Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Τετραήμεροι λαμπροί εορτασμοί για τα «Ελευθέρια» των Ιωαννίνων


. Με κάθε επισημότητα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, του Προέδρου της Βουλής κ. Δ. Σιούφα και του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδια, θα εορταστεί φέτος η 96η Επέτειος της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων από τον Τουρκικό Ζυγό.

Οι εκδηλώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τετραήμερο πρόγραμμα εορτασμών, θα κορυφωθούν όπως κάθε χρόνο, με την μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, το επόμενο Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, όπως ανακοινώθηκε από την Ν.Α. Ιωαννίνων, θα ξεκινήσει την Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου, με κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των «Αγωνιστριών Γυναικών των Τσεριτσάνων», στην Πλατανιά του Δήμου Σελλών, ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα εγκαινιαστεί η Έκθεση Εγγράφων της περιόδου της Απελευθέρωσης της πόλης, καθώς και Έκθεση Ζωγραφικής στο ισόγειο της Νομαρχίας.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Χαιρετίζω τον Ήρωα των Ηρώων» στην ΖΠΑ. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την επόμενη ημέρα με την εκκίνηση του Μπιζανίου Δρόμος, καθώς και επίσκεψη στα Οχυρά του Μπιζανίου.

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στις 8 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων, παρουσία του κ. Κ. Παπούλια, με θέμα «Ηπειρωτική Ευεργεσία» και θα κλείσει με μουσική με το κουαρτέτο έγχορδων του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων. Την ίδια ημέρα, στις 12 το μεσημέρι, ο κ. Παπούλιας θα εγκαινιάσει την Έκθεση με τίτλο «Δημοτικό Τραγούδι: Ιστορία – Παράδοση – Ταυτότητα», που θα πραγματοποιηθεί στην Πινακοθήκη της ΕΗΜ.

Το Σάββατο, ανήμερα της εορτής της Απελευθέρωσης, στις 12:40 το μεσημέρι, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Βασιλέως Πύρρου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο κ. Παπούλιας θα εγκαινιάσει την Έκθεση «Ελληνικά Χειρόγραφα της Πόλεως των Ιωαννίνων στο Λαογραφικό Μουσείο «Κ. Φρόντζος», που θα διαρκέσει έως τις 15 Μαρτίου. Όπως κάθε χρόνο, θα πραγματοποιηθούν και παράλληλες εκδηλώσεις για την Επέτειο της Απελευθέρωσης, όπως Μουσικοχορευτική Παράσταση με τίτλο «Παραδομένα Ηπειρωτικά και Κρητικά Βήματα για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων», το Σάββατο, στο ΠΚΔΙ, καθώς και την Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθούν Διεθνείς Επετειακοί Αγώνες Σκοποβολής, στο Στρατόπεδο Κατσιμήτρου, με την επωνυμία «Ελευθέρια 2009».