Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Μαυροβούνιο -Το "Μονακό" των Βαλκανίων



Μπορεί να κάνουν παράπονα για την κατάσταση των οδικών αξόνων και άλλων βασικών υποδομών, παρόλα αυτά οι Βρετανοί επενδυτές "μαγνητίζονται" από το Μαυροβούνιο και συγκεκριμένα από την περιοχή του Τιβάτ, την οποία αποκαλούν Μονακό των Βαλκανίων και αναζητούν τρόπους υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων.

Ομάδα Βρετανών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων του Lord Rothschild στρέφει την προσοχή της στο Τιβάτ φιλοδοξώντας να μετατρέψουν την περιοχή σε πόλο έλξης τουριστών , που επιλέγουν τον πολυτελή τουρισμό, επισημαίνεται - μεταξύ άλλων - σε πρόσφατο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Times", το οποίο φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της η Υπηρεσία Προώθησης Επενδύσεων του Μαυροβουνίου (MIPA).

Οι φιλοδοξίες των Βρετανών επενδυτών ταιριάζουν απόλυτα με αυτές του Καναδού δισεκατομυριούχου, Πήτερ Μανκ, που υλοποιεί πρόγραμμα ύψους 1 δισ. δολαρίων (ίδια κεφάλαια και συγχρηματοδότηση από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα), με στόχο οι πολυτελείς θαλαμηγοί των δισεκατομυριούχων να "δένουν" στο λιμάνι του Τιβάτ.

Σύμφωνα με τον κ. Μανκ, η ιδέα για το project "Porto Montenegro" γεννήθηκε με αφορμή τον τριπλασιασμό των πολυτελών θαλαμηγών, ιδιοκτήτες των οποίων είναι - κατά το μεγαλύτερο ποσοστό - Ρώσοι, οι οποίοι επενδύουν στην κατασκευή τους θεωρώντας τα σύμβολα "πυγμής".

Στο "Porto Montenegro" οι πολυτελείς θαλαμηγοί θα βρίσκουν «καταφύγιο», όπως και οι επισκέπτες και το πλήρωμά τους στα 1.000 διαμερίσματα που κατασκευάζονται στην περιοχή. Κυρίαρχο "ατού" του Μαυροβουνίου παραμένει το πλούσιο φυσικό περιβάλλον και οι χρυσαφένιες, μοναδικές ακτές. Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και τη δεκαετία του ’60 κινηματογραφικοί αστέρες όπως η Σοφία Λόρεν, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Κερκ Ντάγκλας πέρασαν τις διακοπές τους στο μικρό νησί «Σβέτι Στέφαν».

Τώρα, έπειτα από τη διάλυση της πρώην, ενιαίας, Γιουγκοσλαβίας και την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου, οι διάσημοι επιστρέφουν στα γνωστά τους? μέρη: ‘Ένα από τα σημαντικότερα βρετανικά συγκροτήματα, οι Rolling Stones έδωσαν συναυλία στο Μαυροβούνιο και σύντομα αναμένεται η συναυλία της σταρ της ποπ μουσικής σκηνής, Μαντόνα. Εξάλλου, οι ηθοποιοί Μάικλ Ντάγκλας και Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, αλλά και ο πρώην πρωταθλητής της Φόρμουλα 1, Μάικλ Σουμάχερ, αναζητούν κατοικίες στο Μαυροβούνιο.