Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Πρόταση συνεργασίας Υπουργείου Εσωτερικών-ΚΕΔΚΕ για τη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης.


.Πρόταση προς την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος για συνεργασία, με στόχο τη δημιουργία μιας ευέλικτης, αποτελεσματικής, αποδοτικής και φιλικής προς όλους τους πολίτες Δημόσιας Διοίκησης, απευθύνει ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης.
.
Με αφορμή την Απόφαση του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 26-28 Νοεμβρίου 2008, η οποία απεστάλη στη Διεύθυνση Απλούστευσης Διαδικασιών προς ενημέρωση, διαπιστώθηκε ότι στο επιχειρησιακό πρόγραμμα που προτείνεται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν περιλαμβάνονται δράσεις σχετικά με την αναβάθμιση των υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, δεν περιλαμβάνονται ενέργειες που αποβλέπουν για παράδειγμα στη μείωση του διοικητικού βάρους, που αποτελεί υποχρέωση των Κρατών - Μελών της ΕΕ και μάλιστα εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, έως το 2013, στην καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως π.χ. η εφαρμογή της αυτεπάγγελτης αναζήτησης, κ.ο.κ.

Με βάση τα δεδομένα αυτά και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι κοινός στόχος είναι η δημιουργία μιας ευέλικτης, αποτελεσματικής, αποδοτικής και φιλικής προς όλους τους πολίτες Δημόσιας Διοίκησης, προτείνεται η συνεργασία της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. με τη Διεύθυνση Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Εσωτερικών, στον τομέα της βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι τομείς, στους οποίους μπορεί να επιτευχθεί η συνεργασία με μετρήσιμα για τον πολίτη συμπεράσματα:

· Απλούστευσης περίπλοκων και πολύπλοκων διοικητικών και νομοθετικών διαδικασιών της αρμοδιότητάς σας στο πλαίσιο της Κεντρικής Επιτροπής Απλούστευσης Διαδικασιών που λειτουργεί στο ΥΠ.ΕΣ. βάσει του άρθρου 10 Ν.3242/2004,

· Αυτεπάγγελτης αναζήτησης δικαιολογητικών

· Κατάργησης δικαιολογητικών ή αντικατάστασής τους με υπεύθυνη δήλωση

· Μείωσης του χρόνου διεκπεραίωσης διαδικασιών αρμοδιότητας των ΟΤΑ

· Μείωσης των υπογραφών κατά την έκδοση διοικητικών πράξεων

· Ένταξης διαδικασιών στα ΚΕΠ

Σε δήλωσή του ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης αναφέρει: «Σε εποχές οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, είμαστε υποχρεωμένοι όλοι μας, όλες οι πολιτικές, κοινωνικές και συνδικαλιστικές συνισταμένες αυτού του τόπου, να συναινέσουμε και να συνεργαστούμε. Άλλωστε, ο στόχος που πρέπει να μας ενώνει είναι κοινός: ευέλικτη, αποτελεσματική, αποδοτική και φιλική Δημόσια Διοίκηση για τους πολίτες».