Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Εθελοντές από την Αθήνα καθάρισαν τις Πηγές Αχέροντα

.....................................................
Ήρθαν από την Αθήνα και καθάρισαν τις «Πηγές» του Αχέροντα στην Γλυκή Θεσπρωτίας, που είχαν κατακλυστεί από σκουπίδια! Ο μη κυβερνητικός οργανισμός «Ελλάδα Καθαρή» (μέλος του Mediterranean Action Plan του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών) ανέλαβε πρωτοβουλία και καθάρισε τις πηγές του Αχέροντα.
.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Μεσόγειος Καθαρή», οργανώθηκε η εθελοντική αυτή δράση, καθώς «ο Αχέροντας έχει άμεση σχέση με την Μεσόγειο Θάλασσα, αφού πηγάζει από τα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων και εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος. Επιπλέον είναι μια περιοχή εξαιρετικής ομορφιάς και παρουσιάζει σημαντικό οικολογικό ενδιαφέρον».
Με την συμμετοχή μελών της Ελληνικής Λέσχης Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων και με την υποστήριξη του Δήμου Αχέροντα, μαζεύτηκαν τα απορρίμματα από τις πηγές του ποταμού και τώρα ο χώρος είναι πεντακάθαρος.
Η πανίδα του ποταμού Αχέροντα, αποτελείται από άφθονα μικρά ψάρια, χέλια, καβούρια, βατράχια, πεταλούδες και λίγα ακίνδυνα νερόφιδα.Ο Αχέρων, γεωγραφικά εκτείνεται σε τρεις νομούς της Ηπείρου, (Πρέβεζας, Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας).
Δυστυχώς, πέραν της μυθολογικής και ιστορικής αξίας του Αχέροντα Ποταμού παραγνωρίσθηκε πλήρως το οικολογικό-φυσιολατρικό σκέλος του.