Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

«Καταφύγιο» τα Γηροκομεία

.
Μακρά η λίστα εισαγωγής στους Οίκους Ευγηρίας της Ηπείρου
.
«-Δεν έχουμε θέσεις στο Γηροκομείο για να πάρουμε την γιαγιά, να απευθυνθείτε σε άλλο Ίδρυμα, μήπως βρείτε θέση. – Πήρα και αλλού, μα είναι όλα πλήρη»!
Ο διάλογος είναι πραγματικός και αποτυπώνει ένα μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή μας. Αυτό των ατόμων της τρίτης ηλικίας, πολλά από τα οποία αναγκάζονται, χωρίς να το θέλουν τις περισσότερες φορές, να… βρουν καταφύγιο σ’ ένα Γηροκομείο. Και να αναζητήσουν σ’ αυτό «παράθυρο» στην μοναξιά τους!
Τα Γηροκομεία και στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου είναι «φουλ» και μόλις πεθαίνει ένας γέροντας ή μια γερόντισσα αντικαθίσταται από έναν άλλο ή μια άλλη που περιμένει στην σειρά. Είναι αξιοσημείωτο ότι εκκρεμούν πολλές αιτήσεις για εισαγωγή ηλικιωμένων στους Οίκους Ευγηρίας της Ηπείρου, ακόμη και στους ελάχιστους ιδιωτικούς που λειτουργούν, με όποια μορφή.
Η Ηπειρωτική κοινωνία φαίνεται όλο και πιο αδύναμη να στηρίξει τους ηλικιωμένους, οι οποίοι, αβοήθητοι πλέον, οδηγούνται όλο και περισσότερο στη… σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, όπου ελλοχεύει η μοναξιά και ο αποκλεισμός. Και εντείνονται τα αισθήματά τους ότι είναι άχρηστοι και περιττοί… Η κατάσταση αυτή ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής, καθώς τα παιδιά αδυνατούν λόγω των αυξημένων οικογενειακών και επαγγελματικών τους υποχρεώσεων να περιποιηθούν τους γονείς τους και έτσι ως… ιδανική λύση προβάλλει το Γηροκομείο! Βέβαια δεν λείπουν και οι περιπτώσεις ατόμων που δεν έχουν παιδιά και έτσι εκ των πραγμάτων καταλήγουν στο Γηροκομείο.Το παρήγορο, όμως, είναι ότι τα Γηροκομεία που υπάρχουν στην Ήπειρο (Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Ιωαννίνων, Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Κονίτσης, Γηροκομείο Φιλιατών, Άρτης κ.ά.) έχουν διασφαλίσει καλές έως πολύ καλές συνθήκες διαβίωσης και διατροφής των ηλικιωμένων. Αλλά οι προνοιακές δομές, παρά τις εμφανείς προόδους, εμφανίζουν και πολλές αδυναμίες, καθώς αδυνατούν να συμψηφίσουν τις προσφορές της παλιάς εκτεταμένης οικογένειας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ήπειρο, παρ΄ ότι προσπαθεί να στηρίξει αποτελεσματικά και ουσιαστικά τα άτομα της τρίτης ηλικίας, δεν μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να αποτρέψει την… ανάγκη ενός Γηροκομείου. Γύρω από τα άτομα που φιλοξενούνται στα Γηροκομεία της Ηπείρου κρύβονται συνήθως βουβά δράματα. Είναι ατέλειωτα αυτά. Παππούδες και γιαγιάδες που έχουν χρόνια να τους επισκεφθούν τα παιδιά τους και που βγαίνουν κάθε τόσο στην πόρτα του Γηροκομείου με την προσμονή ότι θα τα δουν να έρχονται… Άτομα της τρίτης ηλικίας κατάκοιτα να βογκούν νύχτα-μέρα από τους αφόρητους πόνους. Και ο μακρύς κατάλογος τελειωμό δεν έχει…
proinoslogos