Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

Περί γνησιότητας των «χρυσοβούλων»...


Όλες σχεδόν οι διεκδικήσεις των μοναχών του Αγ.Όρους βασίζονται στα περίφημα "χρυσόβουλα" (όπως αυτό της εικόνας) τα οποία αποτελούν επίσημο δημόσιο έγγραφο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας που έφερε χρυσή σφραγίδα με την οποία αναφέρονταν ο Αυτοκράτορας με ερυθρό μελάνι δια της λέξεως «λόγος» (της Βασιλείας μου), το όνομα του μήνα, τον αριθμό του έτους της Ινδικτιώνας και τον τελευταίο αριθμό της χρονολογίας.
Το αποδεικτικό της γνησιότητάς τους είναι η εξαρτημένη χρυσή σφραγίδα. Το σύγχρονο Ελληνικό κράτος αναγνωρίζει έως και σήμερα αυτά τα χρυσόβουλα ως δημόσια έγγραφα.
Απ΄ τη στιγμή που αυτού του είδους οι σφραγίδες διασώζονται ως σήμερα σαν κειμήλια σε αρκετές μονές του Αγ. Όρους (μια εκ των οποίων μάλιστα, η χρυσή σφραγίδα του Ιουστινιανού φυλάσσεται στη μονή Βατοπαιδίου..), δε θα έπρεπε η οποιαδήποτε εισαγγελική έρευνα πρόκειται να γίνει, να ξεκινήσει απ΄ τη γνησιότητα ή μη αυτών των χρυσοβούλων;
Ποιος εγγυάται για τη γνησιότητα αυτών των εγγράφων απ΄ τη στιγμή που στο Αγ. Όρος υπάρχουν όλα όσα χρειάζονται (εξοπλισμός, γνήσιες σφραγίδες βυζαντινής αυτοκρατορίας, πάπυροι, μερικοί απ΄ τους καλύτερους συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης του κόσμου κλπ..) για να παραχθούν νέα χρυσόβουλα για οποιαδήποτε περιοχή επιθυμεί ο κάθε επίδοξος διεκδικητής δημόσιας περιουσίας;
Μια ακόμη λεπτομέρεια που διαφεύγει της προσοχής είναι πως όλες αυτές οι εκτάσεις που διεκδικούνται και που τώρα αποτελούν "τουριστικά φιλέτα", είχαν μηδαμινή αξία την εποχή του Βυζαντίου σε αντίθεση με παραποτάμιες εύφορες ημιορεινές περιοχές της ενδοχώρας της αυτοκρατορίας .
Πως είναι δυνατόν όλα τα χρυσόβουλα να αφορούν περιοχές που στη σημερινή και μόνο εποχή έχουν τεράστια αξία;
Εμείς δεν έχουμε αποδείξεις...Αλλά μια υπόθεση μπορούμε να κάνουμε..
greece-salonika