη και να φέρει… πυρηνικά απόβλητα στην περιοχή! Και να φανταστεί κανείς ότι όλα αυτά λέγονται για ένα θέμα, που δεν υφίσταται καν, αφού η Ε.Ε. δεν φαίνεται να ανάβει «πράσινο φως» για τις ΕΟΖ.

Παραμύθια!..
«Και μιας ο λόγος για την ΠΣΕ, δεν είναι τυχαίο που κρατά την ίδια αρνητική στάση και στο θέμα λειτουργίας Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στην Κακαβιά. Μάλιστα… τραβάει το θέμα πολύ μακριά, αφού συνδυάζει το Κέντρο με την ανύπαρκτη ΕΟΖ, υποστηρίζοντας ότι οι φιλοξενούμενοι μετανάστες στο Κέντρο, θα δουλεύουν σαν… είλωτες για να καλύψουν δήθεν τις ανάγκες της Ε.Ο.Ζ.!
Καλπάζουσα η φαντασία τους, αλλά και εγκληματικό λάθος να καλλιεργείται ένας φόβος από ένα παραμύθι, που δεν στηρίζεται πουθενά και που μοναδικό στόχο έχει να φοβίσει τους κατοίκους. Όμως, άλλο το Κέντρο Κράτησης που μπορεί (και μακάρι) να δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα, σε δημόσια κτίρια και έκταση (και μάλιστα εκτός κατοικημένης περιοχής, κοντά στην Κακαβιά) και άλλο η ΕΟΖ που μπορεί τελικά να μην γίνει και ποτέ! Αυτό που χρειάζεται σήμερα η περιοχή είναι πρωτίστως ασφάλεια και οικονομική τόνωση. Και αυτά επιτυγχάνονται σε μεγάλο βαθμό άμεσα, από τη λειτουργία του κέντρου Μεταναστών. Η μεγάλη πλειοψηφία των μόνιμων κατοίκων του Πωγωνίου το περιμένει πώς και πώς…
Ε.