Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

54 εκατ. ευρώ αλλάζουν την τύχη των παραμεθόριων περιοχών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας


«Πράσινο φως» για την έναρξη των διαδικασιών που απαιτούνται για την υλοποίηση του Καινοτόμου Προγράμματος Ανάπτυξης Πωγωνίου – Παρακαλάμιων Δήμων και Μουργκάνας, έδωσε το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
Πρόκειται γα πρόγραμμα προϋπολογισμού 54.000.000 ευρώ, με το οποίο αναμένεται να αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο η τύχη της ακριτικής παραμεθόριας περιοχής Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.
Συγκεκριμένα, από τη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε εγκύκλιος με την οποία δίνονται κατευθύνσεις για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι φορείς που εντάσσονται στο Πρόγραμμα. Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η συγκρότηση του Φορέα Διαχείρισης του προγράμματος, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία και το εγκριθέν καινοτόμο πρόγραμμα. Το Καινοτόμο Πρόγραμμα Πωγωνίου – Παρακαλάμιων Δήμων και Μουργκάνας, είναι ένα από τα δώδεκα Πρότυπα Καινοτόμα Σχέδια Ανάπτυξης που πρόκειται να υλοποιηθούν σε όλη τη χώρα και τα οποία επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 137 συνολικά προτάσεις που είχαν κατατεθεί.
Στην εγκύκλιο του Υπουργείο, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι η εξέταση και η ιεράρχηση των απαιτούμενων ενεργειών ωρίμανσης των έργων δύναται να αποτελέσει σε επιμέρους ζητήματα (επιλεξιμότητα κλπ) με την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, ενώ οι προτεινόμενες ενέργειες ωρίμανσης πρέπει να είναι συμβατές με τους όρους επιλεξιμότητας που θέτουν οι κανονισμοί των Διαρθρωτικών Ταμείων.