Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΟΙΡΑΙΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΑΤΕΣ

Από «Τα Νέα των Φιλιατών»

Μοιραίο αποδείχτηκε το τσίμπημα μέλισσας για την 76χρονη συμπολίτισσα Κ.Θ, που διαμένει τους καλοκαιρινούς μήνες στο χωριό της το Φοινίκι Φιλιατών. Το περιστατικό συνέβη χθές 23/9/2013 στο σπίτι της και η εσπευσμένη μεταφορά της στο Νοσοκομείο Φιλιατών δεν βοήθησε την άτυχη γυναίκα η οποία κατέληξε. Η ίδια γνώριζε οτι τα τσιμπήματα της επιφέρουν αλεργικό σοκ και μολαταύτα δεν φρόντισε να έχει μαζί της το ενέσιμο αντίδοτο.


Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Εξαιτίας του θερμού κλίματος η Ελλάδα έχει μεγάλο αριθμό σε μέλισσες και σφήκες, ενώ μαθαίνει κανείς ότι είναι αλλεργικός μόνο όταν δεχτεί τσίμπημα. Την πρώτη φορά δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα ή εμφανίζει πολύ ελαφρά συμπτώματα. Τότε θα είναι καλό να κάνει τις ειδικές εξετάσεις για την αλλεργία. Πρόκειται για μια σειρά πέντε διαφορετικών εξετάσεων για τσιμπήματα από τα συγκεκριμένα έντομα.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι μέλισσες όταν τσιμπούν αφήνουν το κεντρί τους στο δέρμα και πεθαίνουν, ενώ οι σφήκες μπορούν να τσιμπήσουν ξανά και ξανά. Iσως γι’ αυτό είναι πιο επιθετικές, ενώ οι μέλισσες, επειδή ξέρουν ότι αυτό θα τις σκοτώσει, δεν τσιμπούν εύκολα, παρά μόνο αν νιώσουν ότι απειλούνται.
Σύμφωνα με την κ. Μαργάρη, όσοι γνωρίζουν ότι είναι αλλεργικοί σε τέτοιου είδους τσιμπήματα πρέπει να έχουν μαζί τους συσκευές αυτοχορήγησης αδρεναλίνης και να κάνουν αμέσως τις ενέσεις, στη συνέχεια ωστόσο πρέπει να επισκεφτούν το πλησιέστερο νοσηλευτικό ίδρυμα.