Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Θεσπρωτός το δεξί χέρι του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ


Θεσπρωτός είναι το δεξί χέρι του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ και κατά πολλούς ο «εγκέφαλος» της ανταλλαγής εκτάσεων του Δημοσίου με τα οικόπεδα της Μονής στη Βιστωνίδα. Πρόκειται για τον π. Αρσένιο, ο οποίος κατάγεται από την Αμπελιά(πρώην Δράγανη) Παραμυθιάς. Μάλιστα οι δικαστικές αρχές δέσμευσαν όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς στ’ όνομά του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εμπλοκή του στην πολύκροτη υπόθεση είναι άμεση.

Μετά το Λύκειο φοίτησε στη Νομική Κομοτονής, όπου δραστηριοποιήθηκε στην ΚΝΕ. Δεν πήρε, όμως, το πτυχίο του, γιατί στο μεταξύ έγινε σε νεαρή ηλικία μοναχός στο Βατοπέδι του Αγίου Όρους. Έχοντας το χόμπι της φωτογραφίας, ταξίδεψε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στο Άγιο Όρος για να φωτογραφήσει τους ανθρώπους, τα Μοναστήρια και το περιβάλλον.

Κατά την επίσκεψή του στη Μονή Βατοπεδίου συνδέθηκε από την πρώτη στιγμή με τον Εφραίμ, ο οποίος μόλις είχε αναλάβει ηγούμενος και προσπαθούσε να ανασυγκροτήσει την ρημαγμένη Μονή.

Αν και αντίθετος, ως τότε, ιδεολογικά με τα πιστεύω του μοναχισμού, ήταν τέτοια η επίδραση του Εφραίμ στην ψυχή του, που αποφάσισε χωρίς δεύτερη σκέψη να παραμείνει ως μοναχός στο Βατοπέδι. Μετά την πρώτη επίσκεψή του στο Άγιο Όρος, δεν ακολούθησε άλλη. Έμεινε μόνιμα εκεί.

Εμφορούμενος από εκσυγχρονιστικές ιδέες, έπεισε τον Εφραίμ να εφαρμοστούν στη Μονή. Στο πλαίσιο των εκσυγχρονισμών που προώθησε ο Εφραίμ, με την παρότρυνση του Αρσένιου, στη Μονή Βατοπεδίου ήταν μεταξύ άλλων: Ειδικό μηχάνημα με πλαστικά ποτηράκια για τον ελληνικό καφέ. Ειδικοί ψύκτες για κρύο πόσιμο νερό. Ασύρματο ίντερνετ και οθόνες που παίζουν τα διεθνή πρακτορεία. Μηχάνημα φαξ για να δέχεται η Μονή γραπτώς τα αιτήματα των προσκυνητών για επίσκεψη.

Ο Αρσένιος πρωτοστάτησε στην προσπάθεια οικονομικής υποστήριξης της Μονής από επιχειρηματίες και στην απόσπαση Ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων.

Το σκεπτικό του είναι ότι το Μοναστήρι είναι αδύνατον να ζήσει χωρίς χρήματα. «Το Βατοπέδι είναι μια ολόκληρη πολιτεία (έχει δυόμισι χιλιάδες παράθυρα). Και μόνο για φαγητό χρειάζονται εξακόσιες μερίδες την ημέρα. Επίσης αναπτύσσονται δραστηριότητες στη συντήρηση και ψηφοποίηση των κειμηλίων, στις εκδόσεις, στον τομέα των αναστηλώσεων, στην προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ.».