Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Ποιμενικούς σκύλους μοιράζει ο «Αρκτούρος»!


Για να τρομάζουν τις αρκούδες και τους λύκους
.
Ποιμενικούς σκύλους ή Ηπειρωτικούς (λόγω της καταγωγής τους από την περιοχή μας), δηλαδή τσοπανόσκυλα, μοιράζει δωρεάν στους κτηνοτρόφους της Πίνδου η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Αρκτούρος», προκειμένου να προστατεύσει τις αρκούδες και τους λύκους!
Όσο και να φαίνεται αντιφατικό αυτό, στην πράξη δεν είναι. Οι ποιμενικοί σκύλοι έχουν την ικανότητα να τρομάζουν τις αρκούδες και τους λύκους που απομακρύνονται, χωρίς να κατασπαράξουν τα ζώα των κτηνοτρόφων. Το όφελος είναι διπλό και μάλιστα με αναίμακτο τρόπο. Και οι αρκούδες και οι λύκοι δεν θα θανατώνονται από τους κτηνοτρόφους στην προσπάθειά τους να διαφυλάξουν τα ζωντανά τους. Και τα κοπάδια δεν θα αποδεκατίζονται. Οι ποιμενικοί σκύλοι που διανέμει ο «Αρκτούρος» (ήδη έχουν δοθεί γύρω στους 300), είναι καθαρόαιμης ελληνικής ράτσας και εκτρέφονται από την Οργάνωση στο πλαίσιο προγράμματος αναπαραγωγής και επαναδιάδοσης των γνήσιων ελληνικών ποιμενικών σκύλων. Σκοπός του προγράμματος είναι κάθε κτηνοτρόφος ή άνθρωπος της υπαίθρου που θα το ζητήσει να πάρει ένα ζευγάρι σκύλων και με τον τρόπο αυτό να γεννηθούν ακόμη περισσότερα τσοπανόσκυλα. Παράλληλα προσπαθεί να διασώσει αυτή την φυλή των σκύλων και να πετύχει την αναγνώρισή της από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία.
Ο ποιμενικός σκύλος είναι ιδιαίτερα πιστός, δίνει αγάπη στο αφεντικό του και είναι ένας εξαιρετικός φύλακας. Ο ελληνικός ποιμενικός σκύλος έχει άριστη όσφρηση, ακοή και όραση, μεγάλη κινητικότητα και αντέχει σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες. Είναι ανεξάρτητος, θαρραλέος, με ανεπτυγμένο ένστικτο προστασίας του κοπαδιού και απόλυτα αφοσιωμένος στα κελεύσματα του τσομπάνη.
«Διαπιστώσαμε ότι το ελληνικό τσοπανόσκυλο κινδύνευε να εκλείψει, κυρίως λόγω των διασταυρώσεων με άλλα σκυλιά. Έτσι, σιγά - σιγά η ράτσα τους έχανε τα βασικά χαρακτηριστικά της, εξαιτίας των οποίων συντρόφευαν τους κτηνοτρόφους και τους άλλους ανθρώπους της υπαίθρου επί αιώνες. Αυτό που κάνουμε εδώ στο Κέντρο Αναπαραγωγής του «Αρκτούρου» είναι προσπάθεια διάσωσης του ελληνικού ποιμενικού σκύλου», επεσήμανε η βιολόγος Μαρία Τριβουρέα.
Η παρουσία του ποιμενικού σκύλου στην αρχαιότητα τεκμηριώνεται με πολλές αναφορές σε ιστορικά κείμενα και σε γραπτές μαρτυρίες Οι ποιμενικοί σκύλοι ονομάζονταν Μολοσσίδες ή Ηπειρωτικοί. Ο Πλάτωνας αναφέρει ότι από τους ομηρικούς χρόνους οι Έλληνες είχαν σε μεγάλη εκτίμηση τους ποιμενικούς της Ηπείρου λόγω των ικανοτήτων τους, ενώ ο Οππιανός, στην Κυνολογία, περιγράφει τον ελληνικό ποιμενικό τόσο ρωμαλέο και ατρόμητο ώστε να επιτίθεται σε ταύρους και αγριόχοιρους!